Te late oplevering

Je was er al helemaal klaar voor. Keuken besteld, meubels gekocht, verhuisdozen ingepakt. Maar dan krijg je een vervelend bericht van de aannemer: bouw vertraagd. Balen! Gelukkig heb je bij een te late oplevering van je nieuwbouwhuis meestal recht op een schadevergoeding. Wij leggen uit hoe dat werkt.

Wanneer is de bouw vertraagd?

De aannemer moet een nieuwbouwwoning binnen een bepaald aantal dagen opleveren. In de koop-/aanneemovereenkomst staat hoeveel dagen dit zijn. Meestal wordt de bouwtijd uitgedrukt in werkbare dagen.

Niet elke werkdag is ook een werkbare dag. Weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een dag als niet-werkbaar wordt beschouwd. Vermoed je dat de aannemer te laat is met de oplevering? Vraag dan hoeveel werkbare dagen de aannemer heeft geteld. Zijn dat er meer dan afgesproken in het contract? Dan heb je waarschijnlijk recht op een schadevergoeding.

Soms zijn er onduidelijkheden over de werkbare dagen. In dit artikel vind je meer informatie over werkbare dagen en lees je wanneer een dag onwerkbaar is.

Heb ik recht op schadevergoeding?

In de meeste koop-/aanneemovereenkomsten staan afspraken over een schadevergoeding bij te late oplevering. Vaak is dat een percentage van de aanneemsom voor elke werkbare dag dat de woning te laat wordt opgeleverd.

Daarnaast kun je kosten eisen die redelijkerwijs ontstaan door te late oplevering. Denk aan een extra maand huur in je huidige woning of de kosten voor het in opslag houden van een bestelde keuken. Het eisen van deze extra onkosten is geen optie als dat nadrukkelijk wordt verboden in de koop-/aanneemovereenkomst.

Hoe eis ik de schadevergoeding op?

Stuur het bouwbedrijf een aangetekende brief. Vermeld daarin dat je constateert dat de woning te laat wordt opgeleverd en dat je volgens het contract recht hebt op een schadevergoeding. Kondig aan dat je deze schadevergoeding gaat verrekenen met de bouwtermijnen die je nog moet betalen.

Zodra de definitieve opleverdatum bekend is, stuur je opnieuw een aangetekende brief. Geef daarin aan hoeveel dagen er te laat is opgeleverd en op hoeveel schadevergoeding je (volgens de koop-/aanneemovereenkomst) recht hebt. Laat nogmaals weten dat je dit bedrag verrekent met de nog openstaande termijn.

Wat als de bouwer niet meewerkt?

Gelijk hebben is helaas niet hetzelfde als gelijk krijgen. Bouwbedrijven staan nu eenmaal niet te springen om een schadevergoeding te betalen. De kans is groot dat ze dus niet over de brug willen komen. In dat geval kun je het beste deze stappen volgen:

  1. Betaal onder protest. Stuur het bouwbedrijf een aangetekende brief. Vermeld daarin dat je de laatste termijn betaalt onder protest en recht blijft houden op de vastgestelde schadevergoeding.
  2. Stel de bouwer in gebreke. Geef de bouwer in een aangetekende brief de kans om binnen een redelijke termijn alsnog de schadevergoeding te betalen. Laat weten dat je na deze termijn een juridische procedure start.
  3. Start een juridische procedureAfhankelijk van de grootte van de schadevergoeding, kan het interessant zijn om een juridische procedure te starten. In de koop-/aanneemovereenkomst staat bij welke instantie je terecht kunt voor een procedure.

Meer indruk met rechtsbijstand

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Vraag dan of de verzekeraar de ingebrekestelling (stap 2) wil versturen. Dat maakt meer indruk. Zij kunnen je bovendien helpen bij het starten van een juridische procedure als de aannemer niet wil meewerken.

Een goede en betaalbare rechtsbijstandsverzekering kun je afsluiten bij Aegon. Ervaren juristen en advocaten gaan dan met het geschil aan de slag. Je kunt daar bovendien juridisch advies inwinnen als er (nog) geen sprake is van een geschil.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments