Starten met verduurzamen? Begin bij deze stappen

Met kleine stappen richting verduurzamen kun je al een flink verschil maken. Zo help je het milieu hiermee, maar ook je portemonnee. Bovendien hoeven de aanpassingen ook niet altijd groots te zijn: ook met kleine stappen kun je verduurzamen. Wil je ook graag starten met verduurzamen? Dan zetten we hieronder een aantal stappen op een rij waar je kunt beginnen.

1. Krijg inzicht in je verbruik

Het is slim om eerst inzicht in je verbruik te krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld inzien in een app dat gekoppeld is aan een apparaat, maar je kunt ook vaak inzien in de app van de energieleverancier hoeveel je verbruikt aan de hand van een slimme meter. Zo weet je ook daadwerkelijk wat je verbruikt en waar je desnoods verbeteringen in kunt doorvoeren. Veel energie kan bijvoorbeeld gaan naar de verwarming, koken of apparaten. Met inzicht in je verbruik weet je op welke punten je kunt verbeteren of waar je rekening mee kan houden.

2. Kies een duurzaam energiecontract

Je kunt ook een duurzame keuze maken als het aankomt op het energiecontract. Zo kun je stroom aanvragen bij een energieleverancier die groene stroom aanbiedt, in plaats van grijze stroom. Groene stroom is bijvoorbeeld afkomstig van de zon of van de wind, terwijl grijze stroom afkomstig is van bijvoorbeeld kolen. Het is wel belangrijk om te kijken naar waar de energieleverancier de groene stroom vandaan haalt, zodat het wel echt daadwerkelijk om groene stroom gaat.

Moet je met spoed energie aanvragen? Ook dan is het belangrijk om te letten op het duurzame aspect. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een energiecontract als er snel een verhuizing op de planning staat: een spoedaanvraag kan in dat geval handig zijn. Zo weet je zeker dat je een energiecontract hebt afgesloten wanneer dat nodig is. 

3. Vergroen je tuin

Het is ook een belangrijke stap om de tuin te gaan verduurzamen. Heb je op dit moment een tuin vol met tegels? Dan is het wellicht slim om hier ook het een en ander aan te veranderen. Vervang een gedeelte van de tegels, bijvoorbeeld door gras. Hierdoor heb je minder last van wateroverlast, omdat het regenwater zo makkelijker kan weglopen. Bovendien zorgt het er ook voor dat de tuin een stuk aangenamer wordt in de zomer. Gras is namelijk lekker verkoelend, terwijl tegels juist heel heet kunnen worden. Zorg er daarom voor dat je genoeg planten hebt in jouw tuin: bovendien is dit ook nog eens heel aantrekkelijk voor beestjes.

Een andere tip om de tuin te vergroenen, is door een regenton in de tuin te plaatsen. Met een regenton kun je regenwater opvangen én dit op een later tijdstip te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het geven van water aan de planten. Zo verbruik je ook nog eens minder water. 

4. Tweedehands of refurbished

Duurzame keuzes maken kan ook gaan in de vorm van het doen van aankopen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw apparaat dat je nodig hebt in huis: denk aan een koelkast of een laptop. In dat geval kun je ook eens op zoek gaan naar refurbished apparaten. Zo ben je duurzaam bezig en kun je besparen op de kosten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor tweedehands meubels voor in huis. Denk aan een tweedehands kast die je met een likje verf weer helemaal een nieuwe look kan geven. Dit is een duurzame keuze, maar ook nog eens een leuke bezigheid.

5. Slimme apparaten

Tegenwoordig bestaan er steeds meer slimme apparaten. Denk aan een slimme tv, een slimme wasmachine en slimme lampen. Deze slimme apparaten zijn erg handig, aangezien je ook vaak kunt zien hoeveel stroom ze verbruiken. Bovendien kun je ook een timer of een programma instellen wanneer de apparaten aan moeten gaan en uitgeschakeld moeten worden.