Koken op inductie

Steeds meer mensen koken op inductie. Niet zo gek, want deze manier van koken heeft een hoop voordelen. Alle voordelen van inductie vind je onderaan deze pagina. Net als de nadelen, want die zijn er natuurlijk ook.

Hoe werkt koken op inductie?

Inductie werkt niet met gas, maar op stroom. Je hebt er dus een speciale kookplaat voor nodig. Daarin zitten magnetische elementen die warmte opwekken zodra ze in contact komen met speciale inductie-pannen. Bij het koken met inductie komt dus geen vlammetje vuur kijken, wat de kans op verbranding zeer klein maakt.

Tijdens het koken op inductie wordt alleen de onderkant van de pan verwarmd. Zet je de kookplaat aan, dan kun je er zonder zorgen een hand op leggen. De kookplaat wordt zelf namelijk niet warm. Na het koken kan de plaat, door de hitte van de pan, wel heet zijn geworden.

Voordelen van inductie

De belangrijkste voordelen van koken op inductie zijn:

  • Het is sneller. Door de efficiënte techniek zijn pannen veel sneller op temperatuur.
  • Het is nauwkeuriger. Met de (digitale) standen op je kookplaat kun je veel nauwkeuriger de warmte bepalen. Het is even wennen, maar kookt veel preciezer.
  • Je keuken wordt minder warm. In tegenstelling tot bij gas, ontstaat er bij inductie heel weinig restwarmte.
  • Je hebt geen gas nodig. Dus ook te gebruiken in wijken zonder gas-aansluiting.
  • Minder kans op verbranden. Niet de kookplaat, maar de pan warmt op. Door de warmte van de pan kan de kookplaat wel wat warm worden.
  • Je wint er ruimte mee. Je kunt prima borden of een snijplank op de kookplaat neerzetten. Zelfs als je een pan ‘op het vuur’ hebt staan.
  • Gratis onderzetter. Een hete ovenschaal zet je zonder problemen op je inductiekookplaat neer.
  • Makkelijk schoon te maken. Een inductiekookplaat is glad, dus na het koken veeg je hem eenvoudig schoon met een vochtige doek.

Nadelen van inductie

Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan koken op inductie:

  • Het is even wennen. Je ziet geen vlammen en voelt weinig warmte. In het begin is dat wat onwennig.
  • De vlam kan nog steeds in de pan slaan. Men denkt vaak (onterecht) dat bij elektrisch koken geen brand kan ontstaan. Als je de inhoud van de pan maar hard genoeg laat aanbranden…
  • Je hebt een aparte stroomgroep nodig. Inductie kost relatief veel stroom. Om te voorkomen dat de stoppen er tijdens het koken uitspringen, heb je een aparte stroomgroep voor de kookplaat nodig.
  • Je moet nieuwe (speciale) pannen kopen. Zelfs als je huidige pannen geschikt zijn voor inductie, zul je nieuwe moeten aanschaffen. Door het vuur is de onderkant van je pan namelijk aangetast en daardoor minder geschikt voor inductie.

De beste pannen voor inductie

Ga je koken op inductie, dan heb je nieuwe pannen nodig. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Een overzicht van pannen die werken op inductiekookplaten vind je hier.

Over het algemeen geldt: een goede pan heeft een dikke bodem en is wat zwaarder. Meestal gaat een dure pan ook langer mee dan een goedkoper model.

Is inductie goedkoper dan gas?

Daarover verschillen de meningen. Een inductiekookplaat heeft aanzienlijk meer stroom nodig, dan een gasfornuis gas gebruikt. Maar daar staat tegenover dat gas een stuk duurder is dan stroom. Bovendien is koken op inductie veel efficiënter, omdat er vrijwel geen warmte verloren gaat.

Volgens Milieu Centraal verbruikt een gaskookplaat gemiddeld 37 m3 gas per jaar en heeft een inductiekookplaat zo’n 175 kWh per jaar nodig. Als we daar de huidige gas- en stroomprijzen aan koppelen, is gas met 25 euro per jaar goedkoper dan inductie (37 euro per jaar).

Abonneer
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Hester
Hester
3 jaren geleden

Dag
Kun je een pan met kokend water (quooker) ook direct op de inductie zetten en daar verder koken?
Vr gr Hester Meppelink

Renee Bos
Renee Bos
3 jaren geleden

Kun je een glazen ovenschaal op inductiekookplaat gebruiken?