Kozijnen vervangen

Het is een klus waar je waarschijnlijk tegenop ziet. Je oude kozijnen vervangen is namelijk behoorlijk ingrijpend. Om nog maar te zwijgen over de kosten. Die kunnen flink oplopen, omdat er ook meteen nieuw glas in moet. Daarom worden tweedehands ramen en kozijnen steeds populairder. In dit artikel lees je alles over het vervangen van je kozijnen.

Wanneer moeten kozijnen vervangen worden?

De meeste mensen vervangen hun kozijnen nadat ze een wat ouder huis hebben gekocht. De kozijnen hebben hun beste tijd dan vaak gehad. Soms is er sprake van houtrot of zijn er kieren ontstaan.

Houten kozijnen hebben namelijk onderhoud nodig. Als ze niet regelmatig in de lak worden gezet, komt het hout bloot te liggen en kan het gaan rotten. Afbladderende kozijnen schreeuwen dus vaak: vervang mij!

Anti-inbraak kozijnen

Iedereen die ooit het slachtoffer is geworden van een inbraak, weet wat voor schade dat met zich kan meebrengen. Gelukkig kan die schade vaak hersteld worden en is het niet nodig om de kozijnen volledig te vervangen.

Toch kunnen nieuwe ramen en kozijnen inbrekers te slim af zijn. Kozijnen en hang- en sluitwerk met het PKVW-keurmerk zorgen namelijk voor een betere beveiliging van je woning. Inbrekers zijn daar veel langer mee bezig en zullen je woning waarschijnlijk overslaan.

Vervangen om te verduurzamen

Zelfs als de oude kozijnen nog in goede staat zijn, kan het lonen om ze te vervangen. De ramen en kozijnen die vandaag de dag worden gemaakt, hebben namelijk een veel hogere isolatiewaarde. Met andere woorden: ze houden de kou beter buiten en warmte blijft langer binnen. Het vervangen van je ramen en kozijnen is dus een uitstekende manier om je huis te verduurzamen. Mits goed gedaan, heeft dat namelijk altijd lagere stookkosten als gevolg.

Dit kozijn is wel héél erg aan vervanging toe…

Wat kost het vervangen van kozijnen?

De prijzen voor nieuwe ramen en kozijnen lopen ontzettend uiteen. Dat is niet zo gek, want je hebt verschillende soorten kozijnen. De meest gangbare opties zijn kozijnen van hout, aluminium of kunststof.

Binnen de verschillende soorten kozijnen zit bovendien veel kwaliteitsverschil. Dat maakt het lastig om op voorhand een indicatie van de kosten te geven. We geven hieronder toch een grove schatting van de kosten van nieuwe kozijnen.

SoortIndicatie prijs (per m2 inclusief HR++ glas)
Kunststof€550 – €750
Hout€550 – €800
Aluminium€600 – €850

Heeft je woning tien vierkante meter aan kozijnen, dan ben je dus al snel zesduizend euro kwijt. Daarvoor worden de kozijnen wel gemonteerd. Als je handig bent, zullen de kosten een stuk lager uitvallen.

Tweedehands kozijnen

Je zou het niet zeggen, maar gebruikte bouwmaterialen worden steeds populairder. Dat is duurzaam, want de producten belanden daardoor niet op de sloop. Bovendien zijn tweedehands ramen en kozijnen aanzienlijk goedkoper.

Wil je jouw woning dus milieubewust én betaalbaar voorzien van nieuwe kozijnen? Overweeg dan gebruikte kozijnen te kopen. Bijvoorbeeld via een circulair sloopbedrijf. Let er daarbij wel op dat de ramen en kozijnen in goede staat verkeren.

Oude kozijnen zelf verwijderen

Als je zelf aan de slag gaat, zul je de oude kozijnen eerst moeten verwijderen. Als je een bedrijf inschakelt, zullen zij de oude kozijnen voor je kunnen verwijderen. Toch kan het slim zijn om het sloopwerk voor eigen rekening te nemen. De meeste bedrijven geven namelijk korting als de oude kozijnen al verwijderd zijn.

Het slopen van houten kozijnen gaat op de volgende manier:

  • Verwijder voorzichtig het glas. Meestal kun je de houten glaslatten verwijderen, waarna het glas er makkelijk uit gaat. Lukt dat niet, dan kun je het glas natuurlijk stukslaan.
  • Zaag de tussendorpels en -stijlen door. Dat zijn de horizontale balken in het kozijn.
  • Zaag de stijlen aan de onder- en bovenkant in. De stijlen zijn de verticale balken aan de linker- en rechterkant. Doe dat ook bij de dorpels: de horizontale balken een de boven- en onderkant.
  • Zaag nogmaals in op zo’n 15 centimeter van elke plek waar je al gezaagd hebt. Verwijder vervolgens de blokjes hout.
  • Wrik met een koevoet de overige stukken hout los.
  • Als het goed is, zijn de kozijnankers daarna zichtbaar. Aangezien die gemetseld zitten in het steen, kun je ze het best platslaan met een hamer of afslijpen met een slijptol.
Lang niet alle kozijnen zijn geschikt om te hergebruiken

Prijzen vergelijken

Helaas zit er veel prijsverschil in het plaatsen van kozijnen. Offertes aanvragen bij verschillende bedrijven kan dus geen kwaad. Via het formulier hieronder kun je eenvoudig verschillende prijzen opvragen van specialisten bij jou in de buurt.

Het aanvragen van offertes kost niets, duurt slechts een minuut en is helemaal vrijblijvend.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments