Werkbare dagen

Wie een nieuwbouwhuis koopt, krijgt te maken met werkbare dagen. De bouwer moet je woning namelijk binnen een afgesproken aantal werkbare werkdagen opleveren. Deze termijn is vastgelegd in de koop-/aanneemovereenkomst. Doet de bouwer er langer over? Dan heb je recht op een vergoeding.

Wat zijn werkbare dagen?

Gemiddeld genomen telt een jaar 180 werkbare dagen. Toch verschilt dit aantal per jaar. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

Het aantal werkbare dagen in de bouw bestaat uit alle werkdagen met uitzondering van:

  • Nationale feestdagen en vakanties (inclusief de bouwvak)
  • Dagen waarop het minstens 5 uren onmogelijk is voor het grootste deel van de werknemers of machines om te werken, als de aannemer daarvoor niet verantwoordelijk is

Wanneer is een dag onwerkbaar?

Bouw je een huis, dan ben je voor een groot deel afhankelijk van het weer. Vorst of onweer kunnen de bouw bijvoorbeeld belemmeren. Als de aannemer daardoor minimaal 5 uur op een dag niet het grootste gedeelte van zijn personeel of machines kan inzetten, spreek je van een onwerkbare dag.

Dat geldt overigens alleen als de verantwoordelijkheid daarvoor niet bij hem ligt. Gaat er dus een machine stuk door een menselijke fout, dan is dat zijn verantwoordelijkheid en spreek je niet van een onwerkbare dag.

De aannemer houdt in een logboek meestal het aantal onwerkbare dagen bij. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je een jurist raadplegen of zelf het aantal onwerkbare dagen door weersomstandigheden opvragen.

Wanneer gaan de werkbare dagen in?

Wanneer de werkbare dagen ingaan, hangt af van het soort woning dat je koopt en van de overeenkomst die je getekend hebt. Meestal gaan de werkbare dagen in zodra er wordt gestart met het bouwen van de woning. Dat is vanaf 2020 namelijk opgenomen in de modelovereenkomst die geldt als je aankoop valt onder de garantie van SWK, Bouwgarant of Woningborg.

Heb je een koop-/aanneemovereenkomst van vóór 2020, dan gaan de werkbare dagen van een eengezinswoning is zodra de ruwe begane grondvloer klaar is. Voor een appartement verandert er niets. Ook volgens de oude modelovereenkomsten gaan de werkbaren dagen van een appartement in als er begonnen wordt met de bouw van het complex.

Een aannemer kan een andere definitie geven van de start van de werkbare dagen. Als je zeker wil weten wanneer de werkbare dagen van jouw woning ingaan, kun je dus het best de overeenkomst nalezen.

Wat als de bouwtijd wordt overschreden?

Het komt regelmatig voor dat de bouwtijd wordt overschreden. Duurt de bouw langer dan het maximaal aantal werkbare dagen volgens de koop-/aanneemovereenkomst? Dan heb je recht op een schadevergoeding. In dit artikel lees je meer over de hoogte van deze schadevergoeding. Daar vind je ook een stappenplan om de schadevergoeding op te eisen.

Schakel ervaren juristen en advocaten in
Een juridisch geschil kan je veel tijd en ergernis kosten. Overweeg daarom een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten en laat ervaren juristen en advocaten het geschil voor je oppakken. Zo’n verzekering kost maar een paar euro per maand.
Abonneer
Abonneren op
guest

51 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
F Hoefnagels
F Hoefnagels
6 jaren geleden

Als een aannemer doorwerkt in een vakantieperiode gelden deze dagen dan ook als werkbare dagen?

Peter Vieveen
Peter Vieveen
6 jaren geleden

Wanneer gaat de werkbare dagen van een appartement in. Is dat bij aanvang heien of bij storten onderste vloer.

Pieter
Pieter
6 jaren geleden

Wat als er geen aantal werkbare dagen is opgegeven, maar een verwachte startdatum en verwachte opleverdatum? Hoe kun je dan te werk gaan als een bouw uitloopt op de “verwachte” opleverdatum?

Eline
Eline
6 jaren geleden

wat kan je als koper van een nieuwbouw doen als je het idee hebt dat de bouwer expres de ruwe begane grondvloer niet legt zodat de 200 werkbare dagen niet ingaan? wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht. het project bestaat uit 6 rijtjes. rijtje 1-2-3 heeft een ruwe begane grondvloer en ook de ruwbouw muren staan al grotendeels. maar rijtje 4-5-6 is de fundering gemaakt en liggen leidingen maar precies voordat de ruwe begane grondvloer gelegd gaat worden zijn ze gestopt. de andere 3 rijtjes wordt al een maand hard aan gewerkt maar bij ons ligt het al ruim een maand… Lees verder »

Steven
Steven
6 jaren geleden
Reply to  Eline

Nee, hier is helaas niets tegen te doen voor zover ik weet / heb kunnen vinden. Zit momenteel in dezelfde positie, de funderingsbalken liggen er al bijna 2 maanden nu en de vloerplaten van de begane grond liggen er netjes NAAST op stapels, maar nog altijd geen actie. Ook totaal geen communicatie dat het bijvoorbeeld komt door tekort aan mankracht bij de partij die de ruwbouw voor zijn rekening neemt of zo en welke impact ten aanzien van de planning te verwachten valt… Openheid van zaken is toch zo simpel om de verwachtingen van klanten te managen maar helaas niets… Lees verder »

Niels van der Ouderaa
Niels van der Ouderaa
6 jaren geleden

Hoeveel vakantiedagen moet je meerekenen naast de feestdagen en onwerkbare dagen om de termijn te berekenen? Start bouw is 4 oktober 2017 geweest en ze hebben nu 32 onwerkbare dagen. Als ik dan 15 dagen bouwvak meereken dan kom ik aan 6 september met 190 dagen. Klopt dit?

Eelko
Eelko
6 jaren geleden

Als een woning binnen 1 dag staat (pre-fab), gelden dan nog steeds de “standaard” niet werkbare dagen? Of gelden hier dan andere regels voor? Als ik naar de “standaard” niet werkbare dagen kijk, kom ik vanaf 7 dec 2017 tot heden op 97! (bron http://www.bouwkosten.nl/tools/onwerkbaarweer.aspx) niet werkbare dagen (dit is excl. weekenden en feestdagen voor zover ik heb kunnen herleiden). Maar gedurende een groot deel van deze periode (vanaf 21 december) staat de woning en is deze dus wind- en waterdicht.

Marijn de Lepper
Marijn de Lepper
6 jaren geleden

Goedendag

Worden deze onwerkbare dagen ook vast gelegd? De aannemer kan natuurlijk makkelijk zeggen van ja ik heb 20 onwerkbare dagen gehad. Maar dit zal wel ergens op gebaseerd moeten zijn natuurlijk.

Dank voor uw reactie

Kayra
Kayra
5 jaren geleden

Als de begaande grond nog niet helemaal is gelegd, maar je hebt factuur al ervoor betaald. Gaan dan de werkbare dagen in?

Sven
Sven
5 jaren geleden

Waarom wordt er gesproken van een gemiddeld aantal werkbare werkdagen van 180 per jaar? Er zitten 52*5=260 werkdagen in een jaar. Haal hier 3 weken bouwvak en 11 feestdagen van af en ik kom uit op 234 werkdagen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het 54 dagen (=11 weken, bijna 3 maanden) zo slecht weer is dat er niet gewerkt kan worden. Zie ik wellicht iets over het hoofd? Bedankt!

Frank
Frank
5 jaren geleden

Ik vraag met nog even af of het rekenen met 3 weken “vakantie” + 11 feestdagen genoeg is. Op de website van Eigen Huis staat dat onwerkbare dagen oa “collectieve vakantiedagen” zijn. Dat zijn er toch meer dan die 15 dagen? Of zie ik dat verkeerd?

