Een beetje van Ikea én een beetje van jezelf

Ik ben, zoals velen met mij, een enorme fan van Ikea. Mooie producten, voor een leuke prijs. Ik houd ervan! Daarentegen vind ik het ook leuk om dingen te hebben, die niet iedereen heeft. En dat wordt ‘n tikkeltje lastig met spullen van het Zweedse woonwarenhuis, waar zo ongeveer de hele wereld komt.

Daarom heb ik mijn witte ladekastje in een eigen jasje gestoken. Ook dit keer weer een snelle DIY, dat je in ongeveer een half uurtje tot drie kwartier kunt uitvoeren. Een beetje van Ikea én een beetje van jezelf, dus.

Benodigdheden

  • kastje naar keuze. In dit geval: Ikea Malm ladekast
  • hout naar keuze. Ik koos, zoals in vele DIY’s, voor vurenhout. Deze lichte, gemakkelijk hanteerbare houtsoort heeft een mooie nerf en wordt met de tijd alleen maar mooier. Kies een niet een te dikke plank, dit sluit niet mooi aan.
  • houtlijm 
  • lak
Handige tip
Aangezien je niet zo’n groot stuk hout nodig hebt, kun je ook eens bij het resthout kijken bij de hout-afdeling van de betere bouwmarkten. Soms heb je geluk en hebben ze resthout dat je zo mee kunt nemen. Een low-budget oplossing, leuk voor je portemonnee.

Bij de Ikea hebben ze zelfs lak in het assortiment. Voor slechts € 4,99 is jouw hout beschermd tegen vlekken en afneembaar. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren, waardoor je jouw hout een eigen finishing touch geeft.

Zo ga je te werk

Meet de bovenzijde van het kastje zorgvuldig op. Gebruik hiervoor de buitenste randen.

Zaag de plank op maat. Dit kun je ook bij de bouwmarkt laten doen. Bevestig de op maat gezaagde plank op de bovenzijde van het kastje. Doe dit met montagekit of houtlijm.

Om het kastje mooi af te werken, kun je ervoor kiezen om een afdekplintje te bevestigen rondom de randen van het kastje. Zo zie je de naden van de bevestigde plank niet meer en heeft jouw kastje nét dat beetje extra. Kies voor dezelfde houtsoort als je bovenblad voor een mooi, strak effect. Werk het hout af met 2 lagen lak.

Klaar? Stijlen maar! Kies voor houten fotolijsten aan de muur, voor een rustig geheel. Of voor planten. Het frisse groen kleurt prachtig bij het lichte hout. Of kies voor contrast door er zwarte accessoires op te plaatsen.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd hebt om zelf aan de slag te gaan. Het is zóveel leuker om het zelf te doen!

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments