Afzuiging in de badkamer

Na een warme douche zit je badkamer meestal vol met waterdamp. Als die vochtige lucht niet goed weg kan, ontstaat er condens op je muren en plafond. Dat klinkt onschuldig, maar condens is een walhalla voor schimmels! Een goede afzuiging in je badkamer is daarom erg belangrijk.

Hoe kun je het beste ventileren?

Zet gewoon een raampje open, zou je zeggen. Helaas is een open raam vrijwel nooit in staat om de vochtige lucht goed af te voeren. De koude buitenlucht die dan binnenkomt, kan namelijk minder goed vocht opnemen.

Afzuiging badkamerHet is dus veel beter om de vochtige lucht mechanisch weg te laten zuigen. Dat doe je met een badkamerventilator. Je hebt verschillende soorten ventilatoren. Voor een goede afzuiging is het belangrijk dat je het type ventilator kiest dat bij jouw badkamer past.

Afzuiging badkamer: opbouw of inbouw?

Dat is het eerste dilemma. De makkelijkste en goedkoopste oplossing is een opbouwventilator. Die monteer je relatief eenvoudig aan de wand of in het plafond. De kosten liggen rond de 50 euro. Het nadeel van een opbouwventilator is dat je hem ziet zitten. Bovendien maken sommige modellen flink wat lawaai als ze aan staan.

Voor inbouwventilatoren gelden die nadelen niet. Doordat ze in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen worden gemonteerd, zijn ze onzichtbaar en een stuk stiller. Ingebouwde ventilatoren hebben een ander nadeel: de montage is iets ingewikkelder.

De afbeelding hierboven laat het verschil zien tussen opbouw en inbouw. In dit voorbeeld wordt de vochtige lucht via het plafond afgevoerd, maar dat kan evengoed via een muur aan de zijkant van het huis.

Buis- of kanaalventilatie?

Kies je voor inbouw, dan heb je opnieuw twee keuzes: buis- of kanaalventilatie. Een buisventilator wordt letterlijk ín de afvoerbuis geplaatst. Deze ventilator is vooral geschikt voor wc’s, omdat hij een beperkte capaciteit heeft. Hij wordt ook wel gebruikt in de buitenmuur van kleine badkamers.

Een kanaalventilator heeft meer kracht en kan dus veel lucht verplaatsen. Bovendien kan het lucht over een langere afstand verplaatsen. Dit type ventilator wordt tussen twee afvoerbuizen geplaatst.

Capaciteit berekenen

Maar hoe weet je nu hoeveel capaciteit jouw ventilator nodig heeft? Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn de afmetingen van je wc of badkamer en de volgende formule:

lengte x breedte x hoogte x F

De in deze formule staat voor een factor die afhankelijk is van het soort ruimte. Bereken je de capaciteit van een wc? Dan vul je daar 5 in. Betreft het een badkamer, vul dan 10 in.

Dat laatste getal is een gemiddelde, waarbij 8 de kleinste en 15 de grootste waarde is. Produceer je extreem veel stoom? Dan is het verstandig om een grotere waarde dan 10 aan te houden.

Voor een badkamer van 4m lang, 2m breed en 2,5m hoog heb je dus een ventilator met een vermogen van 300 m3/h nodig. Dat kun je zien in het onderstaande voorbeeld:

4 x 3 x 2,5 x 10 = 300 m3/h

Zet maar aan, die ventilator!

Goed, je kent nu de verschillende soorten badkamerventilatoren. Geloof het of niet, ook het aanzetten kan op tal van manieren. Dit zijn de populairste manieren op de afzuiging in je badkamer te bedienen:

  • Schakelaar of trekkoord. De eenvoudigste bediening. Je zet de ventilatie aan en uit met een schakelaar of trekkoord. Kies je voor deze bediening? Neem dan een ventilator met een naloop-timer. Meestal is de vochtige lucht namelijk nog niet verdwenen als je de badkamer verlaat.
  • Hygrostaat. Dat is een sensor die de luchtvochtigheid meet. Wordt de ruimte té vochtig? Dan schakelt de ventilator zichzelf in. Zodra er voldoende lucht is afgevoerd, schakelt de ventilator zichzelf weer uit.
  • Bewegingssensor. De naam zegt het al. Registreert de sensor beweging, dan zal de ventilator aangaan. Geen beweging? Dan gaat hij na een tijdje weer uit. Nadeel: ook als je even je tanden gaat poetsen (en dus geen vochtige lucht creëert) gaat de ventilatie onnodig aan.

Zorg voor een goede circulatie

Het is ten slotte belangrijk dat de lucht goed kan circuleren. Een mechanische ventilator zuigt de vochtige lucht namelijk alleen af als daar nieuwe lucht voor in de plaats kan komen. Zorg er wel voor dat die verse lucht van binnen komt, omdat koude buitenlucht minder goed vocht opneemt. Vermoed je dus dat er onvoldoende nieuwe lucht je badkamer inkomt? Plaats dan bijvoorbeeld een luchtrooster onderin de deur.

Zelf installeren

Beginnen je handen te jeuken na het lezen van dit artikel? Installeer de badkamerventilator dan gewoon zelf. Met een beetje kluservaring is dat prima te doen! De onderstaande video laat precies zien hoe je zelf een ventilator in de badkamer installeert. Veel succes!

guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Els
Els
4 maanden geleden

De wietlucht van de onderburen komt direct mijn badkamer in. Hoe komt dat?