Badkamer ontwerpen in 3D

Twijfel je over de inrichting van je badkamer? Maak dan eerst een 3D-ontwerp van de ruimte. Dat klinkt ingewikkeld, maar zelfs zonder tekentalent is het vrij eenvoudig. Je kunt op verschillende websites namelijk je eigen badkamer ontwerpen in 3D. Handig als je de badkamer wil renoveren of net een nieuwbouwwoning gekocht hebt.

Waar moet je op letten?

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van de beste online ontwerpprogramma’s. Bijna alle programma’s worden aangeboden door badkamerwinkels. Zij hopen dat je jouw ontwerp laat nakijken door een adviseur, die jou graag een badkamer verkoopt. Maar dat ben je natuurlijk niet verplicht.

Ga je zelf een badkamer ontwerpen? Houd dan rekening met de volgende punten.

1. Geef de juiste afmeting van je badkamer op

Vooral in kleine badkamers kan elke centimeter het verschil maken. Het is zonde als je achteraf ontdekt dat de ruimte toch kleiner is. Dan kun je namelijk opnieuw beginnen. De exacte afmetingen staan op de plattegrond van je huis. Je kunt natuurlijk ook met een meetlint aan de slag gaan.

2. Niet elke maat bestaat

Bij de meeste ontwerpprogramma’s kun je eenvoudig bestaande elementen toevoegen. Denk aan een wastafel of douchewand. Je kunt vervolgens zelf de afmetingen daarvan wijzigen. Wees je ervan bewust dat producten niet in elke willekeurige maat worden gemaakt. Twijfel je? Google dan even of het product in jouw afmeting bestaat.

3. Gooi de boel een paar keer om

Lijkt het maar niet te passen? Gooi je ontwerp dan eens helemaal om! Zet het bad eens schuin in de hoek, verplaats de radiator of kies voor een andere wastafel.

4. Houd rekening met de leidingen

Soms zit je vast aan bestaande leidingen. Het verleggen van leidingen kan flink in de papieren lopen. Heb je dat er niet voor over? Zorg dan dat je geen aansluitingen ontwerpt op plekken waar dat niet kan.

5. Laat er een expert naar kijken

Je bent waarschijnlijk een leek op dit gebied. Dat is helemaal niet erg, want een badkamer ontwerpen is een vak apart. Laat er dus een expert naar kijken voordat je enthousiast je wastafel loskoppelt. Desnoods laat je jezelf adviseren in een badkamerwinkel voordat je zelf de handen uit de mouwen steekt.

TIP
Bekijk ook deze handige tools waarmee je gemakkelijk een 3D-ontwerp van je nieuwe keuken maakt.

Sanidrome

Het ontwerpprogramma van Sanidrome wordt ook door veel andere badkamerwinkels gebruikt. Het is namelijk makkelijk in gebruik en heeft een hoop standaard elementen.

Als je klaar bent met ontwerpen, kun je het ontwerp gratis opslaan. Wil je een uitgebreide bouwtekening? Dan zul je eerst een afspraak moeten maken in een winkel.

IKEA

Het ontwerpprogramma van IKEA is vooral handig als je bij het Zweedse warenhuis je badkamer gaat bestellen. Je bladert eerst door een lijst met voorbeelden en krijgt daarna de mogelijkheid om je badkamer te ontwerpen.

Terwijl je de badkamer samenstelt, zie je de totaalprijs oplopen. De gekozen producten voeg je met één klik toe aan je winkelmandje.

Floorplanner

Dit is ongetwijfeld het meest uitgebreide ontwerpprogramma. Floorplanner is niet gekoppeld aan een winkel, maar vraagt een vergoeding voor professioneel gebruik. Het eerste project ontwerp je helemaal gratis.

Floorplanner is ideaal als je bezig bent met een grote verbouwing. Je kunt er namelijk je complete woning mee inrichten.

Wat is jouw favoriet?

We zijn erg benieuwd welk programma jouw voorkeur heeft. Laat het in een reactie hieronder weten. Ken je een handig ontwerpprogramma dat niet in de overzicht staat? Dan horen we dat natuurlijk ook graag!

Abonneer
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
wim
wim
5 jaren geleden

Baderie is goed maar irritant bij het plaatsen van meubels en je kunt niet verwijderen

henriëtte
henriëtte
5 jaren geleden
Reply to  wim

Als je op de i klikt, kun je verwijderen

Marije
Marije
5 jaren geleden

Ik heb als eerste die van de Baderie geprobeerd, maar die werkt slecht,
mijn badkamer is 2 meter 5, en die maten werken heel lastig en slecht, de muren kunnen dan op een of andere manier niet meer haaks zijn, maar zijn altijd scheef.
Bij het inkorten van muren maakt de planner er altijd een ruitje van, en bij de ene muur kort hij is het aan de linker kant van de muur, en de andere muur altijd aan de rechtse kant, waardoor her dus altijd een ruit onstaat.. Niet handig en onnodig ingewikkeld.