Bouwdepot

Het bouwdepot is een speciale rekening waar je (een deel van) het door jou ontvangen hypotheekbedrag terugvindt. Je kunt het gebruiken om facturen voor de bouw of verbouw te betalen. Niet elk soort aankoop mag gefinancierd worden vanuit het bouwdepot. Daarom leggen we uit hoe het precies werkt en welke betalingen je ermee mag verrichten.

Wat is een bouwdepot?

Sluit je een hypotheek af die hoger is dan de prijs van de woning, bijvoorbeeld omdat je nog moet verbouwen, dan wordt het restant gestort in het bouwdepot. Koop je een nieuwbouwwoning, dan wordt vrijwel het volledige hypotheekbedrag in het depot gestort. Bij nieuwbouw betaal je de woning namelijk per opgeleverde fase.

Dat bouwdepot is een rekening van je hypotheekverstrekker. Je kunt het gebruiken om bouw- en verbouwfacturen mee te betalen. Denk aan een nieuwe keuken of de aanleg van je tuin.

Hoe werkt een bouwdepot?

Via de hypotheekverstrekker kun je zien hoeveel geld er in je bouwdepot zit. Je mag dat bedrag alleen gebruiken voor kosten die écht te maken hebben met de bouw of verbouwing van je huis. Verderop leggen we uit welk kosten dat precies zijn.

Wil je een rekening betalen met het geld uit je bouwdepot? Dan stuur je de factuur naar je hypotheekverstrekker. Vaak kan dat eenvoudig online. Na controle wordt het bedrag betaald en in mindering gebracht op het restant in je depot.

Over het bedrag dat in je depot zit, ontvang je rente. Vaak is het rentepercentage gelijk aan de hypotheekrente die voor jou geldt. Je hoeft dan dus geen rente te betalen over het geld dat nog in het depot zit. Een bouwdepot blijft meestal maximaal 2 jaar geldig, daarna moet je het geld hebben uitgegeven.

Wat mag je betalen uit een bouwdepot?

Dat hangt af van het soort woning dat je koopt. Bij nieuwbouw gelden andere regels dan bij de aankoop van een bestaande woning. Daarom leggen we per type woning uit wat je wel en niet mag betalen uit het depot.

Bestaande woning

  • Verbouwingen of renovaties die je woning verbeteren en de waarde ervan doen stijgen. Denk aan een nieuwe badkamer, een uitbouw, de aanleg van een tuin, het aanbrengen van extra isolatie of het uitvoeren van achterstallig onderhoud
  • Wijzigingen die vastzitten aan de woning en niet zonder schade verwijderd kunnen worden. Denk aan een (gelijmde) nieuwe vloer, andere badkamertegels of een trap

Nieuwbouw

  • De grond waarop de woning gebouwd wordt
  • De bouwtermijnen: de aannemer stuurt na het opleveren van elke bouwfase (fundering, ruwe begane grondvloer, eerste etage enz.) een nieuwe factuur
  • De bestrating, aanleg van een tuin en erfafscheiding (schuttingen)
  • Het meerwerk (deels: elke hypotheekverstrekker hanteert andere richtlijnen over de hoeveelheid meerwerk die meegefinancierd mag worden)

Wat mag je niet betalen uit het bouwdepot?

Dat is eigenlijk vrij simpel: alles wat niet vastzit aan de woning mag je niet betalen uit het bouwdepot. Denk aan meubels en losse lampen, maar ook aan gordijnen, gereedschap en laminaat. Twijfel je over een bepaald soort uitgave? Vraag dan je hypotheekverstrekker om hulp. Die weet precies wat wel en niet betaald mag worden.

Abonneer
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Dsaija
Dsaija
4 jaren geleden

Mag onderstaande wel/niet uit een bouwdepot worden betaald?

Shutters op maat
plissé hordeur op maat
Horren op maat
Vliering
Overkapping tuin
Rolluiken
Inbouwkast

Astrid
Astrid
4 jaren geleden

Zou een PVC vloer ook mogen?

Marieke
Marieke
4 jaren geleden

Mogen legekosten en vergunningskosten voor een volledige verbouwing betaald worden met het bouwdepot?

Tru
Tru
3 jaren geleden

Vallen binnendeuren ook in een bouwdepot.

Maria Mesman
Maria Mesman
1 jaar geleden

Als een bouwdepot een onderdeel is van een hypotheek, waarover betaal en ontvang ik dan rente? Is dit wettelijk bepaald?

Michiel Van De laar
Michiel Van De laar
11 maanden geleden

Stel , ik bestel bij bijvoorbeeld Hornbach voor 5000,- isolatiemateriaal , maar heb dat niet op mijn eigen rekening staan om het voor te schieten maar wel ruim genoeg in het bouwdepot. Hoe kan ik dat dan kopen ? Ik moet namelijk eerst een factuur laten zien die dan overgemaakt gaat worden …hoe werkt zoiets ?