Je gloeilampen vervangen is een gemakkelijke manier om je huis duurzamer te maken. Bovendien bespaar je gemiddeld 10 euro met elke traditionele lamp die je vervangt door een led-lamp. Elk jaar weer!
Een huishouden heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik. Vervang je die allemaal door led-lampen, dan bespaar je dus ruim honderd euro per jaar. Reden genoeg om de lampen in je huis eens kritisch tegen het licht te houden.
Met het stappenplan hieronder vervang je jouw gloeilampen in een handomdraai.
1. Hoe herken je een gloeilamp?
Het is vrij eenvoudig om een gloeilamp te herkennen. Die wordt namelijk ontzettend heet en kun je eigenlijk niet aanraken. (Daarom verbruikt hij ook zo onnodige veel stroom.) Dat geldt ook voor de energieslurpende halogeenlamp.
Een led-lamp of spaarlamp zal hooguit een beetje warmte afgeven. Je kunt er onmogelijk je vingers aan verbranden.
2. Welke fitting heb je nodig?
De juiste fitting vind je meestal op de oude lamp. Er bestaan vier verschillende fittingen:
- E27: deze schroeffitting wordt ook wel ‘grote fitting’ genoemd
- E14: lijkt op zijn grote broer en wordt ook wel ‘kleine fitting’ genoemd
- GU 10: twee korte stompe pinnen die je met een draaibeweging in de lamp steekt
- GU 5.3: twee dunne pinnetjes die je recht in de lamp steekt
3. Hoe kies je de juiste wattage?
Eigenlijk kun je hier geen fouten maken. Een led-lamp verbruikt namelijk veel minder wattage dan een gloeilamp. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je stoppen eruit springen als je het licht aanzet.
Wil je dezelfde lichtsterkte als je oude lamp? Controleer dan hoeveel watt je gloeilamp gebruikte. Dat vind je doorgaans op de lamp zelf. De meeste led-lamp-verpakkingen laten zien hoeveel watt ze zouden gebruiken als gloeilamp.
Staat daar bijvoorbeeld 10 = 80 watt? Dan verbruikt de led-lamp 10 watt, maar heeft hij dezelfde lichtsterkte als een gloeilamp van 80 watt. Dat is pas efficiënt!
4. Welke lichtkleur heb je nodig?
De lichtkleur van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een gloeilamp heeft een lichttemperatuur van 2700K, die warm-wit wordt genoemd. Hoe hoger dat getal, hoe ‘kouder’ het licht. Een halogeenlamp heeft een lichtkleur van 3000K en produceert dus iets minder warm licht.
Zoek je een led-lamp met ongeveer dezelfde lichtkleur als je oude lamp? Kies dan voor een led-lamp met een lichtkleur van 2700K (gloeilamp) of 3000K (halogeenlamp).
Gebruik je een dimmer?
Gloeilampen krijgen een warmere lichtkleur als ze gedimd worden. Bij dimbare led-lampen is dat niet het geval: de lichttemperatuur blijft dan constant. Als je jouw gloeilampen dus meestal dimt, kun je beter een led-lamp kiezen met een lagere lichtwarmte dan 2700K.5. Is de led-lamp geschikt voor een dimmer?
Gebruik je geen dimmer in huis? Mooi, want nu kan het ingewikkeld worden.
Veel traditionele dimmers zijn niet geschikt voor led-verlichting. Probeer je daar toch een led-lamp mee te dimmen, dan is de kans groot dat hij gaat flikkeren of nauwelijks minder fel wordt.
Waarschijnlijk heb je dus een nieuwe dimmer nodig. Welke dimmer precies geschikt is – en waar je op moet letten bij de aanschaf – leggen we uit in dit artikel.
Prachtige led-lampen
Vroeger waren spaarlampen en led-lampen niet om aan te zien. Om nog maar te zwijgen over het ongezellige felle licht dat ze produceerden.
Gelukkig is dat inmiddels niet meer het geval. Tegenwoordig heb je prachtige sfeervolle led-lampen. Sommigen zijn niet te onderscheiden van een ouderwetse gloeilamp met koperdraad. Met één groot verschil: ze zijn een stuk vriendelijker voor de aarde én je portemonnee.
Minder vaak vervangen
Afhankelijk van de kwaliteit, gaat een led-lamp 25 tot 50 keer langer mee dan een traditionele gloeilamp. De investering van nieuwe led-verlichting heb je dus heel snel terugverdiend.Heb jij alle gloeilampen in je huis al vervangen?
Ik wist niet dat je met een led-lamp zoveel kon besparen! Wij hadden toch nog een paar gloeilampen en halogeen lampen hangen…