Herfst: de perfecte tijd voor een “spring cleaning”

Ik weet het. Het klinkt een beetje vreemd. Spring is toch lente in het Engels? Klopt helemaal! De lente staat er namelijk om bekend om ideaal te zijn om het huis eens even flink aan te pakken. En dat is op zich ook een prima idee. Je hebt de hele winter binnen gezeten en het is fijn om de boel eens even goed te luchten en schoon te maken. Helemaal fijn als de eerste zonnestralen naar binnen komen.

Flinke opruimsessie

Maar waar veel mensen niet bij stilstaan is dat het ook heel prettig kan zijn om in de herfst aan de slag te gaan! En dan niet zozeer met de grote schoonmaak, maar wél met een flinke opruimsessie! Men gaat bijvoorbeeld aan de slag met het verwisselen van de seizoenskleding. Maar waarom blijven haken bij het verwisselen? Als je toch bezig bent, kun je gelijk een diepe reiniging doen.

Gooi alles op je bed! Geef de planken even wat liefde door ze af te doen met een sopje. Haal kapotte kledinghangers weg en vervang ze voor een mooie set. Als je in de gehele kast dezelfde hanger gebruikt geeft dat gelijk een mooi en rustgevend gezicht! 

Past je zomerkleding nog?

Ga daarna elk kledingstuk na. Begin met je zomerkleding: heb je het afgelopen zomer gedragen? Zo nee, waarom niet? Is het kapot (enkeltje kliko), is het je smaak niet (doneren) of past het niet meer (ook doneren)?

Doe daarna hetzelfde met je winterkleding. Kijk even of alles nog past, of het nog heel is en of je het daadwerkelijk aan zou trekken. Smaken verschillen namelijk. Een handige vraag om jezelf te stellen is: zou ik het item kopen als ik het nu in de winkel tegen zou komen? Is het antwoord nee, eigenlijk niet? Waarom zou je het dan bewaren? Leg daarna alles dat overblijft netjes terug in de kast.

Barbecue

En als je dan toch met de kledingkast bezig bent, kun je net zo goed meteen verder kijken. Kijk bijvoorbeeld eens in de schuur als je toch je barbecue aan het inpakken bent voor volgend jaar. Het is niet nodig om die schuur de rest van de winter een rommeltje te laten na alle activiteiten van de zomer.

Geloof me: het geeft een hoop rust als je weet dat daar alles aan kant is. Het scheelt ook een hoop tijd met het zoeken naar de sneeuwschuiver als die weer van stal moet komen. 

Koelbox in de weg

Zelf voer ik ook elk jaar een herfst-opruimsessie uit. Meestal in november. En het voelt heerlijk om je geen zorgen meer te maken over alle chaos in je kasten. Want uit het oog is lang niet altijd uit het hart. Het kan je behoorlijk wat stress geven.

Hoe vervelend is het om niet bij je Kerstspullen te kunnen omdat de koelbox van afgelopen zomer ervoor staat? Om maar een voorbeeld te geven uiteraard. En hoe fijn is het om in de lente alles terug te kunnen vinden, zodat je direct van de eerste warmere temperaturen kunt genieten? 

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments