Loze leidingen

Nieuwe huizen hebben vaak loze leidingen. En koop je een nieuwbouwwoning, dan kun je er voor kiezen om (extra) loze leidingen aan te brengen. Leuk en aardig, die holle buisjes in de muur, maar wat moet je ermee?

Wat zijn loze leidingen?

Loze leidingen zijn holle kunststof buizen die vanuit de meterkast, ingestort in de muren, naar andere plekken in je huis lopen. Na de oplevering van het huis kunnen er kabels doorheen getrokken worden. Bijvoorbeeld om een internetverbinding aan te leggen.

Aangezien loze leidingen door de muren en het plafond van een woning lopen, moet je op tijd aangeven óf en wáár je loze leidingen wilt. Is je huis eenmaal opgeleverd, dan is het niet meer mogelijk om loze leidingen aan te leggen.

Wat moet je ermee?

Loze leidingen worden gebruikt om kabels naar verschillende plekken in je huis te trekken. Onzichtbaar, dus zonder dat je de kabel of een kabelgoot ziet. De loze leidingen zitten namelijk verstopt in de muren van je huis. Ze beginnen in de meterkast en eindigen in een kamer naar keuze.

De volgende kabels worden het meest door loze leidingen getrokken:

Internet-kabels

De meeste mensen gebruiken loze leidingen om internet-kabels (ook wel ‘utp’ genoemd) door het huis te trekken. Met name in nieuwbouw-woningen is de wifi-ontvangt op andere verdiepingen slecht. De betonnen plafonds blokkeren namelijk het signaal. Het kan dus geen kwaad om op elke verdieping een router te plaatsen. Die verbindt je via de loze leidingen met het modem in je meterkast.

Telefonie-kabels

Bij sommige mobiele telecomaanbieders is het bereik in een nieuwbouwwoning erg slecht. De betonnen plafonds blokkeren namelijk het signaal. Als je veel belt is het dus slim om een vaste telefoonaansluiting te nemen. Vaste telefonie werkt via dezelfde soort kabel als je internet (utp-kabel). Je hebt er wel een ander uiteinde voor nodig. Wil je internet én telefonie op één plek? Dan moet je twee kabels trekken.

Extra stroompunten

Je kunt de loze leidingen ook gebruiken als extra stroompunt. Denk aan een extra stopcontact of een wandlamp. Sommige mensen gebruiken loze leidingen om hun televisie ‘draadloos’ op te hangen aan de muur. Maar dat vergt wel wat voorbereiding en denkwerk.

Kabels trekken

Als het goed is worden de leidingen niet helemaal leeg opgeleverd. Een zogenaamde ‘controledraad’ loopt door de leiding. Die kun je gebruiken om de kabels door de leiding te trekken. Dat is een klusje waar enige handigheid bij komt kijken.

Je kunt de controledraad vastmaken aan de kabel die getrokken moet worden, om hem vervolgens voorzichtig door de loze leiding te trekken. Let daarbij goed op dat de kabel niet loslaat. Met een beetje pech blijft deze vastzitten in de loze leiding. Je kunt daarom het beste met twee personen de kabel trekken. Eén iemand trekt, de ander begeleidt de kabel bij het andere uiteinde.

Het wordt aangeraden om bij het trekken van kabels gebruik te maken van een trekveer. Je bevestigt de controledraad dan eerst aan de trekveer en trekt deze door de loze leiding. De kabel wordt vervolgens bevestigd aan de trekveer.

guest
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Robin Franken
Robin Franken
2 jaren geleden

Loze leidingen voor telefonie en coax kabel is verleden tijd. Vaste telefoonaansluiting in de woning wordt steeds minder, deze vervang je voor een mobieltje. Zonde van het abonnement. De Coax en CAT kabels lopen ook tegen een eind aan wat prestaties betreft. In plaats van te investeren in loze leidingen neem een adviseur in de arm met kennis van de laatste technieken. Zo raad ik aan om in ieder vertrek een vaste netwerk aansluiting te realiseren via bestaande of de nieuwe leidingen. Bedenk ik welke hoek je een netwerkkabel wilt hebben en kies daar voor een dubbele contactdoos. Aan de… Lees verder »