Kosten huis kopen

De kosten rond een huis kopen zijn vaak een stuk hoger dan verwacht. Het huis zelf is natuurlijk al een behoorlijke kostenpost, maar daar komen nog een aantal vaste en maandelijkse kosten bij. Wij maakten een overzicht van deze kosten.

Eenmalige kosten

De onderstaande kosten zijn eenmalige kosten die meestal gemaakt worden tijdens het kopen van een huis.

Advies- en bemiddelingskosten

Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het afsluiten van een hypotheek. Deze rekent een vast bedrag of uurtarief. Een hypotheekadviseur waar je op gesprek kunt komen, rekent ongeveer 1500 tot 2500 euro. Je kunt online ook zelf hypotheken vergelijken. Dan betaal je een stuk minder of helemaal niets.

Bankgarantie

De verkoper van een woning vraagt meestal een waarborg van 10% van de koopsom. Dit bedrag kun je zelf storten op de rekening van de notaris. Je kunt ook een bankgarantie regelen met de geldverstrekker. De bank staat dan garant voor de waarborg van 10%, mocht de koop niet doorgaan. Een bankgarantie kost meetal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Bouwtechnische keuring

Het is verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren door een expert. Je bent dan op de hoogte van eventuele gebreken en kunt de uitkomsten meenemen in de onderhandelingen. Een bouwtechnische keuring kost, afhankelijk van de oppervlakte van de woning, tussen de 300 en 500 euro.

Kosten koper

Koop je een bestaande woning, dan betaal je ‘kosten koper’ (of: ‘k.k.’). Deze kostenpost bestaat uit de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) en de kadaster- en notariskosten voor de eigendomsakte.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie kost 1% van het totale hypotheekbedrag. Dat lijkt veel, maar deze kosten worden meestal snel terugverdiend. Hypotheekverstrekkers bereken namelijk een aantrekkelijk rentevoordeel op hypotheken met de NHG.

Makelaarskosten

Afhankelijk van wat een makelaar voor je doet (woningen zoeken, bezichtigingen leiden, prijsonderhandelingen) spreek je een vergoeding af. Meestal een percentage van de koopsom van de woning. Een aankoop kost een makelaar minder werk, dus de courtage is dan vaak lager. Gemiddeld ligt de courtage tussen 0,5 en 2% van de aankoopsom. Je kunt ook een vaste vergoeding afspreken en onderhandelen over de courtage loont bijna altijd.

Tip: vind snel een aankoop- of verkoopmakelaar die bij jou past

Notariskosten

De notaris maakt een eigendomsakte en hypotheekakte op. Deze kosten liggen meestal rond de 1000 euro voor beide aktes samen. Zijn de koopsom en hypotheek hoger dan 250.000 euro, dan kunnen de notariskosten hoger uitvallen.

Als je dat nog niet hebt, is het verstandig om ook een samenlevingscontract op te stellen. Daarvoor rekent een notaris gemiddeld 300 euro.

Tip: vergelijk snel en vrijblijvend notarissen bij jou in de buurt

Taxatie

Wil je weten wat de woning precies waard is? Dan kun je hem laten taxeren door een onafhankelijke partij. Daarvoor betaal je ongeveer 300 euro.

Verhuiskosten

De verhuiskosten heb je zelf in de hand. Heb je niet al teveel (grote) spullen, dan kom je met de huur van een busje of aanhangwagen en een paar goede vrienden een heel eind. Een verhuisbedrijf is uiteraard een stuk duurder. Heb je een groot huis, dan ben je voor 4 verhuizers ongeveer 1500 euro kwijt.

Inrichting

Deze kostenpost wordt vaak vergeten. Waarschijnlijk wil je het huis (grotendeels) opnieuw inrichten. Denk aan lampen, meubilair, behang of een nieuwe vloer. Afhankelijk van je wensen lopen deze kosten al snel in de honderden of zelfs duizenden euro’s.

Maandelijkse kosten

Zoals je ziet komen er een hoop kosten kijken bij het kopen van een huis. Vanzelfsprekend brengt een eigen huis ook maandelijkse kosten met zich mee. Voor de volledigheid hebben we deze maandlasten hieronder voor je opgesomd.

  • Hypotheekrente en -aflossing
  • Belastingen (zoals gemeentelijke belastingen, waterschapsbelastingen, eigenwoningforfait)
  • Verzekeringen (zoals een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering)
  • Gas, water en elektra
  • Onderhoudskosten (het is handig om maandelijks een bedrag apart te zetten)
  • Eventueel: erfpacht (als de grond waarop het huis staat niet van jou is)
Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments