Composiet keukenblad

Een composiet keukenblad wordt gemaakt van gerecycled natuursteen en kunststof. Je krijgt daardoor een keihard werkblad met een natuurlijke uitstraling dat – in tegenstelling tot graniet – in talloze kleuren leverbaar is. Bovendien heeft een composieten aanrechtblad relatief weinig onderhoud nodig. Toch zijn er een aantal zaken waar je bij composiet goed op moet letten. Die vind je in dit artikel. Samen met de voor- en nadelen.

Wat is een composiet keukenblad?

Hoewel composiet machinaal geproduceerd wordt, oogt het vaak als natuursteen. Dat is niet zo gek: een composieten werkblad bestaat voor minimaal 90 procent uit vermalen natuursteen (kwartsiet). Samen met kleurstoffen en een kunststof hars wordt het vervolgens onder hoge druk samengeperst. Soms worden er zelfs kleine spiegeltjes en granietkorrels aan toegevoegd, zodat het werkblad sterk op graniet lijkt. De composieten platen worden vervolgens meerdere keren gepolijst.

Voordelen van composiet

De belangrijkste voordelen van een composieten keukenblad:

  • Natuurlijke uitstralingoogt als een natuurproduct
  • Variëteit: beschikbaar in veel kleuren en structuren (marmer, graniet, beton)
  • Hygiënisch: dichte structuur (vuil trekt er niet snel in) en makkelijk schoon te vegen
  • Keihard: krasbestendig, kan tegen een stootje en slijt amper
  • Onderhoudsarm: heeft vrijwel geen onderhoud nodig

Nadelen van composiet

De belangrijkste nadelen van een composieten keukenblad:

  • Licht poreus: kan langzaam vocht opzuigen, wat vlekken veroorzaakt
  • Niet hittebestendig: een hete pan kan kleurverschil in het blad veroorzaken
  • Gevoelig voor zuren: pas op met agressieve schoonmaakmiddelen

Afwerking

Een composieten aanrechtblad kan op grofweg drie manieren worden afgewerkt: hoogglans, matglans en geborsteld. Elke methode geeft het blad een totaal andere uitstraling. Bovendien brengen sommige afwerkingen iets meer onderhoud of oplettendheid met zich mee. De verschillende afwerkingen van composiet worden hieronder kort toegelicht.

  • Hoogglans: het blad wordt gepolijst tot het een glanzende spiegelende afwerking heeft. De dichtheid van het blad is zeer hoog, waardoor de kans op vlekken minimaal is.
  • Matglans (gezoet): het blad wordt minder fijn gepolijst, waardoor een licht matte afwerking ontstaat. Het blad heeft daardoor een open structuur, waardoor vuil en vocht makkelijk in het blad trekken. Deze afwerking is dus gevoelig voor vlekken.
  • Geborsteld (satinato): via een speciale borsteltechniek krijgt het blad een matte afwerking. Oogt natuurlijker dan matglans en wordt ook wel ‘leather’ genoemd. Door de open structuur van het blad is ook deze afwerking gevoelig voor vlekken.

Onderhoudstips

In tegenstelling tot keukenbladen van natuursteen, heeft composiet vrijwel geen onderhoud nodig. Je hoeft het bijvoorbeeld niet te impregneren. Aangezien een composieten werkblad licht poreus is (zelfs bij hoogglans), kun je het werkblad maar beter goed droog houden. Vocht kan namelijk langzaam in het blad trekken en vlekken veroorzaken.

Hoewel composiet goed tegen hitte kan, mag je er nooit een hete pan op zetten. Dat kan een thermoschock veroorzaken in de kunststof hars, met blijvend kleurverschil als gevolg. Gebruik dus altijd een onderzetter.

Een composieten aanrechtblad veeg je makkelijk schoon met een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve bijtende middelen zoals aceton of thinner. Die kunnen blijvende schade veroorzaken aan het blad.

Wat kost een composieten keukenblad?

De prijs van een composieten aanrechtblad is afhankelijk van verschillende factoren. De kleur, afwerking en bladdikte spelen bijvoorbeeld een rol in de prijs. De prijs van een composieten werkblad begint gemiddeld bij 150 euro per strekkende meter. Dat is exclusief uitsparingen en in de meest eenvoudige afwerking. Met deze online budgetplanner van een bekende keukenzaak, bereken je zelf de prijs van verschillende soorten werkbladen.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments