Wat is de hypotheekrente?

Als starter op de woningmarkt heb je ongetwijfeld gehoord van de historisch lage hypotheekrente. Allemaal leuk en aardig, maar wat is de hypotheekrente eigenlijk? Blijven die rentes zo laag? En hoe wordt de hoogte ervan berekend? Alles wat je als starter moet weten over de hypotheekrente lees je in dit artikel.

Rente op je hypotheek

Slechts weinig mensen hebben genoeg geld op de bank staan om een huis te kunnen kopen. Behoor je tot de selecte groep die wél een paar ton achter de hand heeft? Gefeliciteerd. In alle andere gevallen zul je een lening moeten afsluiten als je toch een huis wil kopen. Zo’n lening noemen we een hypotheek.

Net als bij elke andere lening betaal je rente over je hypotheek. Het komt vast niet als een verrassing: die rente noemen we de hypotheekrente. Met een hypotheek leen je vaak een groot bedrag voor een lange periode. De hoogte van je hypotheekrente heeft daarom veel invloed op je maandlasten. Dat zijn maandelijkse betalingen waarmee je rente betaalt én je hypotheek aflost.

Hypotheekrente vergelijken

Zelfs een piepklein verschil in de hypotheekrente kan zorgen voor aanzienlijk hogere maandlasten. Het is daarom belangrijk om een hypotheek af te sluiten met een lage hypotheekrente. Want hoe lager de rente, hoe lager je maandlasten Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk online de hypotheekrente vergelijken van verschillende hypotheekverstrekkers.

Hoe wordt de hypotheekrente bepaald?

De hoogte van een hypotheekrente wordt voornamelijk bepaald door de volgende factoren:

  • De mogelijke risico’s die aan de hypotheek kleven
  • De kosten die een hypotheekverstrekker maakt
  • De rentes die hypotheekverstrekkers moeten betalen

Hoe minder risico, hoe lager de rente

Aan het uitlenen van geld, kleven altijd risico’s. Als jij ontslagen wordt of arbeidsongeschikt raakt, is de kans groot dat je jouw hypotheek niet meer kan aflossen. De woning waarvoor een hypotheek wordt afgesloten, dient als onderpand. Als die woning minder waard wordt dan de hoogte van de hypotheek, wordt het moeilijk om de lening daarmee af te lossen. Al dat soort risico’s bepalen de hoogte van je hypotheekrente.

Voor niets gaat de zon op

Net als elk ander bedrijf, maakt een een hypotheekverstrekker kosten. Denk aan personeelskosten, fysieke kantoren en reclamespotjes. De hypotheekverstrekker wil uiteraard ook wat verdienen aan je hypotheek. Ook die factoren wegen mee bij het vaststellen van de hypotheekrente.

Hypotheekverstrekkers moeten zelf ook lenen

Om hypotheken aan te kunnen bieden, hebben hypotheekverstrekkers grote sommen geld nodig. Een groot deel daarvan wordt óók weer geleend bij grote banken, zoals de Europese Centrale Bank. De hypotheekverstrekkers betalen – net als jij en ik – rente over dat geleende geld. De hoogte van die rentes hebben dus indirect invloed op de hoogte van de hypotheekrente.

Blijven de hypotheekrentes laag?

De rente die hypotheekverstrekkers moeten betalen voor hun geld, bepaalt dus voor een belangrijk deel de hoogte van de hypotheekrente. En in tijden van economische onzekerheid – of zelfs een crisis – worden rentes bewust laag gehouden, bijvoorbeeld door de Europese Centrale Bank.

Lage rentes stimuleren bedrijven namelijk om geld te lenen, waarmee investeringen gedaan kunnen worden. Die kunnen vervolgens weer voor werkgelegenheid en economische groei zorgen. De gedachte is dus dat lage rentes de economie op gang kunnen helpen.

Op het moment van schrijven wil de Europese Centrale Bank groei stimuleren en worden de rentes dus laag gehouden. Veel experts denken dat de hypotheekrentes voorlopig dus laag zullen blijven.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments