Afzuigkap

Een goede afzuigkap is onmisbaar in elke keuken. Niemand wil namelijk een woonkamer die ruikt naar de snackbar. Toch kan het kiezen van de juiste afzuigkap best lastig zijn. Tegenwoordig heb je namelijk veel verschillende soorten. Sommigen zijn zelfs bijna onzichtbaar. Wij helpen je bij het kiezen van de juiste afzuigkap.

Manier van afzuiging

Niet elk type afzuigkap is geschikt voor elke keuken. Voordat je een model gaat uitzoeken, is het dus handig dat je weet welke soort in jouw huis past. Dit zijn de verschillende manieren waarop de lucht kan worden afgezogen:

  • Afvoer naar buiten: de vieze lucht wordt direct naar buiten afgevoerd.
  • Centrale afzuiging: de vieze lucht wordt via een centraal afvoersysteem opgezogen. Vaak zijn de wc en badkamer ook op dit kanaal aangesloten.
  • Recirculatie: de vieze lucht wordt gefilterd en vervolgens terug de keuken ingeblazen.

Capaciteit

De hoeveelheid lucht die een afzuigkap kan verversen, wordt uitgedrukt in m3/uur (kubieke meter per uur). Dit getal wordt ook wel de capaciteit genoemd. Deze moet passen bij de kubieke inhoud van je keuken. Een afzuigkap moet de lucht in deze ruimte in de laagste stand 10 keer per uur kunnen verversen. Bij een open keuken is dat 20 keer.

Voorbeeld: je hebt een gesloten keuken van 2 meter diep, 4 meter breed en 3 meter hoog. De kubieke inhoud van je keuken is dan: 2 x 4 x 3 = 24 m3. Je afzuigkap moet de lucht in die ruimte elk uur 10 keer kunnen verversen en heeft dus een capaciteit nodig van minimaal 240 m3/uur.

Ook de breedte van een afzuigkap is belangrijk. Zorg ervoor dat hij minimaal even breed is als het fornuis of de kookplaat.

Bijzondere soorten afzuigkappen

Naast de traditionele afzuigkappen, zie je tegenwoordig steeds meer bijzondere soorten. Deze afzuigkappen onderscheiden zichzelf vooral in het uiterlijk. Ze zien er namelijk erg strak uit of zijn ontworpen om juist helemaal niet op te vallen. Sommige soorten zijn zelfs verwerkt in de kookplaat.

Downdraft afzuigkap

Onzichtbaar als je hem niet gebruikt. Een downdraft afzuigkap wordt namelijk verwerkt in het keukenblad. Hij is daarom vooral populair in keukens met een kookeiland of hoog plafond. Heb je geen afzuiging nodig? Dan schuift hij automatisch omhoog en zuigt hij de vieze lucht dicht bij de pannen af. Bijkomend voordeel voor de chaotische kok: etensresten vliegen niet door de woonkamer. Spetters worden opgevangen door de downdraft, die je vervolgens eenvoudig schoonveegt.

Kookplaat met afzuiging

De naam spreekt voor zich: dit is een kookplaat met geïntegreerde afzuigkap. Twee-in-één dus! De vieze lucht wordt dicht bij de pannen afgezogen. Zeer geschikt voor in een kookeiland, omdat je dan geen lelijke afzuigkap in het zicht hebt hangen. Bovendien een redelijk stille oplossing. Het blijft de vraag of dit type afzuiging in staat is om de lucht van een hoge pan weg te zuigen.

Plafond afzuigkap

Deze afzuigkap wordt meestal verwerkt in een verlaagd plafond. Ideaal voor boven een kookeiland, omdat het de ruimte mooi open houdt. Je hebt namelijk geen afzuigkap in het zicht hangen. Dit type afzuigkap moet wel beschikken over een flinke zuigkracht. De afstand tussen de pannen en de afzuigkap is namelijk behoorlijk groot. Dat kan wat extra lawaai met zich meebrengen.

Wat kost een afzuigkap?

De prijzen van afzuigkappen lopen sterk uiteen. Een simpel exemplaar heb je al voor een paar tientjes. Kies je een geavanceerd model van een bekend merk, dan kan de prijs oplopen tot 2.000 euro of meer.

Direct weten wat jouw favoriete model afzuigkap kost? Simpel: zoek de prijs op in een bekende webwinkel. Je kunt ook gebruikmaken van deze handige ontwerp-tool. Die wordt aangeboden door een keukenwinkel, maar geeft je wel inzicht in de kosten van verschillende inbouwapparatuur.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments