Wat kost een keuken?

Een nieuwe keuken wordt vaak gezien als een enorme kostenpost. En als je niet oppast, wordt dat het ook. Bij veel keukenzaken moet je namelijk stevig onderhandelen om tot een redelijke prijs te komen. Maar dat is knap lastig. Want weinig mensen weten wat een nieuwe keuken eigenlijk mag kosten. Daarom geven wij antwoord op de vraag: wat kost een keuken?

Eerst maar wat cijfers

Verkopers zeggen soms dat een nieuwe keuken gemiddeld 10% van de waarde van je huis kost. Maar dat is een verkooppraatje en in feite nergens op gebaseerd.

De prijs van een keuken hangt af van allerlei factoren. Maar jij wilt gewoon een bedrag lezen, toch? De gemiddelde prijs van een keuken, in euro’s. Dat is wat je nu van ons verwacht. Vooruit dan maar. Onder één voorwaarde: dat je daarna ook de rest van dit artikel leest. Daarin leggen we namelijk een stuk genuanceerder uit hoe je erachter kunt komen wat jouw keuken in werkelijkheid mag kosten.

Gemiddeld betaalt een doorsnee huishouden tussen de 5.000 en 15.000 euro voor een nieuwe keuken bij een keukenzaak. Inclusief montage en inbouwapparatuur.

Miskoop

Maar dat wil niet zeggen dat je een miskoop doet als je meer betaalt. Of een geweldige deal sluit als je onder dat bedrag blijft. Een keuken is namelijk maatwerk en de kwaliteit wisselt sterk. De prijs van een keuken hangt dus af van je wensen.

Wil je een keukenblad van écht graniet? Kies je een vaatwasser van een duur merk of vind je een huismerk ook voldoende? Al dat soort keuzes beïnvloeden de waarde van je nieuwe keuken. Gelukkig kun je zelf behoorlijk nauwkeurig uitrekenen wat jouw nieuwe keuken mag kosten.

Zo bereken je de kosten van een keuken

Een keuken is opgebouwd uit een aantal elementen, die elk een deel van de prijs bepalen. We hebben deze elementen hieronder opgesomd, inclusief het aandeel in de totaalprijs. Deze percentages zijn een gemiddelde, maar geven een goed beeld van de manier waarop de prijs van een keuken tot stand komt.

  1. Apparatuur: 50%
  2. Kasten: 30%
  3. Werkblad: 20%

Als je in de winkel een keuken hebt samengesteld, zullen sommige verkopers direct een prijs noemen. Ze willen met je onderhandelen om zo snel mogelijk je handtekening te krijgen. Het is op dat moment heel lastig om te bepalen wat de keuken kost die je net hebt samengesteld. Vraag de verkoper daarom om een offerte te maken en laat hem de apparatuur gespecificeerd opschrijven.

Met de offerte op zak, kun je via de volgende 4 stappen achterhalen wat je nieuwe keuken redelijkerwijs mag kosten.

1. Achterhaal de prijs van je apparatuur

De apparatuur in een keuken bepaalt voor het grootste gedeelte de prijs ervan. Keukenzaken laten je graag de prijzen in een catalogus zien, maar die zijn behoorlijk gepeperd. Gelukkig heb je de prijs van een vaatwasser, combi-over of kookplaat snel gevonden bij een online webwinkel.

2. Wat kost je werkblad?

Graniet, composiet of kunststof? Verschillende materialen met verschillende prijzen. Weet je (ongeveer) de afmetingen en het soort keukenblad? Dan kun je op verschillende websites eenvoudig de prijs van een werkblad berekenen.

3. Hoe ziet de indeling van je kasten eruit?

Dit is het lastigste gedeelte van de keuken. In principe geldt: hoe complexer, hoe duurder. Lades zijn bijvoorbeeld kostbaarder dan een simpel klapdeurtje. Zijn je kasten van écht hout, dan zijn ze fors duurder. Maar meestal gebruiken keukenzaken goedkoper samengeperst hout met een mooie afwerking aan de voorkant. Ga er vanuit dat een keukenzaak hier relatief veel winst op maakt, aangezien consumenten vaak geen idee hebben wat zo’n kast kost.

4. Hoe lang duurt de montage?

Ten slotte moet de keuken gemonteerd worden. Zelfs als een keukenzaak de montage gratis aanbiedt, zit dit bedrag verwerkt in de totaalprijs. Het monteren van een keuken kost gemiddeld 500 euro per dag. De meeste keukens kunnen in één dag gemonteerd worden.

Goed advies is ook wat waard

Na het doorlopen van deze stappen heb je een goed beeld van de kosten van je keuken. Sommige verkopers noemen eerst een fors hogere prijs. Onderhandelen over je keuken is dus de moeite waard. En als je weet wat jouw keuken ongeveer mag kosten, gaat dat een stuk makkelijker.

Eén ding hebben we nog niet meegenomen in dit artikel: de prijs voor goed advies. Sommige verkopers denken goed met je mee en geven je vakkundig advies. Bijvoorbeeld tijdens het schetsen van de ideale indeling. Dat is natuurlijk ook wat waard.

Direct online de prijs berekenen

Bij I-Kook kun je online zélf je keuken ontwerpen. Met de online planner stel je in een aantal stappen jouw ideale keuken samen, daarna kun je gemakkelijk een offerte opvragen.

Houd er rekening mee dat over deze prijs waarschijnlijk ook nog onderhandeld kan worden. Toch heb je hierdoor een goede indicatie van de kosten van je keuken. Het kan bovendien nooit kwaad om meerdere offertes op te vragen.

Wil je heel nauwkeurig weten wat je keuken kost? Gebruik dan een van deze gratis ontwerpprogramma’s. Je kunt daarmee zeer nauwkeurig jouw keuken ontwerpen en vervolgens een vrijblijvende offerte aanvragen. Dat kost iets meer tijd, maar geeft je wel een betere prijsindicatie.

Hoe duur was jouw keuken?

We zijn benieuwd hoeveel jouw keuken heeft gekost. Laat hieronder (eventueel anoniem) een reactie achter met de prijs van je keuken. Geef dan meteen aan hoe je keuken er uit ziet: een groot kookeiland met granieten blad of íets eenvoudiger?

Abonneer
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Sanne
Sanne
6 jaren geleden

Bedankt voor dit overzicht. Keukens zijn inderdaad niet de goedkoopste ruimte in een woning. Nu weet ik ongeveer waar ik op moet letten.

Peter
Peter
5 jaren geleden

Wij hebben 12.000 euro voor onze (relatief kleine) keuken betaald. Wel met grote werkbladen van composiet, inbouwapparatuur van Siemens en AEG. We zijn vooral blij met de downdraft afzuigkap en onze Quooker.

Tineke van de meer
Tineke van de meer
3 jaren geleden
Reply to  Peter

Waar is deze gekocht? Klink als onze samengestelde keuken, echter offerte voor 15.

Marie
Marie
2 jaren geleden

Goed om te weten wat een doorsnee keuken ongeveer kost. Zelf zouden we een keuken op maat willen laten maken, zodat deze perfect past bij onze wensen. We gaan wel eerst voldoende inspiratie opdoen in verschillende showrooms, zodat we onze wensen concreet kunnen formuleren.

Last edited 2 jaren geleden by Sjors van Huisa.nl