Een verlaagd plafond heeft allerlei voordelen. Je verdoezelt er bijvoorbeeld een lelijk oud plafond mee of maakt een hoge kille ruimte knusser. Altijd al je woonkamer willen verlichten met inbouwspots? Ook dan biedt een verlaagd plafond uitkomst.
Voordelen van een verlaagd plafond
Een verlaagd plafond (ook wel vals plafond genoemd) is in meer gevallen handig. Hieronder vind je een opsomming van álle voordelen:
- Je verwarmt een kleinere ruimte, dus energiebesparend
- Mogelijkheid om de ruimte beter te isoleren (geluid en warmte)
- Kabels en leidingen lopen onzichtbaar achter een vals plafond
- Je kiest zelf de gewenste aansluitpunten voor (hang)lampen
- Stijlvolle verlichting door inbouwspots mogelijk
- Snelle manier om een lelijk of beschadigd plafond te verbergen
- Kille hoge ruimtes worden knusser door het plafond iets te verlagen
Hoe maak je een verlaagd plafond?
Dat hangt er vanaf welke techniek je wilt toepassen. Een plafond verlagen kan namelijk op drie verschillende manieren: gespannen, afgehangen of vrijdragend.
1. Gespannen plafond
Een spanplafond is een elastisch doek dat onder je bestaande plafond wordt strakgespannen. Het wordt bevestigd aan een ophangsysteem aan de muren, waardoor er slechts enkele centimeters speling tussen het bestaande plafond nodig zijn.
Een spanplafond ziet er strak uit en komt in verschillende kleuren en motieven. Bovendien bestaan er speciale geluidswerende spanplafonds. Je kunt prima inbouwspots combineren met een gespannen plafond, maar hang geen zware voorwerpen op aan dit type plafond. Het is namelijk rekbaar. Een zware hanglamp kan dus een probleem worden.
2. Afgehangen verlaagd plafond
De meest gebruikte techniek. Een speciaal bevestigingssysteem wordt bevestigd aan het bestaande plafond, waardoor een raster van rails ontstaat. Wil je de ruimte isoleren, dan wordt isolatiemateriaal tussen het raster en ‘oude’ plafond geschoven. Vervolgens worden gipsplaten aan de rails gemonteerd, waardoor een nieuw plafond ontstaat.
Ook in dit type plafond kunnen inbouwspots of nieuwe lichtpunten (voor een plafonnière of hanglamp) gemaakt worden. Kabels worden tussen het oorspronkelijke en nieuwe plafond weggewerkt en zijn dus niet zichtbaar. Voor dit type plafond moet je al gauw 10 centimeter zakken, afhankelijk van je verlichtings- in isolatiewensen.
3. Vrijdragend verlaagd plafond
Dit type plafond lijkt sterk op het afgehangen plafond, maar met één groot verschil: het wordt enkel bevestigd aan de muren. Het nieuwe plafond staat daardoor dus niet in contact met het ‘oude’ plafond, wat eventuele geluidsoverlast vermindert. Een vrijdragend verlaagd plafond is vooral geschikt voor kleinere ruimtes.
Zelf aan de slag?
Ben je erg handig? Dan kun je waarschijnlijk zelf een afgehangen of vrijdragend verlaagd plafond maken. Toch adviseren we om een compleet plafond door een vakman te laten zetten. Dan weet je zeker dat het plafond waterpas is en elektra correct wordt aangesloten.
In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je zelf een klein verlaagd plafond maakt. Dat zie je vaak boven keukens, bijvoorbeeld met een ingebouwde afzuigkap en verlichting.
Gemiddelde hoogte van een plafond
Aangezien Nederlanders steeds langer worden, worden de plafonds in huizen ook steeds hoger. Een nieuwbouwwoning moet tegenwoordig opgeleverd worden met een 2,60 meter hoge woonkamer en 2,40 meter hoge slaapkamer. Hoger dan dat komt ook voor, maar lager is in Nederland niet toegestaan.
Houd altijd rekening met de nieuwe hoogte van je plafond. Welk type verlaagd plafond je ook kiest, het zal altijd een aantal centimeter zakken. De ideale hoogte bestaat niet, want iedereen voelt zich ergens anders prettig bij. Sommige mensen worden claustrofobisch van een lage kamer, terwijl anderen dat juist als knus ervaren.
Afwerking
Een spanplafond is na het plaatsen direct strak afgewerkt. Kies je voor een van de andere types, dan is dat niet het geval. De mooiste afwerking bereik je door het volledige plafond the stucen. Vind je dat te duur? Dan kun je ook alleen de naden en schroefgaatjes dichtzetten en het gipsplafond vervolgens schilderen.
Beste, ik heb een vraag over de relatie tussen het verlaagd plafond en het betegelen van de muur. Mijn badkamer wordt binnenkort verbouwd en ik hoor verschillende geluiden in mijn omgeving over wat het beste is tav een verlaagd plafond bij tegelwerk. De ene vakman zegt dat de muur tot aan het oude plafond moet worden betegeld, de ander zegt dat je x cm moet vrijhouden bij het betegelen van de wanden in geval van een verlaagd plafond. Wat is juist of beter gezegd: welke werkwijze heeft welke voordelen? Ik hoop gauw van u te horen.
Daar hebben wij helaas geen ervaring mee. Ik durf dus niet te zeggen wat de beste methode is.
goeie middag
ik heb zelf een verlaagt plafon opgebouwd en dat is gaan scheuren,
nu zegt mijn stucer dat het mijn fout is want de platen staat te dicht op elkaar.
nu hoor ik van heel veel mensen dat maakt niet uit dat de platen tegen elkaar staan het is van oudsher dat de platen niet strak tegen elkaar aanstaan dan deden ze er een spijkertje tussen.
ik kan hier niks over vinden, hoe zijn die normen ?
(gebouwd op metal stud)
Wij konden geen vaste normen vinden voor de afstand tussen de platen bij een verlaagd plafond. Scheuren in het stucwerk kan door verschillende oorzaken komen. Als de stucer zegt dat het door de afstand tussen de platen komt, had hij dat voorafgaand aan het stucwerk moeten aangeven. Succes!
Bedankt voor het delen van deze info over verlaagde plafonds. Wij zijn zelf ook aan het kijken naar de mogelijkheden om het plafond in onze werkkamer te verlagen. Ik ga het artikel gelijk even doorsturen.
Onze onderburen hebben een verlaagd plafond door heel het huis. Het betreft hier nieuwbouw. Nu horen zij ons lopen in de hal en horen ook onze wasdroger. Wij horen van hen de muziek voornamelijk de bas. Er is door hun geen isolatie aangebracht tussen bestaand betonnen plafond en verlaagd plafond. Kan dit de oorzaak zijn van geluidsoverlast?
Als jullie elkaar nu kunnen horen, zou dat waarschijnlijk ook het geval zijn zónder verlaagd plafond. Maar de kans bestaat dat het geluid wordt versterkt door het verlaagd plafond. De loze ruimte tussen het bestaande betonnen plafond en het verlaagde plafond kan zich namelijk gedragen als een klankkast.