Verticale tuin

Een verticale tuin heeft oneindig veel voordelen. Het fleurt een saaie muur op of bedekt een lelijke schutting. Bovendien neemt het bijna geen ruimte in beslag. Zo’n groene muur is dus geschikt voor elke woning, tuin of krap balkon. En hadden we al gezegd dat het aanleggen ervan heel simpel is?

De makkelijke oplossing

Niet zo handig of gewoon geen zin om te klussen? Gebruik dan deze verticale plantenbakken. Die zijn geschikt voor binnen én buiten, hang je makkelijk op en worden geleverd met potgrond. Wil je een groter oppervlakte vullen, dan plaats je er gewoon meerdere naast elkaar.

Het voordeel van dit systeem is dat je de planten makkelijk water geeft, via een handig irrigatiesysteem. Bovendien weet je zeker dat de bakken niet lekken en hoef je niet bang te zijn dat de planten eruit vallen. Helaas bestaat er maar één afmeting, waardoor je geen afwijkend oppervlakte kunt vullen.

Zelf een verticale plantenbak maken

De echte doe-het-zelver bouwt natuurlijk zelf een verticale tuin. Dat kan op verschillende manieren, maar de basis is een stevig frame. Zorg ervoor dat het de gewenste afmeting heeft en ongeveer 15 centimes diep is, zodat de wortels voldoende ruimte krijgen.

Als de plantenbak binnen komt te hangen, is het belangrijk dat hij waterdicht is. Daarvoor kun je bijvoorbeeld dik plastic folie gebruiken. Controleer goed of de bak écht waterdicht is.

Vervolgens kun je schuine plankjes in het frame plaatsen. Gebruik een hoek van ongeveer 45 graden. De aarde blijft dan liggen en de planten ‘hangen’ een beetje naar voren. De echte klusser maakt natuurlijk een irrigatiesysteem: gaatjes in de planken, zodat het water van boven naar beneden loopt.

Als je zelfgemaakte plantenbak klaar is, vul je hem met potgrond en je favoriete planten. Houd er rekening mee dat de bak – afhankelijk van de grootte – best een zwaar is. Vooral nadat je de planten water hebt gegeven. Zorg dus voor een stevig ophangsysteem.

In de video hieronder ziet het er ongelofelijk eenvoudig uit.

De juiste planten voor je groene muur

In theorie kun je natuurlijk elke plant die je mooi vindt gebruiken. Toch zijn er bepaalde planten die zich beter lenen voor een verticale tuin. Bijvoorbeeld omdat ze van nature al hangen of lekker vol zijn.

Deze planten die zijn zeer geschikt voor een groene muur:

  • Grassen
  • Heuchera
  • Pulmonaria
  • Varens

Een verticale tuin kan overal

Eigenlijk wordt elke ruimte vrolijker van een verticale tuin. Je woonkamer, studeerkamer, kantoor… en wat dacht je van de badkamer? Vooral tropische planten vinden het heerlijk om in een vochtige ruimte te leven. Het ziet er dus niet alleen leuk uit, maar is ook lekker praktisch.

Waar zou jij wel zo’n groene muur willen maken?

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments