4 redenen waarom je huis maar niet opgeruimd blijft

Hallo allemaal! Vandaag heb ik weer een nieuwe blog voor jullie. Zoals velen van jullie probeerde ik ook altijd vanalles om mijn huis (en eerder nog: mijn slaapkamer) opgeruimd en georganized te houden. Maar hoe hard ik ook mijn best deed, het bleef nooit plakken. Ik was makkelijk een hele dag bezig om alles een plek te geven, maar vaak was hier na een week alweer niets van te zien. Frustrerend tot en met! Want ik wilde wel graag een goed systeem dat gewoon na het opruimen zijn werk bleef doen. Ik wilde absoluut wat meer rust in die ruimte. Weg met de chaos. Maar blijkbaar was dat dus niet zo makkelijk. En ik weet dat meer mensen hier tegenaan lopen.

Maar waardoor komt het nu toch dat die opruimsessies telkens na enkele dagen al in de soep liepen? Ik was ervan overtuigd dat ik toch best een goede opruimer was. Ik had bijvoorbeeld geen partner of kinderen die hun eigen ding deden waardoor mijn systeem niet werkte. Het lag dan toch echt aan mijzelf. Gelukkig heb ik nu veel meer ervaring en weet ik nu waardoor mijn huis telkens terugkeerde naar chaos. Die lessen wil ik nu heel graag met je delen!

1. Je probeert rommel te organizen

De eerste les is gelijk één van de valkuilen waar ik vroeger blind in liep. Ik had teveel spullen en stiekem veel te weinig ruimte, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om goed georganized te blijven.

Je propt spullen bij elkaar, terwijl dat eigenlijk niet past. Je raakt spullen achterin de kast kwijt, en als je je wel herinnert dat daar iets ligt, is het ondoenlijk om daar weer bij te raken. Met als resultaat: de hele inhoud van je kastje op de vloer om één voorwerp te pakken. Nee, doe die overbodige spullen weg en hou alleen wat je daadwerkelijk gebruikt.

2. Je houdt het organizen niet bij

Helaas. Ook nadat je hebt opgeruimd ben je eigenlijk niet klaar. Het is van belang dit ook bij te houden! Het kan namelijk zomaar eens zijn dat er nieuwe spullen in je huis komen die ook een plekje moeten krijgen, of je hebt kastjes en ruimtes die je kinderen ook gebruiken. Even samen knutselen en je knutselkast is weer een bende nadat zij er los zijn gegaan. Hou het daarom bij! Ruim naderhand even in een paar minuten op. Het kost veel meer tijd om dit na een jaar pas weer te doen.

3. Je maakt het jezelf te moeilijk

Ha! Nog één van mijn valkuilen! Ik maakte het mijzelf véél te moeilijk! En moeilijke systemen zijn lastig aan te houden. Zo had ik bijvoorbeeld een systeem voor in de hal. Ik had een mooi tafeltje, hij zag er ontzettend leuk uit. Maar dit bleek totaal niet handig! Het gebruiken van dit systeem bleek uiteindelijk te veel tijd en moeite te kosten, waardoor ik alsnog de boel gewoon op de eettafel gooide en liet liggen. Hij stond namelijk op een voor mij totaal onlogische plek!

Organizingsystemen kunnen een ware lust voor het oog zijn, maar als het voor jou en je gezin niet functioneel is, wordt er echt geen gebruik van gemaakt. Hou het simpel, zorg dat iedereen het kan gebruiken en dat het duidelijk is. Meer heb je niet nodig.

4. Je verwart chaos met het dagelijks leven

Eerlijk is eerlijk: mijn huis is ook niet altijd even opgeruimd en netjes. Het is echt niet zo dat mijn huis zomaar in een interieurtijdschrift geplaatst kan worden. Absoluut niet. En dat komt omdat ik ook in mijn huis leef. Samen met mijn vriend. En mijn twee katten. Er liggen dus heus wel gebruiksvoorwerpen random door mijn huis, omdat wij deze ook gewoon gebruiken. En daar is niets mis mee. Sommige mensen denken dat hun huis een vreselijke bende is, terwijl het in realiteit eigenlijk wel meevalt.

Het punt is wel dat er heel makkelijk opgeruimd kan worden, aangezien alles wel een eigen plekje heeft. En zo ben je aan het einde van de dag maar 10 minuten kwijt aan opruimen. Duurt dit nou veel langer? Dan kan het zo zijn dat één van de bovenstaande punten eerder een probleem is.

Heb je moeite om een handig systeem in je huis te implementeren? Terwijl je zelf eigenlijk wél opgeruimd bent van jezelf? Plan dan een Quickscan met mij in! Tijdens een Quickscan loop ik samen met jou door je huis, noteer ik de knelpunten en kijk ik hoe jouw (gezins)leven loopt. Hierna maak ik een plan voor je dat ik naar je toe stuur. Met dit plan kun jij zelf heel gemakkelijk aan de slag om je huis nu écht opgeruimd te kunnen houden.

Abonneer
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
C durgaram
C durgaram
2 jaren geleden

Ik heb epelepsie ,en een bipolaire stornis altijd al last van moeilijk slapen nu in overgang helemaal drama werk wel maar als ik een dag vrij ben hekemaal kapot mij huis is een rotzooi huishouden schiet er bij in lukt gewoon niet