Keuken ontwerpen in 3D

Ben je toe aan een nieuwe keuken? Maak dan eens een 3D-ontwerp van de ruimte. Dat klinkt ingewikkeld, maar ook zonder tekentalent kun je een keuken ontwerpen in 3D. Via verschillende online tools kun je eenvoudig je droomkeuken ontwerpen. Gewoon online in een paar muisklikken.

Waar moet je op letten?

Onderaan deze pagina vind je de beste online ontwerptools. Die worden bijna allemaal aangeboden door keukenwinkels. Zij hopen dat je jouw ontwerp laat nakijken door een adviseur, die jou graag een nieuwe keuken verkoopt. Maar dat ben je natuurlijk niet verplicht.

Ga je zelf een keuken ontwerpen? Houd dan rekening met de volgende tips.

1. Geef de juiste afmetingen op

Voordat je gaat ontwerpen, kun je de afmeting van de ruimte opgeven. Vooral in kleine keukens kan elke centimeter het verschil maken. Het is zonde als achteraf blijkt dat je keuken tóch kleiner is. Dan moet je namelijk opnieuw beginnen. De exacte afmetingen vind je op de plattegrond van je huis. Maar je kunt die natuurlijk ook zelf opmeten met een meetlint.

2. Apparatuur heeft vaste maten

De apparatuur in je keuken heeft een vaste maat, waar je niet van kunt afwijken. Voor kastjes geldt dat niet. Die kunnen vaak op maat gemaakt worden. Een centimeter meer of minder maakt dan weinig uit. Dat geldt niet voor een blok met alléén maar apparatuur: je kunt moeilijk een stukje van de koelkast wegzagen.

3. Gooi de indeling een paar keer om

Lijkt het maar niet te passen? Gooi je keuken dan eens helemaal om! Dat werk namelijk verfrissend. Zo kan een kookeiland ook aan één kant tegen de muur. En de (combi-)oven hoeft natuurlijk niet op de plek die je gewend bent.

4. Denk aan de leidingen en stroompunten

Waar zitten je gas- en waterleidingen? Heb je genoeg stroompunten op de juiste plek? Het verplaatsen van leidingen kan flink in de papieren lopen. Vind je dat niet de moeite waard? Houd dan rekening met de bestaande aansluitpunten.

5. Laat er een expert naar kijken

Een keuken ontwerpen is een vak apart. Het kan dus geen kwaad om een expert mee te laten kijken. Misschien vindt hij wel een opstelling waarin al je wensen wél goed passen. Of ziet hij mogelijke problemen waar jij niet direct aan denkt.

I-Kook

Het ontwerpprogramma van I-KOOK is onze absolute favoriet. Je sleept de keukenblokken en apparatuur eenvoudig de ruimte in. Daarna kies je de gewenste uitstraling van je kastjes, het keukenblad of zelfs de vloer. Daardoor krijg je een zeer realistisch 3D-beeld.

Je kunt je keuken vanuit elke mogelijke hoek bekijken. (Via een speciale app zelfs met een VR-bril!) Met een paar muisklikken vraag je vervolgens een offerte aan, zodat je snel weet met welke prijs je ongeveer rekening moet houden.

Keuken Kampioen

Met de ontwerptool van Keuken Kampioen maak je redelijk snel een ontwerp van je nieuwe keuken. Kies de gewenste stijl, kleuren en materialen. Sleep de onderdelen vervolgens eenvoudig naar de juiste plek. Het programma bevat ook inbouwapparatuur.

Je kunt het ontwerp vervolgens vanuit verschillende perspectieven opslaan en downloaden. Een adviseur kan eventueel met je meekijken en tips geven.

Floorplanner

Met Floorplanner kun je zéér uitgebreid ontwerpen. Je kunt er eigenlijk je complete huis mee ontwerpen. Het programma is niet gekoppeld aan een keukenwinkel, maar vraagt een vergoeding voor professioneel gebruik. Het eerste ontwerp is gratis.

Voor een leek is dit programma waarschijnlijk té uitgebreid. Bovendien weet je niet zeker of de gekozen apparatuur ook daadwerkelijk in deze afmeting geleverd kan worden. Het kan zijn dat je ontwerp uiteindelijk dus alsnog op de schop moet.

Wat is jouw favoriet?

We zijn benieuwd welk programma jouw voorkeur heeft. Laat het in een reactie hieronder weten. Ken je een handige tool die niet in de overzicht staat? Dan horen we dat natuurlijk ook graag!

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments