Keukenblad

Het keukenblad (ook wel aanrecht- of werkblad genoemd) is een belangrijk onderdeel van je keuken. En niet alleen omdat het in aanraking gaat komen met water, etensresten en hete pannen. Het bepaalt ook voor een groot deel de uitstraling van je keuken. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over het soort werkblad.

Wat kost een keukenblad?

De prijs van een keukenblad hangt af van het soort materiaal. Zo is een kunststof blad goedkoper dan een werkblad van graniet. De kosten van verschillende soorten werkbladen lopen sterk uiteen. Uiteraard speelt de grootte van het werkblad daarbij ook een rol.

Benieuwd naar de prijs van verschillende soorten werkbladen? Gebruik dan deze online rekentool. Die wordt aangeboden door een keukenwinkel, maar geeft je een nauwkeurige prijsindicatie op basis van het type blad en de afmetingen.

Keukenbladen zijn er in allerlei soorten. Elk materiaal heeft een andere uitstraling, andere eigenschappen en een ander prijskaartje. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten werkbladen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Kunststof keukenblad

Gemaakt van spaanplaat of multiplex met daaromheen een laag decorpapier en afgewerkt met een kunststof toplaag. Een kunststof keukenblad is de goedkoopste optie en heeft meestal geen luxe uitstraling. Wel zijn er oneindig veel kleuren en motieven beschikbaar. Zo hebben sommige kunststof werkbladen een motief dat lijkt op een natuurproduct. Verkrijgbaar vanaf 25 euro per strekkende meter.

– Goedkoopste soort keukenblad
– Veel kleuren en motieven beschikbaar
– Onderhoudsvriendelijk

Meer informatie, onderhoudstips en prijzen over kunststof aanrechtbladen vind je hier.

Granieten keukenblad

Graniet ontstaat tijdens het ondergronds stollen van magma. Het is dus een natuursteen en ziet er daardoor altijd net iets anders uit. Een werkblad van graniet is keihard. Je hoeft niet bang te zijn voor krassen of deuken en kunt met gemak een hete pan op het werkblad zetten. Pas wel op met vocht: dat kan langzaam in het blad trekken en kleurverschillen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je het werkblad regelmatig reinigt en zo nu en dan impregneert. Verkrijgbaar vanaf 200 euro per vierkante meter.

– Klassieke of robuuste uitstraling
– Kras- en stootvast
– Hittebestendig

Meer informatie, onderhoudstips en prijzen over granieten aanrechtbladen vind je hier.

Composiet keukenblad

Het beste van twee werelden. Composiet bestaat uit natuursteen en kunststof dat machinaal tot keiharde platen wordt geperst. Een composieten werkblad kan tegen een stootje en is krasbestendig. Hoewel composiet waterbestendig is, kan vocht langzaam in het blad trekken en kleurverschillen veroorzaken. Gebruik een onderzetter voor hete pannen: de hitte kan leiden tot een thermoshock met een blijvende vlek als gevolg. Verkrijgbaar vanaf 150 euro per strekkende meter.

– Veel verschillende kleuren beschikbaar
– Natuurlijke uitstraling
– Kras- en stootvast
– Onderhoudsarm

Meer informatie, onderhoudstips en prijzen over composieten aanrechtbladen vind je hier.

Houten keukenblad

Een werkblad van hout geeft je keuken een natuurlijke uitstraling. Helaas zijn er wel een aantal nadelen aan dit materiaal. Hout werkt: door temperatuurverschillen zet het uit en krimpt het, waardoor problemen kunnen ontstaan. Daarnaast is een houten blad gevoelig voor krassen en trekt vocht gemakkelijk in het materiaal. Wil je een houten blad mooi houden, dan zul je het regelmatig moeten oliën. Verkrijgbaar vanaf 100 euro per strekkende meter.

– Natuurlijke warme uitstraling
– Ziet er weer uit als nieuw als je het opschuurt en opnieuw lakt

Meer informatie, onderhoudstips en prijzen over houten aanrechtbladen vind je hier.

Betonnen keukenblad

Beton geeft een robuuste en industriële uitstraling. Cement wordt in een mal gegoten, waardoor in feite elke vorm werkblad mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een blad met een geïntegreerde wasbak. Een betonnen aanrecht heeft helaas veel onderhoud nodig. Het blad krast snel, is niet hittebestendig en neemt gemakkelijk vocht op. Verkrijgbaar vanaf 250 euro per strekkende meter.

– Robuuste uitstraling
– Stootvast
– Krasvast

Meer informatie, onderhoudstips en prijzen over betonnen aanrechtbladen vind je hier.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

We zijn benieuwd wat jouw favoriete keukenblad is! Laat hieronder een reactie achter met je motivatie. (Vragen zijn natuurlijk ook welkom.)

Abonneer
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
romy
romy
4 jaren geleden

Graniet ivm onderhoudsvriendelijkheid en mooie uitstraling