Voorlopig koopcontract

Je bent verliefd geworden op het huis van je dromen. De verkoper gaat akkoord met de prijs, dus de koop is bijna een feit. Tijd voor een voorlopig koopcontract, ook wel de koopakte genoemd. Maar wat zet je daarin en hoe vrijblijvend is een voorlopig koopcontract eigenlijk?

Wat is een voorlopig koopcontract?

Als beide partijen akkoord gaan met de verkoop, wordt een voorlopig koopcontract getekend. Daarin staan alle afspraken die je maakt met de verkopende partij. De belangrijkste afspraken die worden opgenomen in een voorlopig koopcontract zijn:

  • De overeengekomen verkoopprijs
  • De datum van overdracht
  • Kadastrale gegevens (welke grond hoort bij het huis)
  • Andere zaken die bij de verkoop horen (zoals een vloer of koelkast)
  • De ontbindende voorwaarden

Bedenktijd

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is een voorlopig koopcontract alles behalve vrijblijvend. Je kunt er namelijk niet zomaar onderuit. Toch zijn er een aantal ontbindende voorwaarden.

Zo heb je als koper altijd drie dagen bedenktijd, ongeacht wat er in het contract staat. Binnen die termijn kun je zonder consequenties van de koop afzien. Na die drie dagen betaal je een boete, die is opgenomen in het voorlopige koopcontract. Meestal is dat een percentage van de koopsom.

Ontbindende voorwaarden

Toch zijn er situaties denkbaar waarin je na de bedenktijd wil afzien van de koop. Daarom neem je ontbindende voorwaarden op in het contract. Die beschermen je tegen vervelende ontwikkelingen waar je niet zoveel aan kunt doen.

Ontbindende voorwaarden die vaak worden opgenomen zijn:

  • De financiering van het huis komt niet rond
  • Je komt niet in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie
  • Je huidige woning wordt niet verkocht (bijvoorbeeld binnen 3 maanden)
  • De uitkomst van de bouwtechnische keuring voldoet niet aan gemaakte afspraken

Wees specifiek in het samenstellen van de ontbindende voorwaarden. Neem bijvoorbeeld het benodigde hypotheekbedrag op en de maximale maandlasten die je bereid bent te accepteren. Laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren, zet dan zwart op wit bij welk bedrag aan achterstallig onderhoud de koop ontbonden kan worden. Vindt een onafhankelijk bouwdeskundige dat het opknappen duurder wordt dan dat bedrag, dan kun je opnieuw over de prijs van het huis onderhandelen.

Je kunt je trouwens niet zomaar op de ontbindende voorwaarden beroepen. Krijg je de financiering bijvoorbeeld niet rond? Dan moet je twee onderbouwde afwijzingen van hypotheekverstrekkers laten zien.

Voorlopig koopcontract opstellen

De koopakte wordt meestal opgesteld door de verkopende partij, maar in samenspraak met de koper. Wees kritisch op de inhoud en kijk vooral goed naar de ontbindende voorwaarden. Een aankoopmakelaar kan een voorlopig koopcontract voor je controleren.

Vereniging Eigen Huis heeft modelovereenkomsten opgesteld die je kunt gebruiken bij het opstellen van je eigen koopcontract. Deze kun je hieronder gratis downloaden.

En dan?

Na het tekenen van het koopcontract, begin je met het rondkrijgen van de financiering. Je gaat dan vaak opzoek naar een hypotheek die aansluit op je wensen. De meeste mensen laten zich informeren door een hypotheekadviseur, maar je kunt tegenwoordig ook online zelf hypotheken vergelijken.

Abonneer
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Frans
Frans
5 jaren geleden

Voor het beschikbaar stellen van documenten, maak svp gebruik van PDF bestanden.

H.Dieseraad
H.Dieseraad
2 jaren geleden

mail mij een het formelier voor een voorlopig koopcotract