Hoe kies ik goede verlichting?

Goede verlichting in je huis is essentieel. Verlichting bepaalt namelijk in grote mate de sfeer van de ruimte. Zelf koop ik regelmatig een lamp, gewoon omdat ik hem mooi vind. Maar of die lamp ook functioneel is in de ruimte? Tja, wellicht toch handig om een verlichtingsplan te maken.

Wat is een verlichtingsplan?

Als je een goed overzicht hebt van de ruimtes in je huis, kun je ook betere keuzes maken over het soort verlichting dat past bij de ruimte. Een verlichtingsplan begint dan ook met het maken van een plattegrond. Stel vervolgens vragen als: hoe groot is de ruimte, hoe gebruik ik de ruimte en welke sfeer wil ik creëren?

Soorten verlichting

Stalampen, wandlampen en plafonnières. Je hebt lampen in verschillende soorten en maten en voor verschillende doeleinden. Zo zijn bureaulampen (de naam zegt het al) functioneel en ideaal voor tijdens het studeren of werken. En doen plafondlampen het goed als basisverlichting in een hal of badkamer, omdat het licht mooi verdeeld wordt.

Ben je op zoek naar sfeerverlichting boven de eettafel? Denk dan eens aan lamp met dimmer, zodat je de felheid van het licht kunt afstemmen op je activiteiten. Wil je een lamp die in de keuken precies op het fornuis gericht is, overweeg dan een spot die je kunt draaien.

goede_verlichting_bureaulamp

bron: Pinterest

Trends in verlichting

Net als in de rest van je interieur, zijn er ook trends te herkennen in de verlichting. Zo zie je de marmeren en mat zwarte trend ook terug bij lampen. Ook de ‘ik-hang-op-mijn-kop-mand’ zie ik steeds vaker in interieurs voorbij komen. Een fijne lamp die veel licht doorlaat.

Een lamp moet niet alleen praktisch en functioneel zijn, hij moet er ook mooi uitzien. In mijn woonkamer vind je ook minimaal één lamp die als eye-catcher dient.

goede_verlichting_lamp_rotan

bron: Pinterest

goede_verlichting_lamp_kurk

bron: Pinterest

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments