Besparen met je koelkast

De koelkast en vriezer behoren tot de grootste energieslurpers in huis. Gelukkig kun je met relatief kleine ingrepen een hoop stroom besparen. Dat is goed voor het milieu en het levert je een lagere energierekening op. Wij geven je 5 tips om te besparen met je koelkast. Best cool, toch?

1. Houd je koelkast goed gevuld

Een volle koelkast gebruikt minder stroom. Elke keer als jij de koelkast opent, stroomt er namelijk warme lucht naar binnen. Die moet vervolgens opnieuw gekoeld worden. En dat kost stroom. Hoe voller de koelkast, hoe minder ruimte er is voor lucht.

Vul de lege plekken in je koelkast daarom op met flessen water of frisdrank. Dat scheelt meer dan je denkt!

2. Laat bevroren eten ontdooien in de koelkast

Ingevroren voedsel kun je het beste ontdooien ín de koelkast. Het bevroren eten helpt namelijk de koelkast te koelen. Dat scheelt niet alleen stroom, maar komt vaak ook het eten ten goede. Vlees blijft bijvoorbeeld malser, omdat het langzaam en geleidelijk ontdooit.

Ontdooien in de koelkast duurt wel een stuk langer. Haal je eten daarom een dag van te voren al uit de vriezer.

3. Laat restjes goed afkoelen

Het is zonde om restjes weg te gooien. Bovendien smaakt een bord pasta of gegrilde groenten de volgende dag nog prima. Laat de restjes wel goed afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Dan hoeft de koelkast minder hard te werken om de temperatuur omlaag te brengen.

4. Ontdooi je vriezer regelmatig

Ongemerkt ontstaat er een laagje ijs in je vriezer. Dat lijkt onschuldig, maar door die ijslaag moet je vriezer harder werken. Zie de laag ijs als een muur tussen het koelelement en de lucht in je vriezer. Hoe dikker die muur, hoe meer moeite het kost om de lucht te koelen.

Ontdooi je vriezer dus als er een  laag ijs zichtbaar is. Bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat. Dan kun je hem gelijk helemaal uitzetten. Scheelt ook weer een hoop stroom.

5. Koop een zuinige koelkast

De meeste mensen vervangen hun koelkast pas als hij kapot gaat. Toch is het vaak veel voordeliger om vóór die tijd al een nieuw exemplaar te kopen. Vooral als je huidige koelkast al wat ouder is.

Nieuwe koelkasten zijn namelijk veel zuiniger. Vervang je een 8 jaar oude koelkast, dan bespaar je elk jaar zo’n 40 euro aan stroom. Dat kan oplopen tot 70 euro per jaar, als je oude exemplaar al 25 jaar in huis staat.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments