Onderhandelen over je keuken

Vroeg of laat moet je het over de prijs van je keuken gaan hebben. Met een beetje pech zit je tegenover een gehaaide verkoper. Vastberaden om jouw handtekening onder een bedrag met flink wat nullen te krijgen. Dan kan het geen kwaad om te onderhandelen over de prijs. Want je wilt toch niet teveel betalen?

Oké, het beeld van de verkoper is misschien een beetje overdreven. Toch zullen heel veel keukenzaken je een prijs noemen die niet realistisch is. Het is dus helemaal niet raar om over de prijs te onderhandelen. Keuken, vloer of badkamer: eigenlijk loont het altijd.

Sluwe trucjes

Toch zijn keukenverkopers nét iets gehaaider dan verkopers in andere winkels. Mensen voelen zich vaak onder druk gezet in een keukenwinkel. Dat beeld wordt bevestigd in de onderstaande video. Daarin worden drie verschillende keukenzaken undercover bezocht.

Bereid je dus goed voor op een bezoekje aan de keukenwinkel. De volgende tips helpen je bij het onderhandelen over de prijs van een nieuwe keuken.

Accepteer nooit de korting

Grote kans dat de verkoper je direct een mooie korting geeft. Misschien biedt hij de montage gratis aan. Mooi, want dan weet je zeker dat je nog meer kunt afdingen. Accepteer dus nooit de eerste korting.

Geeft de verkoper je niet direct korting? Dan is er waarschijnlijk weinig met de prijs mogelijk, maar kun je meestal nog steeds onderhandelen. Laat de verkoper de prijs direct snel zakken? Dan weet je dat er nog veel van af kan.

Blijf vriendelijk

Sommige mensen hebben de neiging om hun gesprekspartner als vijand te zien. Niet zo gek, want je zit meestal letterlijk tegenover elkaar. Beschouw de verkoper niet als vijand, want jullie zullen samen tot een oplossing moeten komen. Jij wil een zo laag mogelijke prijs, de verkoper wil een keuken verkopen. Blijf dus altijd vriendelijk. Uiteindelijk moet de verkoper jou de lagere prijs wel gunnen.

Wees niet te enthousiast

Waarschijnlijk heb je net jouw droomkeuken uitgezocht. Probeer dat niet teveel door te laten schemeren. Verkopers zullen sneller in prijs zakken, als ze denken dat ze jou nog moeten overtuigen.

Geef dus aan dat je nog twijfelt. Wellicht nog andere keukenzaken wilt bezoeken. Het is immers een grote aankoop, dus dat is helemaal niet gek.

Alleen de prijs is een obstakel

Laat de verkoper gerust weten dat je wel een goed gevoel bij hem hebt. Je gunt hem de opdracht, maar ja, de prijs is te hoog. Eigenlijk houd je de verkoper dus een worst voor. Als hij voor een betere prijs zorgt, heeft hij waarschijnlijk een keuken verkocht.

Houd de regie in handen

Verkopen is een vak. Het is dus best lastig om tijdens het onderhandelen de regie in handen te houden. Denk goed na voordat je antwoordt op bepaalde vragen. “Wat moet ik met de prijs doen om u over te halen?” De verkoper zal de keuken nooit verkopen voor het bedrag dat jij daarop noemt. Maar antwoorden met “honderd euro” is ook niet realistisch. Je kunt de vraag beter omdraaien: “Wat kunt u met de prijs doen om mij te overtuigen?”

Speel het spelletje mee

In sommige keukenzaken lijkt de onderhandeling veel op een matig toneelstukje. “Dat moet ik even overleggen met mijn baas”, gevolgd door een lange afwezigheid. Om vervolgens met een moeilijk gezicht terug te komen. Wie een beetje nuchter in het leven staat, gaat zich daar aan ergeren. Toch kun je het spelletje maar beter meespelen.

Neem de tijd

Het onderhandelen kan soms lang duren. Toch is dat vaak de moeite waard, omdat er een hoop marge zit op een nieuwe keuken. (Lees ook: Wat kost een keuken?) Realiseer je dat het voor de verkoper extra vervelend is als hij geen deal sluit na lang onderhandelen. In die tijd had hij namelijk ook een andere klant iets kunnen verkopen. Neem dus rustig de tijd voor de onderhandelingen. Succes!

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments