Praktische klustips

Veel klussen in en rondom het huis kun je prima zelf uitvoeren. Daarmee bespaar je niet alleen geld. Zelf klussen geeft je ook een voldaan gevoel. Elke keer als je naar dat plankje aan de muur kijkt, denk je terug aan die zware inspanningen. En het sluiten van je zelfgemaakte tuinhek gaat nét wat lekkerder. Dan moet die klus wel goed uitgevoerd worden. Daarom geven we je praktische klustips voor een vlekkeloos klus.

Inventariseer wat je nodig hebt

Met een briljant plan in je hoofd, stap je de bouwmarkt binnen. Opzoek naar de juiste materialen. Een beginnersfout. De kans is dan namelijk groot dat je de verkeerde producten koopt. Of er thuis achter komt dat je terug moet, omdat dat boortje niet past.

Begin dus met een leeg vel papier en schrijf je plannen op. Het helpt om elke handeling te noteren en jezelf telkens af te vragen welke materialen of gereedschap je daarbij nodig hebt. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Heb je nog de juiste schroeven in huis of moet je nieuwe ijzerwaren kopen?

Je plannen op papier zetten, heeft nog een voordeel: je zult de klus sneller uitvoeren. Bovendien is de kans groot dat je eventuele uitdagingen vooraf al inzichtelijk hebt.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

De klus die je gaat uitvoeren, is vast al eens eerder gedaan. Een snelle zoekopdracht naar je klus, levert je meestal handige tips op. Bekijk dus gewoon even die klusvideo of lees dat stappenplan. Ook als je onze vorige tip ten harte hebt genomen, kan dat geen kwaad. Misschien heb je toch iets over het hoofd gezien of ontdek je een tip waarmee de klus eenvoudiger wordt.

Check of je een bouwvergunning nodig hebt

Voor een kleine klus is dat meestal niet nodig. Ga je iets ingrijpends doen, dan is de kans aanwezig dat je een bouwvergunning nodig hebt. Denk aan een uitbouw, het plaatsen van een dakkapel of het omkappen van een flinke boom in je achtertuin. Daar wil je achter geen gezeur over, dus controleer vooraf of je een vergunning nodig hebt voor het uitvoeren van de klus.

Via het Omgevingsloket van de Rijksoverheid controleer je gemakkelijk of je een bouwvergunning nodig hebt. Als dat het geval is, dan vraag je die aan bij je gemeente. Doe dat op tijd, want het aanvragen van de vergunning kan een flinke poos duren. Omwonenden krijgen namelijk kans om bezwaar aan te tekenen. Als je iets ingrijpends gaat doen, moet je dus misschien even met warme appeltaart bij je buren langsgaan.

Doe het veilig

De meeste ongelukken gebeuren in en rondom het huis. Wordt dus niet overmoedig, maar neem de juiste veiligheidsmaatregelen. Koop een veiligheidsbril, speciale handschoenen en goede werkschoenen met stalen neuzen. Dat zijn investeringen die lange tijd meegaan. Bovendien is een investering in je veiligheid en gezondheid wat ons betreft altijd een verstandig idee.

Klus isolatiemateriaal
Ligt het aan ons of lijkt dit isolatiemateriaal opvallend veel op suikerspin?

Neem extra maatregelen bij water en stroom

We blijven in de waarschuwingsmodus. Komt er water of stroom kijken bij je klus? Dan wil je namelijk een aantal extra maatregelen nemen. Als je aan de slag gaat met elektra, is het verstandig om eerst de stroomgroepen goed te bestuderen. Zet de stoppen van de juiste stroomgroep uit en controleer daarna met een spanningsmeter of er écht geen stroom meer op staat.

Voor een klus aan je kraan, waterleiding of pomp, draai je altijd de hoofdkraan dicht. Op die manier voorkom je een waterballet en vochtschade als de klus toch niet helemaal soepel verloopt. Verwacht je lang met de klus bezig te zijn of bestaat de kans dat de werkzaamheden uitlopen? Vul vooraf dan genoeg flessen met drinkwater.

Denk aan je omgeving

We snappen dat je helemaal opgaat in je klus. Het zou kunnen dat je daardoor je omgeving even vergeet. Houd dus een beetje rekening met je buren. Per gemeente is vastgelegd tussen welke tijden je lawaai mag maken. Zelfs als het mag, is het misschien niet verstandig om op zondagochtend om half acht te gaan boren. Als de klus veel lawaai met zich meebrengt en langer duurt, kan het ook geen kwaad om je buren dat even te laten weten.

Ken je eigen grenzen

Een goed uitgevoerde klus geeft een voldaan gevoel. Maar een klus die niet af komt of matig is uitgevoerd, geeft een verschrikkelijk gevoel. Kijk daarom kritisch naar je eigen ervaring voordat je met een klus begint.

Een schilderij ophangen is bijvoorbeeld kinderspel, maar vloerverwarming aanleggen vereist behoorlijk wat vaardigheden. Weet waar je grenzen liggen en huur een klusjesman in als de klus toch iets te ambitieus lijkt. Je moet er namelijk elke dag tegenaan kijken.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments