Inductie of gas?

Kook je op inductie of gas? Wat je ook kiest: je eten zal er waarschijnlijk niet anders door smaken. Toch zijn er een aantal grote verschillen tussen koken op gas en inductie. Of keramisch, dat is óók nog een optie. Wij brengen orde op zaken en zetten hieronder de verschillen op en rijtje. Inclusief de voor- en nadelen!

Ouderwets gas

Veruit de meeste mensen koken op gas. Je draait het gasfornuis open en laat de vlammen het werk doen. Het is een makkelijke en vertrouwde manier van koken. Je ziet de grootte van de vlammen en voelt de warmte.

Alleen maar nadelen

Toch heeft koken op gas eigenlijk alleen maar nadelen. De verbranding is slecht voor het milieu en het aardgas (dat het meest gebruikt wordt) raakt langzaam op. Bovendien kan koken op gas gevaarlijk zijn: koolmonoxidevergiftiging of een gasexplosie zijn mogelijke gevolgen van het niet dichtdraaien van het gasfornuis.

Gas is wel de goedkoopste kookbron. Koken op gast kost je jaarlijks ongeveer 25 euro. Bij inductie ligt dat zo’n 12 euro hoger en keramisch koken is nog duurder. Daar staat tegenover dat gas geen efficiënte manier van koken is. Slechts een beperkt deel van de warmte draagt bij aan een hete pan. Dat is de reden dat het vooral warm wordt in je keuken.

Gas verdwijnt

Heb je een nieuwbouwwoning en twijfel je over de manier van koken? Dan raden we je een gasfornuis sterk af! In steeds meer Nederlandse gemeenten verdwijnt de gasleiding. De Overheid wil namelijk dat Nederland vóór 2050 gas-vrij is. Dat lijkt ver weg, maar nu de juiste keuze maken, bespaart je in de toekomst een hoop gedoe.

Inductie

Koken op inductie wordt steeds populairder. Een inductiekookplaat heeft magnetische elementen die de pan opwarmen. Het is daardoor een efficiënte en snelle manier van koken. Deze manier van koken is wel iets duurder en vraagt om speciale pannen.

Veel voordelen

Een inductiekookplaat wordt zelf niet warm. Je kunt er dus rustig op leunen zonder je hand te verbranden. Handig met kleine kinderen! Bovendien is inductie snel en nauwkeurig. En omdat de kookplaat glad is, veeg je hem na het koken eenvoudig schoon. Wij maakten een overzicht van alle voordelen van inductie.

Inductie is duurder

Goed, dat inductie op jaarbasis zo’n 12 euro meer kost dan gas is te verwaarlozen. Maar dat zijn niet de enige extra kosten: je hebt namelijk nieuwe pannen nodig. Zelfs als je huidige pannen geschikt zijn voor inductie, is de onderkant waarschijnlijk aangetast door de vlammen. Daarnaast is de aanschaf van een inductiekookplaat meestal duurder dan een gasfornuis.

Keramisch

Een keramische kookplaat is eigenlijk een glasplaat met daaronder metalen spiralen die heet worden. Daar komt geen vuur bij kijken: keramisch koken is volledig elektrisch. In tegenstelling tot een inductiekookplaat, wordt een keramische kookplaat wél heet. Dat maakt deze manier van koken niet alleen inefficiënter, maar vergroot ook de kans op verbranding.

Meer nadelen dan voordelen

Een keramische kookplaat veeg je net zo makkelijk schoon als een inductiekookplaat. En je hebt voor keramisch koken gen gas nodig. Maar veel meer voordelen kunnen we eigenlijk niet bedenken. Oké, de aanschaf van een keramische kookplaat is iets minder duur. Helaas wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de inefficiëntie van keramisch koken.

Doordat de elementen ín de kookplaat opwarmen, gaat er tijdens het koken veel energie verloren aan warmte. Bovendien duurt het lang voordat de plaat warm is én weer is afgekoeld. Keramisch koken duurt dus langer en is minder nauwkeurig dan koken op inductie.

En hoewel elke pan geschikt is voor keramisch koken, zul je waarschijnlijk toch nieuwe pannen moeten kopen. De vlammen van een gasfornuis beschadigen namelijk de onderkant van een pan. Die is dan niet meer volledig glad en wordt daardoor minder snel warm op een keramische kookplaat.

Keramisch is het nét niet

Eigenlijk is keramisch koken het dus nét niet. Kies je voor koken zonder gas, dan gaat onze keuze uit naar inductie. Toch kiezen veel mensen voor keramisch, omdat een keramische kookplaat goedkoper is. Waarschijnlijk zijn die mensen op de lange termijn toch duurder uit. Keramisch koken is namelijk minder efficiënt.

Inductie of gas: ons advies

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing: wij raden koken op inductie aan. In het begin is het even wennen, maar na een tijdje wil je waarschijnlijk niets anders meer. Koken op inductie gaat sneller en is nauwkeuriger. In combinatie met groene stroom is het ook nog eens veel milieuvriendelijker. En minder gevaarlijk dan koken op gas. Niet onbelangrijk: na het koken veeg je een inductiekookplaat heel snel schoon. Al die voordelen wegen wat ons betreft absoluut op tegen de iets hogere kosten van inductie.

Meer informatie over koken op inductie lees je hier.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments