Katten zijn van nature erg schone dieren. Daarom zoeken ze het liefst steeds een nieuwe plek om hun behoefte te doen. Om het jou nog iets lastiger te maken, zullen katten hun urine of ontlasting altijd verbergen. Als je niet oplet, hangt er dus binnen no time een penetrante lucht in je huis.
Katten-wc
Om te beginnen: voorkomen is beter dan genezen! Katten houden van een schone kattenbak. Ze kunnen erg goed ruiken en zullen hun behoefte niet snel doen op een vieze plek. Goed schoonmaken is een ritueel dat elke dag dient te gebeuren.
Ontlasting en urine moeten dagelijks uitgeschept worden en bij meerdere katten het liefst een paar keer per dag. Regelmatig dient het grit te worden ververst en de kattenbak gereinigd.
Het juiste materiaal
Kattenbakkorrels zijn in te delen in twee soorten: kattenbakvulling van grondstoffen zoals hout, papier en plantenvezels en kattengrit gemaakt van minerale vulling. Dan moet je denken aan bentoniet, sepioliet, attapulgiet, gasbeton en silica gel.
Van de kattenbakvulling met mineralen is bentoniet – in tegenstelling tot sepioliet, attapulgiet en silica gel – klontvormend. Silica gelkorrels staan bekend om hun zeer hoog absorberende vermogen. Kattenbakvulling dat is gemaakt van snippers hout, maïsstengels of tarwestengels is klontvormend.
Klontvormend of absorberend
Klontvormende kattenbakvulling verdikt als het vochtig wordt. Hierdoor kun je de vulling makkelijk wegscheppen. Hoe fijner de korrel, hoe beter dit effect en hoe zuiniger in gebruik.
Niet-klontvormende kattenbakvulling klontert niet samen, maar absorbeert urine en vocht uit de ontlasting. De uitgedroogde ontlasting schep je er eenvoudig uit. Het hangt van het absorptievermogen van de korrels af hoe snel ze verzadigd zijn.
Verwijderen met soda
Is het kwaad al geschiet? Of heeft je kat – ondanks een heerlijk schone kattenbak – zijn behoefte toch ergens anders gedaan? Dan is er gelukkig een simpel trucje om van die penetrante lucht af te komen.
Voor het verwijderen van kattenurine uit vloerbedekking, vloerkleden of matrassen kun je soda (reinigingszout) gebruiken om de geur te neutraliseren. Laat de soda een tijdje intrekken, voordat je het weer weghaalt met een stofzuiger of stoffer en blik.
Gebruik in elk geval geen azijn, bleek en chloor, omdat dat de kat juist aanzet tot plassen op de plek waar je het hebt gebruikt. Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen op de markt, maar die werken meestal net zo goed als soda.
Hebben de tips hierboven geen effect? Bijvoorbeeld omdat de schade te groot is? Een kattenpis geur wegkrijgen kan ook met een professionele ozonbehandeling.
Naar schatting gebruikt een gemiddelde Nederlandse kat 50 tot 100 kilo kattenbakvulling per jaar. Kattenbakvulling hoort na gebruik in de vuilnisbak bij het restafval. Gooi het dus niet in de gft-bak.
Hoe zit dat bij jou?
Gaat jouw kat altijd netjes op de kattenbak? Of loop je de hele dag met schoonmaakmiddeltjes door je huis te rennen? Laat het weten in een reactie hieronder.