Afzuiging in de badkamer

Na een warme douche zit je badkamer meestal vol met waterdamp. Als die vochtige lucht niet goed weg kan, ontstaat er condens op je muren en plafond. Dat klinkt onschuldig, maar condens is een walhalla voor schimmels! Een goede afzuiging in je badkamer is daarom erg belangrijk.

Hoe kun je het beste ventileren?

Zet gewoon een raampje open, zou je zeggen. Helaas is een open raam vrijwel nooit in staat om de vochtige lucht goed af te voeren. De koude buitenlucht die dan binnenkomt, kan namelijk minder goed vocht opnemen.

Afzuiging badkamerHet is dus veel beter om de vochtige lucht mechanisch weg te laten zuigen. Dat doe je met een badkamerventilator. Je hebt verschillende soorten ventilatoren. Voor een goede afzuiging is het belangrijk dat je het type ventilator kiest dat bij jouw badkamer past.

Afzuiging badkamer: opbouw of inbouw?

Dat is het eerste dilemma. De makkelijkste en goedkoopste oplossing is een opbouwventilator. Die monteer je relatief eenvoudig aan de wand of in het plafond. De kosten liggen rond de 50 euro. Het nadeel van een opbouwventilator is dat je hem ziet zitten. Bovendien maken sommige modellen flink wat lawaai als ze aan staan.

Voor inbouwventilatoren gelden die nadelen niet. Doordat ze in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen worden gemonteerd, zijn ze onzichtbaar en een stuk stiller. Ingebouwde ventilatoren hebben een ander nadeel: de montage is iets ingewikkelder.

De afbeelding hierboven laat het verschil zien tussen opbouw en inbouw. In dit voorbeeld wordt de vochtige lucht via het plafond afgevoerd, maar dat kan evengoed via een muur aan de zijkant van het huis.

Buis- of kanaalventilatie?

Kies je voor inbouw, dan heb je opnieuw twee keuzes: buis- of kanaalventilatie. Een buisventilator wordt letterlijk ín de afvoerbuis geplaatst. Deze ventilator is vooral geschikt voor wc’s, omdat hij een beperkte capaciteit heeft. Hij wordt ook wel gebruikt in de buitenmuur van kleine badkamers.

Een kanaalventilator heeft meer kracht en kan dus veel lucht verplaatsen. Bovendien kan het lucht over een langere afstand verplaatsen. Dit type ventilator wordt tussen twee afvoerbuizen geplaatst.

Capaciteit berekenen

Maar hoe weet je nu hoeveel capaciteit jouw ventilator nodig heeft? Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn de afmetingen van je wc of badkamer en de volgende formule:

lengte x breedte x hoogte x F

De in deze formule staat voor een factor die afhankelijk is van het soort ruimte. Bereken je de capaciteit van een wc? Dan vul je daar 5 in. Betreft het een badkamer, vul dan 10 in.

Dat laatste getal is een gemiddelde, waarbij 8 de kleinste en 15 de grootste waarde is. Produceer je extreem veel stoom? Dan is het verstandig om een grotere waarde dan 10 aan te houden.

Voor een badkamer van 4m lang, 2m breed en 2,5m hoog heb je dus een ventilator met een vermogen van 300 m3/h nodig. Dat kun je zien in het onderstaande voorbeeld:

4 x 3 x 2,5 x 10 = 300 m3/h

Zet maar aan, die ventilator!

Goed, je kent nu de verschillende soorten badkamerventilatoren. Geloof het of niet, ook het aanzetten kan op tal van manieren. Dit zijn de populairste manieren op de afzuiging in je badkamer te bedienen:

  • Schakelaar of trekkoord. De eenvoudigste bediening. Je zet de ventilatie aan en uit met een schakelaar of trekkoord. Kies je voor deze bediening? Neem dan een ventilator met een naloop-timer. Meestal is de vochtige lucht namelijk nog niet verdwenen als je de badkamer verlaat.
  • Hygrostaat. Dat is een sensor die de luchtvochtigheid meet. Wordt de ruimte té vochtig? Dan schakelt de ventilator zichzelf in. Zodra er voldoende lucht is afgevoerd, schakelt de ventilator zichzelf weer uit.
  • Bewegingssensor. De naam zegt het al. Registreert de sensor beweging, dan zal de ventilator aangaan. Geen beweging? Dan gaat hij na een tijdje weer uit. Nadeel: ook als je even je tanden gaat poetsen (en dus geen vochtige lucht creëert) gaat de ventilatie onnodig aan.

Zorg voor een goede circulatie

Het is ten slotte belangrijk dat de lucht goed kan circuleren. Een mechanische ventilator zuigt de vochtige lucht namelijk alleen af als daar nieuwe lucht voor in de plaats kan komen. Zorg er wel voor dat die verse lucht van binnen komt, omdat koude buitenlucht minder goed vocht opneemt. Vermoed je dus dat er onvoldoende nieuwe lucht je badkamer inkomt? Plaats dan bijvoorbeeld een luchtrooster onderin de deur.

Zelf installeren

Beginnen je handen te jeuken na het lezen van dit artikel? Installeer de badkamerventilator dan gewoon zelf. Met een beetje kluservaring is dat prima te doen! De onderstaande video laat precies zien hoe je zelf een ventilator in de badkamer installeert. Veel succes!

Abonneer
Abonneren op
guest

28 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Els
Els
3 jaren geleden

De wietlucht van de onderburen komt direct mijn badkamer in. Hoe komt dat?

Rogier Stappers
Rogier Stappers
3 jaren geleden

Wij hebben een badkamer met mechanische afzuiging (met voldoende capaciteit). Toch blijft de waterdamp lang hangen en zorgt voor veel condensvorming. Onze (oude jaren dertig) badkamer deur sluit niet goed aan en heeft flink veel kieren. Vooral bij de dorpel. Kan het ook voorkomen dat er teveel luchtaanvoer is en dat daarom de mechanische afzuiging de waterdamp niet goed wegzuigt?

Ik hoor het graag!

Groet,
Rogier

Christa Hoobergs
Christa Hoobergs
2 jaren geleden

Kan je de vochtige lucht uit de badkamer ook naar beneden afvoeren in luchtkanalen die soms al eens terug een 5 tal cm naar boven moeten ? Is er kans dat er daar water kan in gaan staan ?

simone
simone
2 jaren geleden

We hebben een S&P silent 100 design in onze nieuwe badkamer, Deze heeft de aannemer achter een muurtje geplaats boven het toilet. De afzuiger werkt prima (op de foto was het kapje er even af ivm verven). Nu hebben we zeer veel last van condens, muren zijn soms gewoon echt nat. We hebben standaard het raam open en de verwarming staat aan. Douchen uiteraard niet te heet, 4 in de ochtend met wat tijd er tussen. Nu vragen we ons af wat kunnen we nog meer doen? Stuur u foto’s van waar de afzuiger gemonteerd is, Helaas kan ik maar… Lees verder »

20220110_200425.jpg
henri
henri
2 jaren geleden

ik zoek een stil badkamer ventilator en wat is beter plafond of muur ventilator.?
Ik heb 25 cm ruimte tussen verlaagt plafond kan ik dan een plafond ventilator kwijt ?
badkamer is 2x2x2,60xF10=± 104 m3

Truus
Truus
2 jaren geleden

De aanuitknop binnen of buiten badkamer installeren

Z Lee
Z Lee
2 jaren geleden

De afzuigventilator in mijn toilet wordt bediend door de lichtschakelaar, maar nu vaak als ik het licht uitdoe, werkt de afzuigventilator nog een nacht of zelfs langer en maakt veel lawaai, hoe moet ik de afzuigventilator uitzetten?

Kenneth Vosselman
Kenneth Vosselman
2 jaren geleden

Ik heb een ventilator in de badkamer maar deze gat niet aan. Hoe komt dit?

Marc
Marc
2 jaren geleden

Zojuist een S&P silent 100 geplaatst in de badkamer. Nu zit er boven het plafond 3 cm ruimte tussen de buis van de ventilator en de afvoer pijp. Is dat een probleem?

Marijke
Marijke
1 jaar geleden

In onze douche was een rooster naar de zolder, maar dat was onvoldoende. We hebben dit rooster vervangen door een ventilator, maar we merken nu dat er heel veel vochtdruppels op het plafond van de douche hangen nadat de ventilator aangestaan heeft. Voordien was dit niet zo. Waaraan kan dit liggen?

Timon
Timon
1 jaar geleden

Ik heb een s&p silent 100 direct boven mijn douche. Laatse merkte ik dat koud water terug druppelt uit het ventilator op mijn hoofd tijdens het douchen en later toen ik het aanzette gaaf het kort sluiting met een vonk uit het apparaat. De afdek plaat eraf gehaald en was die vol met water waardoor de bedrading onder het water komt te staan. Verder is het apparaat schoon en heeft het altijd goed gewerkt, geen condens. De afvoer gaat ongeveer andere half meter recht omhoog en uit de zijkant van de schoorsteen. Weet u wat hiermee miss gaat? Mijn huisbaas… Lees verder »

IMG_0876.jpg
Chris Schrama
Chris Schrama
6 maanden geleden
Reply to  Timon

Ik heb dit probleem ook. Gelukkig in mindere maten, mijn Silent 200 heeft nog geen kortsluiting gehad. Wel hangen er druppels aan de ventilator na het douchen. Ik ben zeer benieuwd wat hier mis gaat. Heeft iemand een oplossing hiervoor?

Vincent de Kock
Vincent de Kock
1 jaar geleden

Mag een afzuig ventilator op een bestaande MV kanaal aangesloten worden? Op zolder hangt al een itho box

bas
bas
3 maanden geleden

ik heb een inbouwafzuiging in de badkamer, wanneer deze aan staat komt er een vochtplek op de plafon rond de afzuigopening. Hebben jullie hier een oplossing voor?

bas
bas
3 maanden geleden

de opening zit in de badkamer, gaat via een pijp niet geisoleerd door de betondek van de zolder, dan de afzuiging, en dan via een flexible pijp naar een ‘schoorsteenpijp’ naar buiten.

dus jullie adviseren om een geisoleerde buis te plaatsen?

Ingrid
Ingrid
1 maand geleden

Wij hebben pas een silent 300 in de badkamer laten plaatsen. Als die aan staat voel je er veel koude lucht uit komen. Geprobeerd met een wc papiertje, het midden van het rooster zuigt inderdaad lucht op maar aan de buitenranden wordt er lucht uitgeblazen. Is dat normaal of is er iets niet goed aangesloten?