Brrr! Niets is zo vervelend als ’s winters binnenkomen in een koude badkamer. Verwarming is in deze ruimte dus extra belangrijk. Hier wil je het namelijk comfortabel warm hebben. Een badkamer verwarmen kan op veel verschillende manieren. Wij hebben de meest gebruikte methodes voor je op een rijtje gezet. Inclusief de voor- en nadelen.
Vloerverwarming
De naam zegt het al: vloerverwarming verwarmt de vloer van je badkamer. Meestal worden er buizen in de betonvloer geplaatst, waar warm water doorheen stroomt. Die buizen zijn dan aangesloten op de centrale verwarming in je woning. Dat warme water in je vloer stroomt dus ook door naar andere radiatoren in je huis. Hetzelfde systeem wordt ook wel eens gebruikt in de muur, als wandverwarming.
Je kunt ook kiezen voor elektrische vloerverwarming. Dat zijn matten die elektrisch worden verwarmd. Dat is eenvoudiger te installeren, omdat ze niet worden aangesloten op de centrale verwarming. De matten worden onder een laag tegels gelegd en aangesloten op het stroomnet. Elektrische vloerverwarming is daarom vooral interessant voor bestaande woningen die nog geen vloerverwarming hebben.
We hebben een aparte pagina met meer informatie over vloerverwarming en kunnen je helpen bij het aanvragen van offertes.
Radiatoren
Waarschijnlijk de meest gebruikte verwarming in de badkamer. Door een radiator stroomt warm water, waardoor de ruimte wordt verwarmd. In de badkamer wordt een radiator meestal aan een muur bevestigd, maar hij kan evengoed op de vloer staan. Steeds vaker zie je zogenaamde ‘designradiatoren’ zoals op de foto. Ideaal om je handdoek overheen te hangen, zodat hij snel opdroogt of lekker warm wordt.
Infraroodverwarming
Deze warmtebron wordt niet aangesloten op de centrale verwarming. In plaats daarvan sluit je de infraroodverwarming aan op het stroomnet. Hoewel infrarood lekker warm aanvoelt, warmt het geen lucht op.
Het systeem zet elektriciteit om in (onzichtbare) warmtestralen, vergelijkbaar met zonnestraling. Die warmtestralen warmen wél voorwerpen en je lichaam op, maar geen lucht. Meestal worden er meerdere verwarmingselementen opgehangen aan het plafond of de wanden van een badkamer.
Elektrische kachel
Deze warmtebron wordt niet aangesloten op de centrale verwarming, maar draait op stroom. De werking lijkt op die van een radiator, maar is wezenlijk anders. Een speciale vloeistof in het apparaat wordt door middel van elektriciteit opgewarmd, waardoor warme lucht ontstaat. Die vloeistof loopt dus niet (zoals bij een radiator) door de rest van het huis. Een elektrische badkamerkachel wordt niet vaak meer gebruikt. Hij komt vooral voor in oudere huizen waar de verwarming te kort schiet.
Hoe ga jij je badkamer verwarmen?
Je kent nu de verschillende soorten badkamer verwarming. En weet wat de voor- en nadelen van elk systeem zijn. Toch is het ideale systeem afhankelijk van het soort badkamer en woning dat je hebt. Soms is dat een combinatie van verschillende systemen.
Het is af te raden om elektrische verwarming (infrarood of een elektrische kachel) als hoofdverwarming te gebruiken. Dat is namelijk relatief duur. Verwarming via de vloer of een radiator wordt meestal als hoofdverwarming gebruikt, omdat die systemen de minste energie verbruiken. Beschikt je badkamer over een van deze soorten verwarming, maar is het op sommige plekken nog steeds koud? Dan wordt vaak een elektrische warmtebron gebruikt als bijverwarming.
Een combinatie van vloerverwarming en wandverwarming is de meest comfortabele optie. Qua energiezuinigheid is een cv-installatie verstandiger dan een elektrische variant. Voor de renovatiesector bestaan er ook droogbouw systemen waarbij je kant-en-klare panelen (met daarin de verwarmingsbuis) monteert op de wand en fermacell noppenplaten op de bestaande vloer legt.
Bij een design radiator in de badkamer moet je wel rekening houden met het volgende.
Wanneer de thermostaat van de CV installatie in de woonkamer zit en de kamer op temperatuur is, dat dan de ketel niet meer aanslaat om de design radiator te verwarmen.
In dit geval zou ik kiezen voor een elektrische vloerverwarming.