Kunststof keukenblad

Een kunststof keukenblad is een betaalbare optie waar je veel kanten mee op kunt. Kunststof werkbladen kunnen namelijk in bijna alle mogelijke kleuren en motieven geleverd worden. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan dit type keukenblad. In dit artikel vind je de belangrijkste voor- en nadelen van een kunststof aanrechtblad. En handige onderhoudstips.

Wat is een kunststof keukenblad?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, bestaat een kunststof werkblad voornamelijk uit spaanplaat of multiplex. Dat is geen massief hout, maar het resultaat van samengeperste houtsnippers (spaanplaat) of verlijmde dunne houtplaten (multiplex). De laatste variant is iets duurder en bied meer mogelijkheden, zoals een verzonken gootsteen.

De basis van het keukenblad (spaanplaat of multiplex) wordt vervolgens beplakt met decorpapier. Dat bepaalt de kleur en motief van het werkblad. Vergelijk dit met inpakpapier: in theorie kan daar alles op afgedrukt worden. Een kunststof keukenblad kan dus ontelbaar veel verschillende stijlen aannemen.

Ten slotte wordt het blad afgewerkt met een kunststof toplaag. Die beschermt het decorpapier en maakt het blad waterdicht. Vaak bestaat de toplaag uit een kunsthars. Veel kunststof keukenbladen worden afgewerkt met een HPL (high pressure laminate) toplaag. Die wordt onder hoge druk aangebracht en maakt het blad waterdicht en krasvast.

Voordelen van kunststof

De belangrijkste voordelen van een kunststof keukenblad:

  • De prijs: werkbladen van kunststof zijn goedkoop
  • Variëteit: beschikbaar in veel verschillende kleuren en motieven
  • Waterdicht: mits goed afgewerkt, vocht kan niet in de toplaag trekken
  • Onderhoudsvrij: heeft geen behandeling nodig, veeg je makkelijk schoon

Nadelen van kunststof

De belangrijkste nadelen van een kunststof keukenblad:

  • Niet hittebestendig: hitte kan leiden tot kleurverschil of een gesmolten toplaag
  • Gevoelig voor krassen en deuken
  • Kan een ‘goedkope’ uitstraling hebben

Onderhoudstips

In tegenstelling tot keukenbladen van natuurproducten, heeft een kunststof werkblad vrijwel geen onderhoud nodig. Je hoeft het niet te behandelen en houdt het makkelijk schoon. Gebruik een mild schoonmaakmiddel zonder agressieve ingrediënten.

Gebruik altijd een snijplank, want een kunststof keukenblad is meestal gevoelig voor krassen. Pas op met zware voorwerpen, want die kunnen deuken of een beschadiging veroorzaken. Zet hete pannen op onderzetters. De hitte kan namelijk kleurverschil of een gesmolten toplaag veroorzaken.

Laat geen water op het blad liggen. Een kunststof aanrechtblad is weliswaar waterdicht, het kan bobbelingen in het blad veroorzaken als het in aanraking komt met het decorpapier of de spaanplaat. Dat gevaar zit vooral rondom de gootsteen.

Wat kost een kunststof keukenblad?

Een kunststof keukenblad heb je al vanaf ongeveer 25 euro per strekkende meter. Het is daarmee de goedkoopste optie van alle soorten keukenbladen. Houd er rekening mee dat een werkblad met multiplex als basismateriaal iets duurder is dan een blad van spaanplaat. Daarnaast is de kwaliteit van de toplaag van invloed op de prijs. De kleur of motief van het blad heeft in principe weinig invloed op de prijs.

Benieuwd naar de exacte prijs van een kunststof keukenblad? Gebruik dan deze online planner van een bekende keukenwinkel. Die geeft je direct een prijsindicatie en laat je ook direct de verschillende mogelijkheden zien.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments