7 snelle tips om stroom te besparen

Niemand wil een hoge energierekening. Toch vinden veel mensen het lastig om stroom te besparen. Je moet er namelijk vaak je gedrag voor aanpassen én is het onduidelijk hoeveel dat uiteindelijk oplevert. Daarom geven wij je 7 snelle tips om stroom te besparen. En vertellen we hoeveel geld je daarmee gemiddeld bespaart.

1. Douche iets korter

Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten. Heel lekker, maar het kan natuurlijk ook prima in 5 minuten.  Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart daarmee 80 euro per jaar.

Geen zin om korter te douchen? Koop dan een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaar je gemiddeld 40 euro per jaar. Je hebt ‘m na een paar maanden douchen vaak al terugverdiend.

2. Vervang je gloeilampen

Loop eens een rondje door je huis. Hoeveel traditionele gloeilampen hanger er eigenlijk nog? Vermenigvuldig dat aantal met een tientje en je weet hoeveel je elk jaar kunt besparen. Led-lampen gebruiken namelijk veel minder stroom en geven tegenwoordig ook sfeervol licht.

Een gemiddeld huishouden heeft nog 11 gloeilampen in huis en kan dus 110 euro per jaar besparen. Snel die gloeilampen vervangen dus!

3. Was op een lagere temperatuur

De wasmachine verbruikt het meeste energie tijdens het opwarmen van water. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je dus gebruikt. Een wasbeurt van 60 graden gebruikt twee keer zoveel stroom als een beurt van 30 graden. Dat komt neer op een besparing van zo’n 20 euro per jaar, als je uitgaat van 3 wasbeurten per week.

Laat je was vervolgens buiten drogen. De wasdroger slurpt namelijk pas echt energie. 1,20 euro per droogbeurt, om precies te zijn. Als je de helft van alle wassen droogt aan een waslijn, bespaar je dus nog eens 30 euro per jaar.

4. Gebruik je koelkast slimmer

Een goed gevulde koelkast gebruikt minder stroom. Is een deel van de ruimte eigenlijk altijd leeg, vul die dan op met flessen water. Daarmee voorkom je dat de koude lucht ontsnapt als jij de deur opent. Die moet namelijk elke keer opnieuw worden gekoeld.

Lees ook: 5 tips om te besparen met je koelkast

Vaak is het verstandig om je koelkast helemaal te vervangen. Hoe ouder de koelkast, hoe meer stroom je bespaart bij de aankoop van een nieuwe. Vervang je een 8 jaar oude koelkast, dan bespaar je 40 euro per jaar aan stroom. Dat kan oplopen tot 70 euro per jaar als je al 25 jaar hetzelfde exemplaar hebt.

5. Vervang je vloerverwarmingspomp

Heb jij thuis vloerverwarming? Dan kan het waarschijnlijk geen kwaad om de verwarmingspomp te vervangen. Oude modellen hebben namelijk maar één stand en draaien altijd op vol vermogen. Dus ook ’s nachts en in de zomer. Nieuwe modellen zijn een stuk efficiënter en kunnen tot 110 euro per jaar aan stroom besparen. Vraag dus een offerte aan, want waarschijnlijk is die nieuwe pomp snel terugverdiend.

6. Controleer je mechanische ventilatie

Een derde van alle Nederlandse woningen is uitgerust met mechanische ventilatie. Dat is heel nuttig, want daardoor wordt je huis goed geventileerd. Toch zijn veel van die systemen hopeloos verouderd, waardoor ze erg veel stroom verbruiken. Vervang je de ouderwetse wisselstroom ventilatiebox door een nieuw systeem, dan bespaar je al snel ruim 70 euro per jaar aan stroomkosten.

7. Wissel elk jaar van energiemaatschappij

Je bespaart er misschien geen stroom mee, maar het levert je eigenlijk altijd financieel voordeel op. Energieleveranciers wisselen constant hun prijzen, dus het is verstandig om ze elk jaar te vergelijken. Overstappen kan je tot wel bijna 500 euro per jaar opleveren!

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments