Een samenlevingscontract is handig als je gaat samenwonen, maar niet getrouwd of geregistreerd partner bent. Eigenlijk is het een reeks afspraken die je samen met je partner vastlegt op papier. Stel je geen samenlevingscontract op, dan kan dat vervelende gevolgen hebben als jullie uit elkaar gaan of een van jullie overlijdt.
Niet verplicht, wel aan te raden
Een samenlevingscontract is niet verplicht. Toch is het in een aantal gevallen sterk aan te raden. Bijvoorbeeld als jullie samen een huis kopen, kinderen hebben of een van jullie een eigen onderneming heeft.
Zonder samenlevingscontract is het bijvoorbeeld onduidelijk hoe de spullen worden verdeeld als jullie uit elkaar gaan. En bij overlijden heeft de familie van de overleden persoon recht op de helft van alle gezamenlijke spullen. Daar valt dus ook het huis onder, als jullie dat samen kopen.
Belangrijke afspraken
Samen zetten jullie belangrijke afspraken op papier. Aangezien jullie het daar allebei mee eens moeten zijn, wordt er maar één contract opgesteld. Daar zetten jullie beiden je handtekening onder.
Enkele afspraken die vaak worden vastgelegd in een samenlevingscontract zijn:
- Hoe de kosten van het huishouden (zoals de woonlasten en boodschappen) worden verdeeld
- Hoe de kosten voor het opvoeden van eventuele kinderen worden verdeeld
- Welke spullen persoonlijk eigendom en welke gezamenlijk eigendom zijn
- Wat er gebeurt bij een scheiding: hoe worden de spullen verdeeld en wat gebeurt er met het huis?
- Een verblijvingsbeding: bij overlijden wordt de partner (en niet de nabestaanden) eigenaar van gemeenschappelijke spullen
Zelf opstellen of naar de notaris?
In principe kun je een samenlevingscontract zelf opstellen en ondertekenen. De overeenkomst is dan gewoon rechtsgeldig. Toch laten veel mensen dat liever doen door een notaris. Die heeft het immers vaker gedaan en kan je goed adviseren over de zaken die jullie willen vastleggen.
Een notarieel samenlevingscontract heeft nog een voordeel: de afspraken worden officieel geregistreerd. Daardoor kun je soms profiteren van (fiscale) voordelen die ook voor gehuwden of mensen met een geregistreerd partnerschap gelden.
Wat kost een samenlevingscontract?
De overeenkomst kost niets als jullie deze samen opstellen. Ga je naar een notaris, dan betaal je daar natuurlijk wel voor.
Elke notaris rekent andere tarieven, dus het kan geen kwaad om een aantal offertes op te vragen. Gemiddeld betaal je rond de 300 euro voor het laten opstellen en registreren van een samenlevingscontract. Het eerste gesprek is meestal gratis.