woonverzekering

Welke woonverzekeringen zijn nodig?

Als je een huis koopt, worden je een aantal verzekeringen aangeboden. Bijvoorbeeld omdat je hypotheekverstrekker ze verplicht. Maar er zijn ook woonverzekeringen die niet verplicht, maar wél verstandig zijn om af te sluiten. Wij maakten een handig overzicht van al die verschillende woonverzekeringen.

Opstalverzekering

Laten we beginnen met de belangrijkste woonverzekering. Dat is de opstalverzekering. Deze verzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd en dekt schade aan dat wat vastzit aan je huis. Zoals schade aan je dak of regenpijp na een brand of storm. Het zal je vast niet verbazen dat de hypotheekverstrekker je verplicht om een goede opstalverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering wordt meestal in één adem genoemd met de opstalverzekering. Toch is een inboedelverzekering niet verplicht. Het is wel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten, want daarmee zijn de spullen ín je huis verzekerd. Bijvoorbeeld bij brand, wateroverlast of inbraak.

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen die niet vastzitten aan je huis of makkelijk losgemaakt kunnen worden. Denk aan je gordijnen, meubels, televisie of sieraden. Om gedoe te voorkomen, is het slim om de opstal- en inboedelverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Er ontstaat dan geen discussie welke verzekeraar welke schade moet dekken.

Opstalverzekering
We hopen natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar na een woningbrand is een goede opstal- en inboedelverzekering cruciaal

Overlijdensrisicoverzekering

Je wil er natuurlijk liever niet over nadenken, maar het zou kunnen dat je komt te overlijden voordat je hypotheek is afgelost. Om te voorkomen dat je nabestaanden daardoor in de financiële problemen belanden, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Die keert een vooraf vastgesteld bedrag uit aan je nabestaanden als je komt te overlijden.

Valt jouw hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. In andere gevallen kan je hypotheekverstrekker je wel verplichten om zo’n verzekering af te sluiten. Zelfs als het niet verplicht is, kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De premie is namelijk relatief laag en het is een fijn gevoel dat je nabestaanden niet met hoge woonlasten opzadelt.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering wordt ook wel de hypotheekbescherming of betalingsbescherming genoemd. De naam zegt het al: je verzekert daarmee (een deel van) je hypotheekaflossingen als je daar financieel niet meer toe in staat bent. Dat kan door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Beide oorzaken zijn apart te verzekeren. Deze verzekering is niet verplicht.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Deze verzekering dekt namelijk de schade aan personen en zaken waarvoor jij aansprakelijk bent. En dat kan ook het geval zijn als jij de schade zelf niet hebt veroorzaakt. Zo kan een gesprongen waterleiding in jouw huis schade veroorzaken bij de buren. En die kosten kunnen flink in de papieren lopen.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering helpt je tijdens een juridisch conflict. Meestal in de vorm van advies of bijstand, al zullen verzekeraars het zelden tot een rechtszaak laten komen. Je kunt zelf kiezen tegen welke conflicten je jezelf verzekert. Denk aan bemiddeling tijdens een burenruzie of gebreken na de oplevering van je nieuwe woning.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments