Houten keukenblad

Een houten werkblad geeft je keuken een unieke warme uitstraling. Klassiek of modern: met de juiste houtsoort en afwerking past hout in elk soort keuken. Het is bovendien goed te combineren met andere materialen.

Toch zie je een houten keukenblad niet zo vaak. Daar is een goede reden voor: hout heeft veel onderhoud nodig en is niet het meest praktische materiaal in de keuken. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van hout. Samen met handige onderhoudstips.

Voordelen van hout

De belangrijkste voordelen van een houten keukenblad:

  • Uniek: elk houten werkblad is anders dankzij de unieke nerfstructuur
  • Luxe uitstraling: houten aanrechtbladen zijn exclusief, je ziet ze zelden

Nadelen van hout

De belangrijkste nadelen van een houten keukenblad:

  • Gevoelig voor krassen: pas dus op met messen en zware pannen
  • Niet waterdicht: vocht trekt gemakkelijk in het blad
  • Niet hittebestendig: een hete pan kan schade veroorzaken
  • Hout ‘werkt’: in de zomer en winter kan het blad uitzetten en krimpen
  • Heeft veel onderhoud nodig: zie onze onderhoudstips hieronder

Onderhoudstips

Hout kan slecht tegen warmte. Gebruik dus altijd een onderzetter voor pannen, maar pas ook op met bijvoorbeeld laptops en keukenapparatuur die warm kunnen worden. Door de hitte kan het hout uitdrogen of zelfs scheuren.

Pas op met scherpe voorwerpen en gebruik altijd een snijplank. Hout krast namelijk snel. Na verloop van tijd kun je het blad opschuren om krassen en vlekken te verwijderen.

Reinig je aanrecht met een mild schoonmaakmiddel en maak het werkblad na het schoonmaken goed droog. Vocht trekt snel in het blad. Pas dus ook op met gemorste vloeistoffen zoals wijn: die zorgen voor vlekken.

Heb je een geolied werkblad? Zet het houten blad dan ongeveer 2 tot 3 keer per jaar opnieuw in de olie. Daarmee houd je het mooi en bescherm je het tegen uitdrogen en het intrekken van vocht. Het kan geen kwaad om het blad licht op te schuren voordat je het in de olie zet. Vraag de verkoper altijd om onderhoudsadvies en de geschikte onderhoudsproducten.

Wat kost een houten keukenblad?

De prijs van een houten keukenblad hangt sterk af van het soort hout dat je verkiest. IKEA verkoopt bijvoorbeeld ‘massief houten’ werkbladen vanaf 79 euro per blad. Deze bladen bestaan slechts uit een massief houten toplaag, met daaronder een spaanplaat. Dat kun je dus eigenlijk geen ‘massief hout’ noemen.

Een werkblad dat volledig uit massief hout bestaat begint ongeveer bij 100 euro per strekkende meter. Afhankelijk van de houtsoort, behandeling en gewenste uitsparingen kan dat bedrag snel oplopen. Hout is daarmee een relatief duur soort keukenblad. Je kunt zelf de prijs van verschillende soorten werkbladen berekenen via deze online rekentool.

avatar