Marjan de Waard
Marjan de Waard
5 jaren geleden
Reply to  Sven

Ook mijn dochter krijgt te horen dat er 55 onwerkbare dagen tot nu toe waren???? De bouw heeft moeilijkheden met de nutsbedrijven gekregen dus ik denk dat ze die voor het gemak ook maar meetellen. Appartement klaar in 230 werkbare dagen. Vanaf juni 2017 en nu nog niet opgeleverd……datum is ergens rond 19 november 2018. Daar gaan zij ruimschoots overheen. Ik overweeg een jurist in te schakelen!!!

Frank
Frank
5 jaren geleden

Ik las al eerder dat doorwerken in de vakantie dus als onwerkbaar wordt gerekend. Dat vind ik best gek. Er is gewerkt, maar het wordt gerekend als onwerkbaar.
Hoe zit dat dan met de zaterdag en zondag? Voor mijn nieuwbouwproject wordt zelfs wel eens in de weekenden gewerkt. Hoor graag!

Frank
Frank
5 jaren geleden

Dag Sjors,

Ik lees veel over onwerkbare dagen. Weer is vaak het argument dat een dag als onwerkbaar wordt gezien.
Wat als een aannemer gewoon werkt op een onwerkbare dag die bij het “weerstation” als onwerkbaar wordt gezien. Dus stel het waait hard, maar de bouwer werkt gewoon door omdat hij gewoon kan werken.

Ronald van Vuuren
Ronald van Vuuren
5 jaren geleden

De bouwer geeft zijn personeel 4 weken bouwvak, in plaats van de standaard 3. Daarnaast heeft hij een personeelsfeest georganiseerd op een vrijdag. Staat de bouwer in zijn recht wanneer hij de extra vakantieweek en de dag van het bedrijfsfeest aanmerkt als ‘niet-werkbaar’?

Frank
Frank
5 jaren geleden

Hier zie ik iets anders staan. Dat lijken er meer te zijn dan 15+11. Of heb ik het mis?

http://www.bouwendnederland.nl/praktijkinformatie/Vakantie-%20en%20Roostervrije%20dagen

Rinus Baas
Rinus Baas
5 jaren geleden

Hoe wordt de 180 dagen vastgesteld?
Jaar =365 dagen
52 weekeinden = 104 dagen
Vakantie = 15 dagen
Feestdagen meest ongunstig:
Kerstmis= 2 dagen
Pasen, Hemelvaart, Pinksteren = 3 x 1 dag
104 + 15 + 2 +3 = 124 dagen
365 minus 124 = 241 dagen
Wordt het verschil van 61 dagen aangemerkt als gemiddeld niet werkbaar

Jacqueline de Braal
Jacqueline de Braal
5 jaren geleden

Onze aannemer is gestart op 18-01-2017. De contractuele bouwtijd is 320 dagen. Naar onze mening met de weergegevens (meetstation Valkenburg) van Cobouw zouden de werkbare dagen zijn verlopen op 27-09-2018. Volgens de aannemer, die de weergegevens van weeronline.nl met meetstation Voorschoten neemt, gaat hij pas 20 december 2018 over de contractuele termijn heen. Wij hebben een verschil van 44 dagen. Hoe nu verder zonder direct de Raad van Arbitrage voor de bouw in te schakelen?

M. Moonen
M. Moonen
5 jaren geleden

Vraag: wat is het aantal dagen vakantie dat de aannemer mag opvoeren in aftrek op de werkbare dagen?
Alleen de formele 3 weken bouwvak of ook extra weken rond kerst (los van de feestdagen) ?

Rob W
Rob W
4 jaren geleden

kan een aannemer vertraging door nutsbedrijven opgeven als niet-werkbare dagen?. gevolg is dat bouwtijdsoverschrijding voor rekening komt van nieuwe eigenaars. Deze hebben toch geen contract met nutsbedrijven gesloten?
dank

erik
erik
2 jaren geleden

wat waren feitelijk NIET-werkbare werkdagen voor Bouw in 2019, 2020 en de helft van 2021

I, de Boer
I, de Boer
2 jaren geleden

Als de start van de bouw tegengehouden wordt door omwonenden gelden deze dagen dan wel als werkbare dagen?

Hanna
Hanna
2 jaren geleden

Bij onze nieuwbouwwoning zitten de palen in de grond en hebben wij ons eerste termijn betaald. Betekent dit dat de werkbare dagen zijn ingegaan of gaan deze echt pas in nadat ruwe vloer ligt?
Tegenwoordig is de levering van materialen ook een probleem, valt dat ook onder niet-werkbare dagen?

Last edited 2 jaren geleden by Hanna
Maaike
Maaike
2 jaren geleden
Reply to  Hanna

Als je een huis hebt gekocht met Woningborg certificaat dan start de bouw bij het ontgraven van de grond tbv de funderingswerkzaamheden.

Tot nu toe worden dergelijke omstandigheden tot de risicosfeer van de ondernemer gerekend en leveren zij zelden overmacht of onwerkbare dagen op. (bron Woningborg)

Hans
Hans
2 jaren geleden

Wat als door de vondst van asbest in het gebouw, de bouw vertraging oploopt?

Maaike
Maaike
2 jaren geleden

In het artikel staat dat de werkbare dagen pas ingaan als de ruwe begane grondvloer klaar is. Maar in mijn aannemingsovereenkomst staat bij het kopje “bouwtijd en start werkbare dagen” dat de bouw start bij het ontgraven van de grond tbv de funderingswerkzaamheden. Het is denk ik goed om in de aannemingsovereenkomst na te gaan wanneer de bouw formeel start, vanaf dan gaan ook de werkbare dagen in. Was bij ons toch zo’n 3 maanden eerder dan dat de begane grond vloer een keer klaar was. Als het huis wind en waterdicht is, heb je geen last meer van de… Lees verder »

Maaike
Maaike
2 jaren geleden

Even het artikel updaten: In de Woningborg model(koop-/)aannemingsovereenkomsten is per 1 januari 2020 het startmoment van de bouwtijd voor ééngezinshuizen gewijzigd. Het aantal werkbare werkdagen moet vanaf 1 januari 2020 gerekend worden vanaf de aanvang van de bouw van de woning. Als aanvang bouw complex in geval van vrijstaande woningen geldt: • het ontgraven van de grond ten behoeve van de funderingswerkzaamheden van de eerste woning van het complex; of • het boren c.q. slaan van een zich onder het perceel van de woning (of percelen van het betreffende blok woningen) bevindende bron t.b.v. bijvoorbeeld een WKO installatie (indien deze… Lees verder »

Bas
Bas
1 jaar geleden

Waar is na de kijken welke dagen dit jaar onwerkbaar waren door weersinvloeden?

Andre
Andre
1 jaar geleden

zijn er naast weersomstandigheden nog andere officiele redenen waarom een dag onwerkbaar kan zijn? in ons geval komt het aantal onwerkbare dagen (250) op 23 November 2022 uit. Die 23 November hebben ze zelf berekend via bouw.infoplaza.nl – dat is puur op basis van weersomstandigheden, 2x 4 weken bouwvak vakantie, 2 weken kerst vakantie en nog 2 collective vrije dagen, dus we gaan er maar vanuit dat dit klopt. Maar de aannemer meldt dat ze nog veel meer onwerkbare dagen hebben gehad waardoor het uitkomt op na 24 december 2022. dus zij claimen dat er tussen 5 juli 2021 en… Lees verder »

W.J.M.Jaspers
W.J.M.Jaspers
1 jaar geleden

als de bouw 5 weken stil ligt tellen dan werkbare dagen dan door

Rebecca
Rebecca
1 jaar geleden

In november 2021 is volgens de SWK 2020 bij ons de periode van 380 werkbare dagen ingegaan. Vanaf 23 september 2020 is de woning en het dak waterdicht. Tellen de volgens de weerstations onwerkbare dagen dan nog mee? Of kun je dan stellen dat praktisch alle werkzaamheden binnen mogelijk waren?