Een betonnen keukenblad geeft je keuken een unieke uitstraling: industrieel, robuust en tijdloos. Keukens met een werkblad van beton komen weinig voor. Dat is niet zo gek, want er kleven een hoop nadelen aan beton in je keuken. In dit artikel lees je meer over deze nadelen… én de voordelen, natuurlijk.
Hoe wordt een betonnen blad gemaakt?
Het maken van een betonnen aanrechtblad is behoorlijk arbeidsintensief. Eerst wordt een mal gemaakt die precies aansluit op de gewenste afmetingen van het werkblad. In de mal wordt vervolgens een betonmengsel gegoten dat ‘gewapend’ wordt met staal. Dat zorgt ervoor dat het beton niet kan breken.
Nadat het beton enkele dagen is uitgehard, wordt het uit de mal gehaald en de toplaag gepolijst. Afhankelijk van de manier van polijsten, ontstaat er een egale of juist robuuste afwerking. Het oppervlakte wordt uiteindelijk afgewerkt met een beschermende laag. Hoewel anders doet vermoeden, is het oppervlakte door het polijsten erg glad.
Voordelen van beton
De belangrijkste voordelen van een betonnen keukenblad:
- Exclusieve uitstraling: een werkblad van beton zie je zelden
- Keihard: stootvast en krast niet snel
- Duurzaam: slijt amper en gaat lang mee
Nadelen van beton
De belangrijkste nadelen van een betonnen keukenblad:
- Niet hittebestendig: hete pannen kunnen vlekken of scheuren veroorzaken
- Prijs: een betonnen werkblad is relatief duur
- Poreus: vocht kan in het blad trekken en vlekken veroorzaken
- Gevoelig voor zuren: contact met zuren kan doffe plekken veroorzaken
- Heeft veel onderhoud nodig: zie onze onderhoudstips hieronder
Onderhoudstips
Een betonnen aanrecht houd je schoon met water en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en zuren, omdat die doffe plekken kunnen veroorzaken. Houd het werkblad goed droog. Vocht kan namelijk in het beton trekken en vlekken veroorzaken.
Hoewel beton op zichzelf hittebestendig is, kun je op een betonnen keukenblad geen hete pannen zetten. De hitte kan de beschermende toplaag van het blad aantasten. In het ergste geval kunnen scheuren ontstaan. Gebruik dus altijd een onderzetter.
Beton is kras- en stootvast. Toch is het verstandig om een snijplank te gebruiken. Pas toch op met zware voorwerpen: die kunnen beschadigingen aan het blad veroorzaken.
Na verloop van tijd gaat een betonnen keukenblad dof aanvoelen. Dat voorkom je door het blad opnieuw te behandelen met een speciale wax. Het wordt aangeraden om dat 3 tot 4 keer per jaar te herhalen. Dat maakt een betonnen aanrechtblad op de lange termijn erg onderhoudsgevoelig.
Wat kost een betonnen keukenblad?
Afhankelijk van de dikte, afwerking en gewenste uitsparingen varieert de prijs van een betonnen werkblad. Gemiddeld ben je al gauw 250 euro per strekkende meter kwijt. Een werkblad van beton is daarmee aanzienlijk duurder dan andere soorten werkbladen. De exacte prijs van verschillende soorten werkbladen bereken je online met deze budgetplanner.