Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerwarming wordt vaak geplaatst in bestaande woningen. Het aanleggen is namelijk vrij eenvoudig en relatief goedkoop. Vooral in de badkamer is elektrische vloerverwarming populair. In veel gevallen kan de oude vloer zelfs blijven liggen.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

In tegenstelling tot traditionele vloerverwarming, maakt elektrische vloerverwarming geen gebruik van water. In plaats daarvan wordt elektriciteit omgezet in warmte. Dat gebeurt via folie of matten die aangesloten worden op het stroomnet.

Elektrische vloerverwarming werkt dus onafhankelijk van de centrale verwarming. Het heeft een eigen thermostaat, waarmee de vloerverwarming bediend kan worden.

Verschillende methodes

Je kunt elektrische vloerverwarming op verschillende manieren aanleggen. Klik op een van de methodes hieronder voor meer informatie.

Verwarmingsmatten worden vooral gebruikt in badkamers, omdat ze zeer geschikt zijn onder tegels. Door de mat kronkelt een kabel waar elektriciteit doorheen loopt. Het overige materiaal kan op maat geknipt worden. Meestal is de achterkant van vloerverwarmingsmatten zelfklevend, waardoor je het makkelijk op zijn plaats legt.

De juiste capaciteit

Elektrische vloerverwarming wordt geleverd in verschillende wattages per vierkante meter. Hoe hoger dat wattage, hoe beter en sneller de vloer opwarmt. Hoeveel wattage je nodig hebt hangt af van verschillende factoren.

Bijverwarming

Veel mensen kiezen voor vloerverwarming als extraatje. Ze willen bijvoorbeeld warme voeten in de badkamer, maar hebben daar al een radiator hangen. In dat geval spreek je van bijverwarming. Je hebt dan voldoende aan 80 watt per vierkante meter.

Hoofdverwarming

Gaat de vloerverwarming de ruimte verwarmen zonder hulp van andere warmtebronnen? Dan komt er een beetje rekenwerk bij kijken. De ideale wattage per ruimte kun je berekenen met de tabel hieronder.

De cijfers zijn richtlijnen. Bij twijfel kun je beter een hoger wattage dan nodig aanhouden. Bij ‘standaard isolatie’ gaan we uit van woningen met spouwmuren en dubbel glas. Huizen gebouwd na 2000 vallen onder ‘standaard isolatie’ en woningen na 2015 onder ‘hoge isolatie’.

Standaard isolatieGemiddelde isolatieHoge isolatie
Woonkamer55 watt per m345 watt per m338 watt per m3
Slaapkamer45 watt per m335 watt per m329 watt per m3
Badkamer60 watt per m350 watt per m342 watt per m3

Meet eerst de inhoud (m3) van de te verwarmen ruimte op. Vermenigvuldig dat met een van de getallen uit de tabel hierboven. Aan de hand van de oppervlakte (m2) van de ruimte kun je nagaan hoeveel watt per vierkante meter je nodig hebt.

Kosten elektrische vloerverwarming

De kosten van elektrische vloerverwarming hangen vooral af van de grootte van het oppervlakte dat verwarmd moet worden. Maar ook het wattage per vierkante meter en het soort vloerverwarming speelt een rol.

Verschillende online webwinkels bieden doe-het-zelf-pakketten aan. Je kunt op die manier zelf een nauwkeurige inschatting maken van de materiaalkosten.

Laat je het werk liever uitbesteden aan een vakman? Dan betaal je uiteraard iets meer, omdat het arbeidsloon ook betaald moet worden. Toch kan een vakman het een stuk sneller en beter leggen dan een ervaren klusser.

Via het formulier hieronder vraag je eenvoudig offertes aan bij verschillende specialisten. Dat kost niets en duurt slechts een paar minuten.

guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments