Badkamer renoveren

Een badkamer renoveren doe je niet dagelijks. Het is een flinke klus die een hoop vragen oproept. Want waar begin je in vredesnaam? Wij helpen je op weg met een handig stappenplan, zodat je met een gerust hart je badkamer kunt verbouwen.

1. Inspiratie opdoen

Waarschijnlijk heb je op dit moment geen droom-badkamer. Je wilt hem namelijk opknappen. Maar weet je eigenlijk wel hoe jouw ideale badkamer eruit ziet? Een duidelijke visie maakt het renoveren van je badkamer straks een stuk makkelijker.

Maak bijvoorbeeld een moodboard met kleuren, structuren en meubels die je aanspreken. Dat kan ook heel makkelijk online. Bekijk onder andere eens onze badkamer-inspiratie.

Misschien zijn er wel onderdelen uit je huidige badkamer die ook prima in je droom-badkamer passen. Dat scheelt weer in de kosten.

2. Je budget bepalen

Een badkamer renoveren is meestal een duur grapje. Stel dus een realistisch budget vast. Je kunt daar dan rekening mee houden bij de renovatie. De prijs van sanitair en meubels vind je eenvoudig online. Datzelfde geldt voor de kosten die een vakman of montagebedrijf rekent.

Houd je de indeling van je badkamer ongewijzigd? Dan scheelt dat aanzienlijk in de kosten. Het verplaatsen van leidingen, bijvoorbeeld omdat je de douche op een andere plek wil, kan flink in de papieren lopen. Ook het vergroten of verplaatsen van je badkamer is erg prijzig. Het kan geen kwaad om offertes op te vragen bij badkamerwinkels of vakmannen.

Kies je voor een andere ruimte?
Houd dan niet alleen rekening met de leidingen, maar denk ook aan de afzuiging. Goede afzuiging in de badkamer is erg belangrijk, maar wordt vaak vergeten.

3. Uitbesteden of zelf doen?

Heb je zelf tijd en zin in de renovatie of besteed je het liever uit? De laatste optie is natuurlijk een stuk duurder. Wees wel realistisch: met twee linkerhanden kan de verbouwing van je badkamer een grote teleurstelling worden. Natuurlijk is er ook een tussenoptie: koop zelf het sanitair, tegels of meubel en laat ze door een vakman monteren.

Met een beetje speurwerk vind je online prachtige items voor je badkamer. In een winkel zijn dezelfde producten een stuk duurder. Badkamerspullen zelf inslaan brengt wel iets meer denkwerk met zich mee. Hebben de kranen de juiste lengte? Passen de wastafelkommen in het natuurstenen blad? Dat soort zaken zul je zelf moeten uitzoeken.

4. Maak een ontwerp

Deze stap is alleen relevant als je een andere indeling of een grotere badkamer wenst. Badkamerwinkels kunnen meestal een 3D-ontwerp voor je maken. Dat geeft een goed beeld van je nieuwe badkamer. Liever zelf een ontwerp maken? Dat kan! Handig als je nog niet zeker weet wat de juiste indeling is. Met deze tools maak je eenvoudig zelf een 3D-tekening.

Kleine badkamer?
Kies voor een efficiënte indeling en maak slim gebruik van kleuren en materialen. Daardoor lijkt je badkamer groter. Bekijk ook onze tips voor een kleine badkamer.

5. Wat gaat dat kosten?

Niet onbelangrijk. Maak dus een duidelijke begroting van de renovatie van je badkamer. Denk aan de kosten van het meubel, sanitair, tegels, de vakman en eventueel het materiaal dat hij in rekening brengt. De daadwerkelijke kosten vallen vaak hoger uit dan gepland. Begroot dus ruim of maak een post voor onvoorziene kosten.

Laat je de badkamer verbouwen door een vakman of badkamerwinkel, maak dan duidelijke afspraken over de kosten. Stel bijvoorbeeld een totaalprijs vast, zodat je weet waar je aan toe bent.

6. Loop onze checklist na

Grote kans dat deze checklist overbodig is als je bij een badkamerwinkel bent geweest. Toch kan het geen kwaad om hem ook dan nog even door te nemen. Heb je overal aan gedacht?

 • Moet alles gerenoveerd worden of passen sommige elementen in de nieuwe badkamer?
 • Kan (en wil) ik het toilet ‘lostrekken’ van de badkamer en een apart toilet creëeren?
 • Kan de indeling efficiënter en zijn daarvoor wijzigingen aan de leidingen nodig?
 • Vind ik de huidige badkamer groot genoeg?
 • Wat wil ik met de verlichting en zit de elektra daarvoor op de juiste plek?
 • Is alle verlichting geaard en vochtbestendig?
 • Wil ik een dubbele douche en laat de waterdruk in mijn huis dat toe?
 • Past er een (vrijstaand) bad in de badkamer?
 • Is inbouw van kranen mogelijk en moet ik daarvoor tegels vervangen?
 • Passen de (nieuwe) tegels bij de rest van de badkamer?
 • Wil ik muziek of televisie laten inbouwen?
 • Hoe ga ik mijn badkamer verwarmen?
 • Waar bewaar ik de handdoeken en waar wil ik ze ophangen?
 • Heb ik tijd, zin en de ervaring om de verbouwing zelf uit te voeren?
 • Is mijn budget realistisch en kan ik eventuele extra kosten opvangen?
 • Hoe lang gaat de renovatie duren en waar douche ik tot die tijd?

Wil je de badkamer vergroten of verplaatsen? Dan zijn de volgende vragen ook relevant:

 • Is het mogelijk om de leidingen te verplaatsen?
 • Hoe leg ik de nieuwe leidingen aan en kan ik ze ergens koppelen?
 • Kan ik gebruik maken van bestaande leidingen in de buurt (bijvoorbeeld van een onderliggende keuken)?
 • Andere ruimte: wat doe ik met de ruimte van de vorige badkamer?
 • Kan ik de muur naast de extra ruimte zonder problemen verwijderen?
 • Wat doe ik met de afzuiging en kan ik die combineren met een ruimte in de buurt?
 • Wat doet een extra (grote) badkamer met de waarde van mijn huis?

Veel succes!

Een badkamer renoveren is een aardige klus. Hopelijk heeft ons stappenplan je hierbij geholpen. Heb je vragen, opmerkingen of tips over het verbouwen van een badkamer? Laat dan hieronder een reactie achter. Heel veel succes met de renovatie!

Abonneer
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Nanette
Nanette
6 jaren geleden

Bedankt voor de tips en de checklist. Mijn man willen binnenkort onze badkamer renoveren. Soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen.

Marie
Marie
1 jaar geleden

Wij zijn ook bezig met het maken van een ontwerp voor onze nieuwe badkamer. We willen in ieder geval een ligbad plaatsen en nieuwe wastafels. Gelukkig heb ik veel van de punten op de checklist al nagelopen. Binnenkort gaan we een planning maken.

Last edited 1 jaar geleden by Sjors van Huisa.nl
Dirk van Kampen
Dirk van Kampen
3 maanden geleden

Super tof, deze check list heeft ons enorm geholpen. wij hebben zo onze nieuwe badkamer kunnen uitzoeken met goede voorbereiding. het was ook fijn dat de sanitair winkel ons goed geholpen heeft en ze konden ons ook voorzien van een checklist. dus nogmaals bedankt voor je lijstje en wij hebben hierdoor de juisten stappen en keuzes kunnen maken.