Led-lampen dimmen

Flikkerend licht of een lamp die nauwelijks minder fel wordt: led-lampen dimmen is behoorlijk lastig. Behalve als je weet waar je op moet letten. Met de juiste dimmer en geschikte lampen, kun je de lichtsterkte ’s avonds romantisch terugdraaien. Wij leggen uit hoe ook jij je led-verlichting zonder problemen kunt dimmen.

Zorg dat je led-lampen dimbaar zijn

Dit lijkt een open deur, maar we schrijven het toch maar. Niet alle led-verlichting is dimbaar. Koop dus een led-lamp die dimbaardimmable of het logo hiernaast op de verpakking heeft staan.

Als een led-lamp toch niet wil dimmen of begint te flikkeren, wordt de oorzaak meestal in de lamp gezocht. Onterecht, want de boosdoener is bijna altijd de dimmer.

Koop de juiste dimmer

Dimmers hebben een minimaal dimbaar vermogen. Dat is de hoeveelheid watt (van alle lampen samen) die minimaal moet worden aangesloten op de dimmer. Bij traditionele dimmers is dat ongeveer 50 watt.

Eén gloeilamp of halogeenlamp zit vaak al boven dat minimum dimbaar vermogen, maar een led-lamp niet. Sterker nog: de wattage van een led-lamp is zó laag, dat zelfs meerdere lampen niet altijd boven het minimum dimbaar vermogen uitkomen. Het gevolg is dat je led-verlichting niet wil dimmen of gaat flikkeren.

Om je led-verlichting goed te kunnen dimmen, heb je dus een dimmer nodig met een zo laag mogelijk dimbaar vermogen. Hoe lager dat dimbaar vermogen, hoe verder je het led-licht kunt dimmen.

Het dimbaar vermogen wordt vaak getoond als: 1W-300W. Daarbij is het eerste getal het minimale aantal wattage dat moet worden aangesloten. Het laatste getal is het maximum aantal wattage dat gedimd kan worden.

Let ook op de maximale belasting
Hoewel een led-lamp weinig wattage gebruikt, is het belangrijk dat je niet meer watt dan de maximale belasting op de dimmer aansluit. Tel daarvoor de wattage van álle led-lampen die je op de dimmer gaat aansluiten bij elkaar op.

Dimmer met af- of aansnijding

We gaan het nog iets ingewikkelder maken. Een elektrische dimmer kan namelijk op twee verschillende manieren zijn werk doen: via fase-afsnijding of fase-aansnijding. We besparen je de technische details, maar het is vrij belangrijk dat je het juiste type dimmer koopt.

Gelukkig werken de meeste led-lampen (zo’n 90 procent) met een dimmer via fase-afsnijding. Op de verpakking van die lampen vind je waarschijnlijk de term trailing edge of de afkorting RC.

Een klein deel van de led-verlichting werkt via de andere techniek: fase-aansnijding. De fabrikanten van deze lampen plaatsen meestal het begrip leading edge of de afkorting RL op hun verpakking.

De ideale led-dimmer

Voor iedereen die twijfelt is er een bijzondere dimmer op de markt: deze dimmer werkt via beide systemen en is dus geschikt voor vrijwel alle led-lampen.

Zelf je dimmer vervangen

Het vervangen van een dimmer is heel eenvoudig. Voor je eigen veiligheid is belangrijk dat je eerst de stroom uitschakelt in de meterkast. De video hieronder laat zien hoe je zelf een dimmer vervangt.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments