Hoe kies je de ideale vloer?

Wanneer je een kamer binnenkomt, is de vloer vaak het eerste waar je naar kijkt. Een vloer bepaalt dan ook in grote mate de sfeer van een ruimte. Maar hoe kies je de ideale vloer? Een vloer die past bij jouw smaak en bij de ruimte? In dit blog geef ik je handige tips en deel ik een aantal inspirerende voorbeelden.

In welke ruimte komt de vloer?

Hoogpolig tapijt in de badkamer is niet heel praktisch. Tegels en beton daarentegen zijn makkelijk schoon te maken en kunnen goed tegen vocht. Maar wist je dat ook laminaat tot de mogelijkheden behoort?

Als je een nieuwe vloer voor in de keuken zoekt, bedenk dan wat het meest praktisch is. Zo verwijder je vlekken makkelijk op vloertegels en is beton zeer onderhoudsvriendelijk. Steeds vaker zie ik een PVC-vloer in de keuken. Dit type vloer ziet eruit als hout, maar is gemaakt van plastic en daardoor vochtbestendig en makkelijk schoon te maken.

In de meeste woonkamers kom ik een houten vloer tegen. Hout creëert een warme en rustige sfeer en het gaat lang mee. Maar uit eigen ervaring weet ik ook dat een houten vloer snel verkleurt, gehorig is en niet goed tegen water kan. Wellicht wel één van de meest gespotte trends op dit moment is het visgraat parket, waarbij de vloer in een visgraatpatroon wordt gelegd. Super stijlvol en klassiek!

Ben je op zoek naar een goedkoper alternatief? Denk dan eens aan een linoleum of een vinylvloer.

Hoe gebruik je de vloer?

Heb je kinderen of huisdieren? Dan is het slim om te kiezen voor een vloer die tegen een stootje kan en makkelijk schoon te maken is, zoals tegels en beton. Maar op de slaapkamer wil je graag warme voetjes wanneer je uit bed stapt, dus dan is tapijt ideaal.

Wil je toch graag een tegelvloer of laminaat en warme voetjes? Bekijk dan de mogelijkheden voor vloerverwarming.

Welk budget heb je?

Ook niet onbelangrijk is het budget. Een gietvloer is duurder dan een PVC-vloer en een laminaat vloer is duurder dan een houten vloer. Ook goed om te weten: kun je de vloer zelf leggen of huur je iemand in?

Soms is het mogelijk om een oude vloer op te knappen. Zo kun je vloertegels met een speciale behandeling laten reinigen en kun je een houten vloer laten opschuren. Dit laatste heb ik vorig jaar zelf gedaan. Een eikenhouten vloer met een waarde van € 6.000 vonden wij iets te kostbaar om te vervangen door laminaat. Zie hieronder het resultaat.

3x inspirerende vloeren

Deze gietvloer in de badkamer geeft een rustige, maar stoere uitstraling.

gieten vloer in badkamer

bron: Pinterest

In dit oude huis komt de houten vloer helemaal tot zijn recht.

houten vloer in woonkamer

bron: Pinterest

Wat een binnenkomer, deze prachtige tegels in de hal!

tegelvloer in hal

bron: Pinterest

Hoe ziet jouw favoriete vloer eruit?

Abonneer
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
1 jaar geleden

Bedankt voor de vloerinspiratie! Ik ben ook op zoek naar een passende vloer voor onze nieuwe woning. We willen dat de vloer tegen een stootje kan, dus beton of hout heeft onze voorkeur.