Kleine badkamer

Een kleine badkamer kan voor een hoop frustratie zorgen. Want hoe krijg je een ligbad, inloopdouche, dubbele wastafel én wc in die krappe ruimte? Gelukkig kom je met een aantal slimme trucjes een heel eind. De onderstaande tips zijn onmisbaar voor iedereen met een kleine badkamer.

Neem de tijd voor een efficiënte indeling

Kun je de badkamer nog helemaal zelf inrichten? Denk dan goed na over de indeling. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Voor kleine ruimtes, schuine wanden of gekke hoekjes zijn meestal prima oplossingen. Een badkamerwinkel kan daarover met je meedenken. Via een 3D-tekening kun je dan precies zien hoe jouw badkamer eruit gaan zien.

Het kan geen kwaad om zelf alvast wat inspiratie op te doen. Op Pinterest vind je veel verschillende indelingen voor een kleine badkamer.

Denk out of the badkamer

Zit er een ruimte naast de badkamer die je amper gebruikt? Overweeg dan om een muurtje weg te halen. Dat levert je in één klap een hoop extra ruimte op. Koop je een nieuwbouwhuis, dan is het weglaten van een muur meestal geen probleem. Bij een bestaand huis kan dat behoorlijk in de kosten lopen.

Minder drastisch, maar even effectief: verplaats je wasmand of handdoeken. Vaak kun je een hoop spullen ook prima in een kast op je slaapkamer bewaren. En de wasmachine of -droger past misschien ook wel op zolder. Dat scheelt een hoop ruimte in dat kleine badkamertje.

Gebruik praktische materialen

Een glazen douchewand neemt minder ruimte in beslag dan een wand van steen. Helemaal praktisch is een douchegordijn. Dat maakt je badkamer veel ruimtelijker, omdat je hem alleen uitvouwt als je gaat douchen. En tegenwoordig heb je heel veel hippe douchegordijnen!

Kun je de verwarming nog wijzigen? Kies dan voor vloerverwarming of een designradiator. Die laatste heeft een dubbele functie: hij zorgt voor warmte én je kunt er je handdoeken overheen hangen.

Het is verstandig om een wastafelmeubel met kasten of lades te nemen. De ruimte onder je wastafel gebruik je anders toch niet.

Laat alles zweven

Daarmee bedoelen we geen Hans Kazan-achtige taferelen, maar de meubels en het toilet. Als die boven de grond hangen, oogt je badkamer een stuk groter. Bovendien stoot je minder snel je tenen, waardoor de badkamer ruimer aanvoelt.

Kies voor grote tegels

Je zou het niet zeggen, maar de tegels hebben een enorme invloed op het gevoel van ruimte. Het is onverstandig om kleine tegels te gebruiken in een kleine badkamer. De grote hoeveelheid voegen laten je badkamer dan namelijk kleiner lijken. Grote tegels geven daarentegen een rustig en ruimtelijk gevoel.

Door witte wandtegels te combineren met donkere vloertegels, lijkt het oppervlakte van de ruimte nog groter.

Creëer veel licht

Nog een tip om je badkamer groter te laten lijken: zorg voor veel daglicht. Heb je maar een klein raampje? Gebruik dan lichte tegels. Die reflecteren het zonlicht. Datzelfde geldt voor spiegels: een must in elke kleine badkamer. Ze reflecteren niet alleen het licht, maar geven ook meteen een ruimtelijk gevoel.

Abonneer
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Sanne
Sanne
6 jaren geleden

Bedankt voor deze tips. Soms zien kleine badkamers er niet zo uit. Dat is echt perfect gebruik maken van de ruimte die je hebt. De tip met de wandtegels is er een om te onthouden.

Louise
Louise
4 jaren geleden

Leuke tips maar bij mij vergroot het niks want ik kan haast niks mijn(badkamer) heeft de grote van een inloopkast.en geen raam