DIY: Kleine werkplek, groots resultaat

Naast mijn super leuke job buitenshuis, werk ik ook regelmatig vanuit huis. Teksten vertalen, ontwerpen in opdracht, freelance teksten schrijven; u vraagt, ik draai. Heel tof om te doen! Voorheen pakte ik mijn laptop en nestelde me overal en nergens in huis. In bed, op de bank, aan de keukentafel. Geloof me, niet echt de meest ideale plekken met twee rondrennende kids in huis.

Daarom vond ik het tijd worden voor een eigen werkplek. Aangezien we geen ruimte hebben voor een immens bureau, wilde ik een ‘loze hoek’ optimaal benutten. Na verschillende plaatsen in huis in overweging te hebben genomen, koos ik voor een hoek in onze slaapkamer. Een heerlijk lichte plek die prima kan fungeren als werkplek, waar de ruimte optimaal benut wordt én, ideaal met kids, waar de deur dicht kan. Doordat ik gebruikmaak van een hoek, neemt het nauwelijks ruimte in beslag. Nog een pré. Ik ging aan de slag en creëerde in een dag tijd een heerlijke plek, waar ik ein-de-lijk comfortabel kan werken.

Lambrisering als basis

Zoals je in mijn vorige blog kon lezen, houd ik erg van blank hout. Het vorige project was goed gelukt, dus ik waagde me aan dit nieuwe project. Omdat ik nog planken over had, startte ik op dezelfde manier als tijdens mijn vorige project: met het plaatsen van de lambrisering. Dit wordt immers de basis van mijn bureau.

Wil je weten hoe je een lambrisering maakt? Kijk dan hier.

Ik koos ervoor de lambrisering over een deel van de rechte muur én over een deel van de haakse muur te plaatsen. Dit betekent dat ik een hoek van negentig graden moest maken. Ik plaatste een plank van 105 cm op 90 cm hoogte tegen de rechte muur en een plank van 55 cm tegen de haakse muur. Eveneens op 90 cm hoogte. Natuurlijk zijn de maten naar eigen voorkeur aan te passen. Bevestig de laatstgenoemde plank haaks op die van 105cm, Volg de lijnen van de muur. Zorg ervoor dat je basis waterpas is! Als je de lambrisering hebt afgewerkt, dan kun je beginnen met het plaatsen van het bureaublad.

Het bureaublad

Voor het bureaublad gebruikte ik een grenenhouten plaat van 50 cm breed bij 100 cm lang en 2 cm dik. Ik vond het mooi om een blad in dezelfde houtkleur te gebruiken, maar dat hoeft niet. Je kunt het blad bijvoorbeeld ook in een kleur naar keuze schilderen. Ik bevestigde het met twee plankdragers van 30 x 20cm. Eén ervan plaatste ik aan de haakse muur, de andere aan de rechte muur.

Let op: afhankelijk van de grootte, is het aan te raden het bevestigen van het bureaublad met zijn tweeën uit te voeren. Zo kan iemand het blad vasthouden als de ander het bevestigd. Anders kom je handen tekort.

Dan kan het stylen beginnen, yes! Ik koos voor een neutrale basis (wit, hout, nudetinten) en gebruikte hier en daar een toefje kleur in de accessoires. Wil je toch meer kleur? Kies dan, in beperkte mate, voor groen. Dit zorgt voor balans. Geel, blauw en oranje stimuleren de creativiteit.

Onze slaapkamer is een lichte plek, waar ik tot laat in de avond voldoende licht heb om te kunnen werken. Aangezien ik meestal in de avonduren achter mijn bureau te vinden ben, vind ik dat erg fijn. Van de meeste bureaulampen krijg ik namelijk hoofdpijn en dan daalt mijn functioneren tot nul komma nul.

Daarnaast kan er een raam open, waardoor de werkplek altijd lekker fris is. Dit geeft extra energie en stimuleert het denkvermogen. Top dus! Heb je geen openslaand raam in je werkkamer of bij je werkplek? Probeer het dan zo goed mogelijk te ventileren.

Zorg tot slot voor voldoende opbergruimte. Ik koos ervoor losse bakken onder mijn bureau te plaatsen. Zo blijft het bureaublad opgeruimd en zijn alle paperassen toch weggewerkt. Is je werk klaar? Opruimen maar! Zo blijft het opgeruimd én word je niet steeds geconfronteerd met je werk. Er schuilt immers één gevaar in een hippe thuiswerkplek: je zou bijna non-stop werken 🙂

Goede werkplek

Breng je meer dan 4 uur per week door op je thuiswerkplek? Werk je als ZZP’er vanuit huis of heb je thuiswerkdagen? Google dan even de arborichtlijnen voor de juiste werkhoogte én werkhouding. Meer informatie daarover vind je ook op de website van de Rijksoverheid. De inspectiedienst kan jouw thuiswerkplek komen controleren. Daarnaast voorkomt een goede werkplek en -houding, op lange termijn, lichamelijke klachten.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om aan de slag te gaan. Een werkplek hoeft niet langer saai en unfashionable te zijn. Creëer een plek waar jij je fijn voelt en waar de beste ideeën ontstaan. En dan nu: aan het werk! Zet hem op!

Volgende maand deel ik een eenvoudig, goedkoop én snel DIY project, waarmee je in een half uur tijd een super hip item maakt.

Abonneer
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Joline de waal
Joline de waal
5 jaren geleden

Top vakvrouw ben jij zeg. Johan heeft een vrouw.met 2 rechtse en 2 gouden handen. Mooi hoor.