Granieten keukenblad

Een granieten keukenblad geeft je keuken een luxe uitstraling. Met de juiste afwerking past het zowel in een klassieke als moderne keuken. Aangezien graniet een natuurproduct is, heeft een aanrechtblad van dit materiaal wel wat onderhoud nodig. Wij geven je handige onderhoudstips en zetten de voor- en nadelen van een granieten keukenblad op een rijtje.

Wat is graniet precies?

Graniet is een gesteente dat diep in de grond ontstaat tijdens het stollen van magma. Het wordt gevormd onder hoge druk: een proces dat soms wel duizenden jaren duurt. Dat maakt graniet niet alleen keihard, maar zorgt er ook voor dat kristallen ontstaan. Die zijn vaak goed zichtbaar en geven je granieten blad een unieke uitstraling.

Een werkblad van graniet ziet er altijd anders uit. Graniet is namelijk een natuurproduct. De samenstelling van mineralen in graniet bepaalt de kleur van het gesteente. De meest voorkomende kleuren zijn wit, grijs, roze en zwart.

Hieronder zie je enkele veelvoorkomende kleuren graniet.

Voordelen van graniet

De belangrijkste voordelen van een granieten keukenblad:

  • Keihard: krasbestendig, kan tegen een stootje en slijt amper
  • Hittebestendig: je zet er zonder problemen een hete pan op
  • Luxe uitstraling: klassiek of modern (met stoere rand-afwerking)

Nadelen van graniet

De belangrijkste nadelen van een granieten keukenblad:

  • De prijs: werkbladen van graniet zijn duur
  • Licht poreus: kan water opzuigen, wat vlekken veroorzaakt
  • Gevoelig voor zuren: pas op met agressieve schoonmaakmiddelen
  • Heeft veel onderhoud nodig: zie onze onderhoudstips onderaan
  • Licht radioactief: meer informatie hieronder

Radioactief

Graniet bevat van nature een zeer kleine hoeveelheid radioactief uranium. Dat uranium is niet schadelijk voor mens en dier, maar laat wel het radioactieve gas radon los. In grote hoeveelheden kan het radon-gas leiden tot longkanker, maar dat risico is bij een granieten keukenblad met doorsnee grootte waarschijnlijk verwaarloosbaar.

Desondanks kan het geen kwaad om de keuken regelmatig goed te luchten. Met name als je grote hoeveelheden graniet gebruikt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed in 2015 onderzoek naar radon in Nederlandse huishoudens.

Onderhoudstips

Een granieten aanrechtblad heeft relatief veel onderhoud nodig. Het is een natuurproduct en afhankelijk van de hardheid van de steen, is het goed of minder goed bestand tegen krassen. Gebruik voor de zekerheid dus altijd een snijplank. Vraag de verkoper van je granieten keukenblad ook om onderhoudsadvies.

Graniet is van nature licht poreus. Dat betekent dat het gemakkelijk vocht opzuigt. Niet alleen een omgevallen glas wijn, maar ook water kan vlekken veroorzaken. Meestal worden granieten werkbladen behandeld om de poreusheid tegen te gaan. Dat effect is helaas van bepaalde duur. Het is dus verstandig om je blad regelmatig opnieuw te impregneren.

Pas ten slotte op met bijtende (schoonmaak)middelen. Die kunnen lelijke vlekken of kringen veroorzaken. Kleine vlekken kun je verwijderen met heet water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik eventueel staalwol om het oppervlakte iets te polijsten. Het gebruik van staalwol kan krassen veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel dus een expert.

Wat kost een granieten keukenblad?

De prijs van graniet varieert sterk. Factoren zoals kleur, afwerking en bladdikte spelen daarbij een rol. Een massief blad is goedkoper dan een ‘opgedikt’ blad. Ook het maken van uitsparingen (voor een wasbak, kraan of kookplaat) brengt kosten met zich mee.

De prijs voor een massief granieten werkblad begint gemiddeld bij 200 euro per vierkante meter. Dat is exclusief uitsparingen en bijzondere randafwerking. Graniet is daarmee een van de duurste soorten keukenbladen. Benieuwd naar de exacte kosten van verschillende soorten werkbladen? Gebruik dan deze online planner van een bekende keukenwinkel.

Abonneer
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Jongde
Jongde
7 jaren geleden

Je leest elders dat het niet verwaarloosbaar is, het risico v graniet