Vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming aanleggen is een vrij ingewikkelde klus. Tenzij je een ervaren doe-het-zelver bent, is het verstandig om een vakman in te huren. Op deze pagina leggen we precies uit welke soorten vloerverwarming bestaan, welk type het beste bij jouw huis past en hoe je vloerverwarming goed kunt (laten) aanleggen.

Momenteel bestaan er twee soorten vloerverwarming:

  1. Elektrische vloerverwarming (zonder water)
  2. Vloerverwarming met water

Elektrische vloerwarming

Elektrische vloerverwarming is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of in combinatie met traditionele verwarming. Het aanleggen van elektrische vloerverwarming is wel een stuk eenvoudiger dan de variant met water. Daarom wordt het vaak gebruikt in badkamers, naast de bestaande radiator. Je hebt dan altijd warme voeten met een relatief kleine investering.

Meer informatie over elektrische vloerverwarming vind je op deze pagina.

Vloerverwarming met water

Dit is de populairste vorm van vloerverwarming. Warm water stroomt door kunststof buizen in de vloer, om zo de hele oppervlakte gelijkmatig te verwarmen.

Op deze manier kun je vaak een complete kamer verwarmen, dus radiatoren zijn dan niet (meer) nodig. Dat ziet er een stuk rustiger uit én je houdt meer ruimte over. Dat is slechts een van de vele voordelen van vloerverwarming.

Verschillende methodes

Je kunt vloerverwarming met water op verschillende manieren aanleggen. Klik op de verschillende methodes hieronder voor meer informatie.

Heb je al een afgewerkte vloer? Dan moet je sleuven frezen waar de buizen vervolgens ingelegd kunnen worden. Controleer eerst met een boor of je te maken hebt met een dekvloer (dat is de toplaag) en of die dik genoeg is. Frezen in een betonvloer wordt namelijk afgeraden. Met een betonfrees kun je vervolgens de sleuven frezen in de dekvloer. Dit is behoorlijk lastig werk, dat je beter aan een expert kunt overlaten.

Legpatroon

Het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt, koelt langzaam af. Het is daarom belangrijk dat je de buizen in het juiste patroon legt. Voor een gelijkmatige verwarming wordt het slakkenhuis-legpatroon geadviseerd. Een voorbeeld daarvan zie je in de afbeelding hieronder.

In sommige ruimtes kan het verstandig zijn om (deels) het meander-legpatroon te gebruiken. Bijvoorbeeld als je langs een grote raampartij extra warmte wenst. De aanvoerbuizen worden dan bewust neergelegd op de koudste plek in de ruimte.

Afstand van de buizen

De afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen heeft invloed op de warmte in een ruimte. In een goed geïsoleerde kamer worden de buizen meestal 15 centimeter van elkaar af gelegd. In een slecht geïsoleerde ruimte is dat 10 centimeter.

Houd er rekening mee dat één vloerverwarmingsbuis een beperkte lengte heeft. Bovendien wordt het sterk afgeraden om meerdere buizen met elkaar te verbinden. Dat vergroot namelijk de kans op een lek. Hoe lang de vloerverwarmingsbuis mag zijn, hangt af van het type verdeler.

Vergelijk offertes

Vul ons formulier in en wij zorgen dat 6 experts uit jouw regio een offerte sturen. Kost niets en duurt slechts een minuut.

Verdeler en toevoer

Meestal wordt de vloerverwarming via een verdeler aangesloten op de cv-ketel. De verdeler pompt het warme water door de vloerverwarmingsbuizen. Hij zorgt er ook voor dat het water nooit warmer is dan 40 graden Celsius: de maximum temperatuur voor vloerverwarming.

Je kunt de vloerverwarming ook aansluiten op de afvoer van bestaande radiatoren. Ook dan is een verdeler noodzakelijk om de temperatuur en waterdruk te regelen. Houd er rekening mee dat je radiatoren in dat geval ook warm worden als je de vloerverwarming aanzet.

Stappenplan vloerverwarming aanleggen

Hieronder vind je een stappenplan voor het aanleggen van vloerverwarming met warm water. Twijfel je ergens over, raadpleeg dan een expert.

  1. Meet de ruimte op die verwarmd moet worden en kies de gewenste temperatuur. Selecteer op basis daarvan de juiste verdeler en bepaal hoeveel vloerverwarmingsbuizen je nodig hebt en hoe lang die moeten zijn. Elke buis krijgt een aparte groep op de verdeler.
  2. Als de ruimte al een afgewerkte vloer heeft, moet je gleuven frezen voor de buizen. Ga in dat geval verder met stap 5. Is de vloer nog niet afgewerkt en heb je genoeg ruimte voor opbouw? Plaats dan eerst een laag isolatiemateriaal, zodat er geen warmte verloren gaat. Breng vervolgens een laag zilverfolie aan, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
  3. Breng randisolatie aan, om warmteverlies aan de zijkant van de ruimte te voorkomen.
  4. Plaats draadmatten, tackerplaten of noppenplaten. Die worden gebruikt om de verwarmingsbuizen op hun plek te houden. Sommige platen beschikken al over isolatiemateriaal.
  5. Leg de vloerverwarmingsbuizen in het gewenste patroon: slakkenhuis of meander. Een slakkenhuis-legpatroon zorgt voor de meest gelijkmatige verwarming.
  6. Controleer grondig of de buizen niet lekken. Bijvoorbeeld door druk op de verwarmingsbuizen te zetten met een compressor.
  7. Sluit de vloerverwarmingsbuizen aan op de verdeler. Zorg dat de buizen vollopen met water, zodat er tegendruk ontstaat voor de cementvloer.
  8. Stort de cementvloer over de verwarmingsbuizen. De dekvloer moet minimaal 2,5 centimeter dik zijn. Om scheuren te voorkomen, kun je speciaal wapeningsvezel toevoegen aan het cement. Laat de vloer volledig drogen voordat je de vloerverwarming aanzet. Dat duurt gemiddeld anderhalve week per centimeter dekvloer.

Kosten vloerverwarming

De exacte kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van een aantal factoren. De grootte van de ruimte die verwarmd moet worden, speelt de belangrijkste rol. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de kosten.

OppervlakteGemiddelde kosten
tot 10 m2€ 700 – € 800
tot 20 m2€ 800 – € 950
tot 30 m2€ 950 – € 1.200
tot 40 m2€ 1.200 – € 1.350
tot 50 m2€ 1.350 – € 1.500
 tot 80 m2 € 1.800 – € 2.000

Den prijzen hierboven zijn inclusief montage en gebaseerd op hoofdverwarming. Als de vloerverwarming slechts hoeft bij te verwarmen (bijvoorbeeld samen met radiatoren), dan liggen de kosten lager.

Wil je precies weten hoeveel het kost om vloerverwarming aan te laten leggen? Vraag dan verschillende offertes aan. Dat kan nooit kwaad, want elke aanbieder rekent andere prijzen.

Offertes aanvragen

Via het formulier hieronder vraag je eenvoudig offertes aan bij verschillende specialisten. Dat kost niets en duurt slechts een paar minuten.

Abonneer
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
3 jaren geleden

Erg optimistisch zoals de prijzen zijn weergegeven. Voor 80 m2 incl een 8 groepsverdeler pexbuizen, tackermateriaal en isolatie en folies al 3000 euro materialen, plus dekvloer met versterking en droogversneller is al 2000 euro, eventueel oude vloer weghalen en leggen inclusief container afvoer puin 5000 euro komt dus uit op 10.000 euro bij grote renovatieklus met inachtneming renovatienorm bouwbesluit. Verder goede en heldere info