Notarissen vergelijken

Notarissen vergelijken

De notaris wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Je betaalt een flinke smak geld om je handtekening te mogen zetten onder een standaarddocument. Toch ontkom je niet aan een bezoek bij de notaris als je een belangrijke afspraak wil vastleggen. Het is daarom verstandig om altijd verschillende notarissen te vergelijken.

Direct notarissen vergelijken

De prijzen van notarissen kunnen sterk uiteenlopen. Het is dus slim om offertes aan te vragen bij verschillende kantoren. Via het formulier hieronder kun je eenvoudig de prijzen opvragen van notarissen bij jou in de buurt. Dat duurt een minuut en is geheel vrijblijvend.

Wat doet de notaris?

We geven toe: de inleiding van dit artikel is misschien wat populistisch. Toch is dat hoe veel mensen over een notaris denken. Terwijl de notaris een belangrijke rol kan spelen bij grote beslissingen in je leven. Die verder gaat dan een handtekening zetten onder een juridisch bindend document.

Het vastleggen van rechtsgeldige afspraken is de belangrijkste taak van een notaris. Maar een notaris kan ook juridisch advies geven en is onafhankelijk. Tijdens het vastleggen van afspraken, wordt dus objectief gekeken naar alle betrokken partijen. Bovendien kan een notaris uitleggen wáár je precies je handtekening onder zet. Want veel aktes zijn doorspekt met ingewikkelde juridische taal.

Wanneer ga je naar de notaris?

In sommige gevallen ben je wettelijk verplicht om afspraken vast te laten leggen bij een notaris. Bijvoorbeeld als je een huis koopt of een testament wil opstellen. Veel afspraken mag je ook vastleggen zonder de tussenkomst van een notaris. Voor het opstellen van een samenlevingscontract hoef je bijvoorbeeld niet een notariskantoor, maar dat wordt wel aangeraden.

Verplicht langs de notaris

Voor het vastleggen van de volgende afspraken is een notaris wettelijk verplicht:

  • Testament
  • Huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden)
  • Periodieke schenkingsovereenkomst
  • Koopakte
  • Hypotheekakte

Daarnaast zijn er een aantal zakelijke afspraken die vastgelegd moeten worden bij een notaris. Zoals het oprichten van een besloten vennootschap (BV).

Mag je zelf regelen

Hoewel het wordt afgeraden, mag je de volgende afspraken ook vastleggen zonder notaris:

Een testament is trouwens niet hetzelfde als een levenstestament. Dat laatste mag je dus zelf vastleggen en is alleen bedoeld voor tijdens je leven. In een levenstestament leg je bijvoorbeeld vast wie je bankzaken mag regelen als je dat zelf niet meer kunt. Een testament bepaalt wat er gebeurd na je overlijden en mag alleen worden opgesteld door een notaris.

Wat kost een notaris?

De prijzen van een notaris zijn vrij. Dat betekent dat elke notaris dus zelf mag bepalen welk tarief gehanteerd wordt. Daardoor kunnen de prijzen van een notaris behoorlijk uiteenlopen. Zo kan het opstellen van een koopacte bij de ene notaris 600 euro kosten, terwijl een andere notaris 1.200 euro rekent. Het is dus verstandig om verschillende notarissen te vergelijken.

Zijn notariskosten aftrekbaar?

Als je een huis koopt, heb je altijd een notaris nodig. Niet alleen voor de koopakte, maar ook voor het opstellen van de hypotheekakte en het registreren van deze akte in het Kadaster.

De notariskosten voor de hypotheekakte en het registreren daarvan, mag je aftrekken tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt daardoor minder inkomstenbelasting. Andere notariskosten, zoals de kosten voor een transportakte of opstellen van een koopakte, zijn niet aftrekbaar.

Je mag de notariskosten voor de hypotheekakte en het registreren van de akte bij het Kadaster alleen aftrekken van je aangifte inkomstenbelasting als je ze maakt voor je eigenwoningschuld. Dat betekent dat de kosten gemaakt worden voor het aankopen van jouw eigen woning. Bij een tweede huis of belegging mag je de notariskosten dus niet aftrekken tijdens je aangifte inkomstenbelasting.

Hoe kun je notarissen vergelijken?

Vraag altijd offertes op bij verschillende notarissen in je omgeving. Je hebt dan snel een goed beeld van de gemiddelde kosten. De meeste notarissen zullen hun kosten voor je toelichten.

Een notaris met een hoger uurtarief heeft meestal meer ervaring. Als je advies belangrijk vindt of een complex vraagstuk hebt, dan kan het dus verstandig zijn om niet enkel op de laagste prijs af te gaan. Bekijk ook altijd de beoordelingen van de notarissen die je overweegt. Moet je weken wachten voordat je akte is opgesteld en getekend kan worden of ben je op korte termijn welkom? Sommige notarissen voeren het adviesgesprek telefonisch. Dat is efficiënt en dus goedkoper, maar misschien wil jij wel liever langskomen op kantoor.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments