We kennen allemaal wel iemand die zijn keuken gekocht heeft in Duitsland. “Lekker goedkoop en van betere kwaliteit”, is doorgaans de onderbouwing. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan? En is een keuken uit Duitsland écht zoveel beter en goedkoper?
Duitse degelijkheid
Dat ze mooie auto’s kunnen bouwen, weten we. Met Duits bier is ook niets mis. Maar hebben onze oosterburen ook verstand van keukens? Het antwoord is: ja! Duitsland staat al jaren bekend als een land dat kwaliteitskeukens maakt. Niet voor niets komen er veel populaire keukenmerken (denk aan Siematic) uit Duitsland.
Waar kun je dus een deugdelijke keuken kopen? Duitsland, zou je zeggen. Toch is het helemaal niet nodig om daarvoor richting de Duitse grens te rijden.
Niet naar Duitsland
Bijna alle Nederlandse keukenwinkels leveren namelijk keukens die in Duitsland geproduceerd worden. Dat kunnen ze daar nu eenmaal beter. Als je graag een Duitse keuken wil, hoef je die dus echt niet daar te kopen. Vraag gewoon aan de verkoper in welk land de fabriek staat. Grote kans dat zijn antwoord ‘Duitsland’ is.
Is een keuken uit Duitsland beter?
Dat de keuken gemaakt wordt bij onze oosterburen, wil niet zeggen dat je per definitie kwaliteit hebt. Een merkkeuken gaat waarschijnlijk langer mee dan een merkloze keuken. Maar daar betaal je dan ook meer voor. Als het je om de kwaliteit gaat, raden we je aan om niet alleen naar de nationaliteit van je keuken te kijken. Is de garantie bijvoorbeeld goed geregeld?
Is een Duitse keuken goedkoper?
“Veel goedkoper”, zou de kennis zeggen die net in Duitsland een keuken gekocht heeft. “Je koopt de keuken namelijk dichter bij de fabriek.” Maar dat is natuurlijk onzin. De keuken moet uiteindelijk toch gewoon geleverd worden in Nederland.
Toch denken veel mensen dat een keuken kopen in Duitsland goedkoper is. Van die gedachte maken veel Duitse keukenzaken tegenwoordig dankbaar gebruik. Vooral in de grensstreek. Daar volgen ze een cursus Nederlands of huren ze Nederlandse medewerkers in. En weten ze dondersgoed welke prijzen Nederlandse winkels rekenen.
In de praktijk blijken Duitse keukenzaken dus lang niet altijd goedkoper. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om een offerte op te vragen.
De Duitse keukens zijn veelal goedkoper omdat de keuken geen onderdeel van het huis is en daarmee geen waarde vermeerdering oplevert, en indirect de keuken gigant daar niet van mee profiteert. De grens streken maken er uiteraard gebruik van maar moeten ook binnen Duitsland nog concurreren door hun verkoop aan de lokale burger.
De Nederlandse keukens zijn per definitie dus duur omdat de verkoper indirect van je waardevermeerdering mee profiteert.
Nog nooit zoveel onzin bij elkaar gelezen.
Veel mensen denken dat Duitse keukens goedkoper zijn omdat je daar vaak meteen de juiste prijs krijgt geoffreerd, in tegenstelling tot de bekende ketens (Mandemakers Groep) waar 50% bij de prijs wordt opgeteld en je vervolgens moet gaan onderhandelen over de prijs. Ben je daar niet zo goed in dan kom je inderdaad duurder uit.
Gelukkig zijn er in Nederland ook zat keukenwinkels waar je direct een goede prijs krijgt geoffreerd zonder dat je 50% van de keukenprijs als “korting” krijgt. En die winkels zijn echt geen cent duurder dan de Duitse keukenwinkels.