Downdraft afzuigkap

Gebruik je hem niet, dan zie je hem niet. De downdraft afzuigkap zit verwerkt in het keukenblad en schuift omhoog op het moment dat je gaat koken. Een stijlvol alternatief voor de ouderwetse afzuigkap die altijd in het zicht hangt. Downdraft afzuigkappen zijn relatief nieuw. Daarom vind je in dit artikel de voor- en nadelen van downdraft.

Hoe werkt een downdraft afzuigkap?

Laten we beginnen met de werking van een downdraft afzuigkap. Op dit moment worden vrijwel alle downdrafts door dezelfde fabrikant gemaakt. Siemens, Miele of AEG plaatsen er alleen hun eigen merknaam op. Dat is handig, want daardoor werken ze eigenlijk allemaal hetzelfde.

Met een druk op de knop schuift het afzuigsysteem zo’n 40 centimeter uit je keukenblad omhoog. Dat gebeurt motorisch, je hoeft er dus niet aan te trekken. De vieze lucht wordt vervolgens dicht bij de pannen weggezogen via een motor in het keukenblok.

Elk downdraft-systeem kan de lucht op twee manieren afzuigen: via een afvoer naar buiten of als recirculatie terug het huis in. In dat laatste geval wordt de vieze lucht eerst gefilterd met een koolstoffilter dat je ongeveer eens per jaar moet vervangen.

De video hierboven laat goed de werking van een downdraft afzuigkap zien.

Voordelen van downdraft

De belangrijkste voordelen van een downdraft-systeem zijn:

  • Je hebt geen afzuigkap in het zicht hangen. Het systeem is dus ideaal in combinatie met een kookeiland. Je houdt de ruimte boven het eiland open en kunt niet je hoofd stoten.
  • Minder lawaai. Afzuigkappen maken nu eenmaal herrie. Downdrafts doen dat ook, maar door de afstand heb je er minder last van. Je hoofd is namelijk al snel ruim een halve meter van een downdraft verwijderd. Bij een traditionele afzuigkap is dat soms maar een paar centimeter.
  • Snelle afzuiging. De kookdampen worden direct bij de pannen weggezogen. Vocht, vet en vieze luchtjes hebben daardoor minder kans om zich te verspreiden.
  • Houdt spetters tegen. Etensresten spatten tegen de wand en belanden niet op de vloer… of je gasten.
  • Makkelijk schoonmaken. Het oppervlakte van een downdraft is glad. Daardoor kun je hem na het koken gemakkelijk schoonvegen met een vochtig doekje.
  • Luxe uitstralingDe meeste downdrafts hebben een luxe uitstraling. Zeg nou zelf: met een afzuigkap die op commando tevoorschijn komt, steel je toch de show?

Nadelen van downdraft

Laten we niet vergeten dat er ook enkele nadelen aan een downdraft kleven:

  • Relatief duur. Een downdraft kost al gauw 1.500 euro. Dat is fors duurder dan een traditionele afzuigkap.
  • Lastig in bestaande keukens. Aangezien dit systeem wordt verwerkt ín je keukenblad, moet daar een uitsparing in worden gemaakt. Dat is geen probleem in een nieuwe keuken, maar behoorlijk lastig in een bestaand keukenblad.
  • Minder kastruimte. De motor van dit afzuigsysteem wordt onder het keukenblad gemonteerd. Deze is – samen met de downdraft zelf – zo’n 35 centimeter diep. Dat kan ten koste gaan van de kastruimte of resulteren in kortere lades. Laat je daarover goed informeren bij de keukenwinkel.

Meer afzuigkappen

Je hebt tegenwoordig veel meer bijzondere afzuigkappen. Meer informatie daarover vind je op onze pagina over alle soorten afzuigkappen. Daar lees je ook hoeveel zuigkracht een afzuigkap moet hebben en welk systeem het beste bij jou past.

Abonneer
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Annemarie den Besten
Annemarie den Besten
2 jaren geleden

Wij hebben nu ruim 1 jaar de Miele downdraft afzuigsysteem in gebruik. Wij hebben er veel spijt van dat we voor dit systeem hebben gekozen. Hij zuigt maar voor circa 60% stoom uit de pannen weg. Wanneer we een lekker stukje vlees of bijv. pannenkoeken willen bakken is de ruimte helemaal blauw. Miele zegt dat het systeem goed is maar dat het ligt aan de afvoerslang naar buiten. Die hebben we laten veranderen zodat hij nu de kruipruimte in blaast. Geen succes. Volgens Miele ligt het nu aan het soort afvoerslang en moet deze van PVC zijn. Zij geven alleen… Lees verder »